0
Το αμερικανικό μαχητικόπολλαπλών ρόλων πέμπτης F-22 Raptor είναι για πολλούς το πιο εξελιγμένο ισχυρό αεροπορικό μέσο που έχει ποτέ πετάξει, με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ να το θεωρεί ως την «αιχμή του δόρατος», ωστόσο το 2009 συνέβη κάτι αδιανόητο, αφού ένα γαλλικό Rafale φέρεται πως πέτυχε να καταρρίψει σε εικονική κλειστή αερομαχία το stealth αεροσκάφος.

Η γαλλική νίκη επί του F-22 έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 2009. Μία ομάδα F-22 από την 1η Πτέρυγα της USAF στη Βιρτζίνια πέταξε στο Al Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να εκπαιδευτεί με γαλλικά Rafale και βρετανικά Typhoon.

Τον επόμενο μήνα, το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από τη κάμερα του Rafale που δείχνει ένα F-22 σε “μειονεκτική” θέση, υπονοώντας ότι το γαλλικό μαχητικό είχε κερδίσει τη συγκεκριμένη αερομαχία, με τα ραντάρ του Rafale όχι μόνο να καταφέρνουν να αναγνωρίσουν το αμερικανικό «αόρατο» μαχητικό, αλλά και να το «κλειδώνουν»!

Αλλά οι Αμερικανοί πιλότοι επέμειναν ότι τα αεροσκάφη τους πέτυχαν έξι νίκες σε αερομαχίες ένας προς έναν κατά των Rafale, ενώ σημειώθηκαν και πέντε ισοπαλίες. Σύμφωνα μάλιστα με το The War is Boring που αποτελεί τη πηγή μας, ένα μόνο F-22 ηττήθηκε και αυτό μάλιστα από Mirage 2000 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή).

Το γαλλικό βίντεο ωστόσο φαίνεται να επιβεβαιώνει τη γαλλική εκδοχή της νίκης του Rafale επί του F-22, αν και χωρίς να ξέρουμε ακριβείς λεπτομέρειες για το ακριβές σενάριο της άσκησης και τους κανόνες εμπλοκής, είναι δύσκολο να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για το τι ακριβώς συνέβη. Αυτό που βλέπουμε ωστόσο είναι κλειστή αερομαχία. Θεωρητικά, σε σενάριο εμπλοκής πέρα του οπτικού ορίζοντα, το Rafale δεν θα είχε καμία τύχη απέναντι στο “αόρατο” Raptor.

Δείτε το ιστορικό βίντεο:



loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top