0
Μετά τους υγειονομικούς, σειρά παίρνουν αστυνομικοί, στρατιωτικό προσωπικό, Λιμενικό και Πυροσβεστική, ενώ θα ακολουθήσουν εργαζόμενοι και σε άλλες κρίσιμες υποδομές του Δημοσίου

Την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες εξετάζει η κυβέρνηση, με τους ένστολους και τους εργαζομένους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους να είναι στο μικροσκόπιο.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση, ενόψει του φθινοπώρου, θα προχωρήσει σε όσα μέτρα χρειαστεί, αφού ο βασικός στόχος, πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας είναι να μην υπάρξει ένα νέο γενικό lockdown. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν τοπικές παρεμβάσεις και μέτρα όπου απαιτείται, ανάλογα με τα υγειονομικά δεδομένα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επόμενη ομάδα για την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός είναι οι ένστολοι. Δηλαδή, πέρα από τις Ενοπλες Δυνάμεις, η Αστυνομία, το Λιμενικό και η Πυροσβεστική.

Εδώ βέβαια η κατάσταση είναι λίγο πιο σύνθετη, καθώς, ειδικά στις Ενοπλες Δυνάμεις υπάρχουν επίλεκτα τμήματα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν απευθείας.

Έτσι, και στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατό Ξηράς, Αεροπορία και Ναυτικό, πέρα από περικοπή μισθού, φαίνεται πως θα υπάρχει ένα πλέγμα αποφάσεων για τους ανεμβολίαστους που θα δυσκολεύει την επαγγελματική πορεία τους:

Ουσιαστικά θα προβλέπονται υπηρεσιακές κυρώσεις και όχι αναστολή εργασίας για όσους δεν εμβολιαστούν. Για παράδειγμα, θα μπορεί να καθυστερεί η βαθμολογική τους εξέλιξη, άρα και η μισθολογική ανέλιξη, ή να απαιτούνται περισσότερα χρόνια για μια μετάθεση σε άλλη περιοχή ή για μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία.

Στον αντίποδα, όσοι εμβολιάζονται θα μπορούν να έχουν πιο γρήγορη εξέλιξη και πιο εύκολες μετακινήσεις.

Το ίδιο πλαίσιο αναμένεται να ακολουθηθεί και στην Αστυνομία, στο Λιμενικό και στην Πυροσβεστική, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν και μετακινήσεις.

Πρόκειται για προτάσεις (κυρώσεις και μπόνους επιβράβευσης) που συζητούνται στο ενδεχόμενο που αποφασιστεί να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους ένστολους και σε κάθε περίπτωση θα εξεταστούν όλες οι νομικές προεκτάσεις.

Άλλωστε, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, είναι καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και γνωρίζει άριστα τις προϋποθέσεις που ορίζει το Σύνταγμα για τις όποιες ρυθμίσεις απαιτηθούν.

Πάντως, υπήρξε και η σκέψη η υποχρεωτικότητα σε πρώτη φάση να αφορά μάχιμες και ειδικές μονάδες όλων των Σωμάτων, αλλά και ένστολους που υπηρετούν για -παράδειγμα- σε πλοία και υποβρύχια ή πετούν με πολεμικά αεροσκάφη.

Παράλληλα, πέρα από τους ένστολους, συζήτηση γίνεται και για τους εργαζομένους σε κρίσιμες υποδομές του κράτους. Σε αυτό το ενδεχόμενο, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να αφορά -μεταξύ άλλων- όσους απασχολούνται στην ενέργεια, στην ύδρευση, στις τηλεπικοινωνίες, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, αλλά και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες ανάλογα και με τη θέση που καλύπτει κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να ακολουθηθεί το μοντέλο της αναστολής εργασίας άρα και περικοπή μισθού και αναπλήρωση των μη εμβολιασμένων με νέες προσλήψεις για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από υποψηφίους που θα είναι εμβολιασμένοι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας συνδυασμός κυρώσεων εντός υπηρεσίας.

Είναι ξεκάθαρο πως ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών, η κυβέρνηση επεξεργάζεται εναλλακτικά σχέδια, με την επέκταση της υποχρεωτικότητας να είναι μεταξύ αυτών, προκειμένου να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και να χτιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το τείχος ανοσίας.

Οι τελικές αποφάσεις όσον αφορά τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και τις ομάδες που θα αφορά αναμένεται να ληφθούν ακόμα και μέσα στον Σεπτέμβριο, αφού πρώτα αξιολογηθούν τα δεδομένα και κυρίως το πόσοι έχουν εμβολιαστεί ή τουλάχιστον έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top