0
Την παραπομπή τους στα πειθαρχικά όργανα, τα οποία και θ’ αποφασίζουν για το αν θα γίνουν απολύσεις ή όχι, προανήγγειλε ο Μάκης Βορίδης για όσους δημόσιους υπαλλήλους δεν εμβολιάζονται σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρίνισε ότι, εκτός και αν υπάρξει διαφορετική ρύθμιση, για όσους δημόσιους υπαλλήλους, σε κλάδους που ο εμβολιασμός θα γίνει υποχρεωτικός, δεν εμβολιαστούν «προβλέπεται η παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο».

Συγκεκριμένα σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης, τόνισε πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις «θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου».

«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι οφείλουν να εκπληρώνουν κάποιες συγκεκριμένες υγειονομικές προϋποθέσεις. Ο εργοδότης έχει ευθύνη. Όταν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, όσοι δεν τηρήσουν την υποχρέωση μπαίνουν σε μια διαδικασία, κατά την οποία έχουν παραβιάσει τις νομικές τους υποχρεώσεις. Δεν πρόκειται να γίνει κάποια πρόσθετη νομοθεσία για αυτό, το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε όσα είπε ο Μάκης Βορίδης:


Η κυβέρνηση απειλεί με απόλυση και μείωση μισθού αλλά ο νόμος… διαφωνεί – Όσα ισχύουν

Εν τω μεταξύ, «κόλαφος» είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η χώρα, καθώς απαγορεύουν ρητά την απόλυση ή τη στέρηση μισθού για κάποιον ο οποίος αρνείται να εμβολιαστεί.

Και παράλληλα εκθέτουν τα κυβερνητικά στελέχη που απείλησαν τους πολίτες με απολύσεις!

Αλαλούμ με τις… απολύσεις!

Συγκεκριμένα την Τετάρτη 14/7, Μιχαηλίδου και Γεωργιάδης «έτρεξαν» να κουνήσουν το δάκτυλο και να απειλήσουν για άλλη μία φορά τους πολίτες λέγοντάς τους ότι, «όποιος δεν εμβολιαστεί και ανήκει στις συγκεκριμένες κατηγορίες όσων πρέπει να εμβολιαστούν, τότε θα απολυθούν».

Μετά από λίγες ώρες, η υφυπουργός Εργασίας ουσιαστικά «αναθεώρησε» όσα είπε, και μίλησε για «λάθος δήλωση»…


Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είτε βγαίνουν στελέχη της κυβέρνησης και εκφοβίζουν τον κόσμο, είτε όχι, οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι εκτός πραγματικότητας, καθώς μία τέτοια απόλυση είναι καταχρηστική και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η ίδια η διάταξη όπως εξαγγέλθηκε δεν προβλέπει ως κύρωση την απόλυση. Άρα κανείς μη εμβολιασμένος, δεν μπορεί να απολυθεί για το λόγο αυτό.

Ξεκάθαρος ο Μητρόπουλος

Για το συγκεκριμένο θέμα μίλησε και ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος τόνισε πως δεν γίνεται να υποχρεώσεις κάποιον να μπει σε αναστολή εργασίας και να μην τον πληρώνεις, καθώς υποτίθεται πως τον βάζεις σε αναστολή εργασίας για «να τον προστατεύσεις», δεν γίνεται να τον οδηγήσεις στην πείνα.

Προσθέτοντας πως «κανένας εργοδότης (ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα) δεν μπορεί να απολύσει ανεμβολίαστο και δεν μπορεί να κόψει μισθό, ολόκληρο ή τμήμα, διότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο».

«Το σημερινό Σύνταγμα και οι διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα δεν επιτρέπουν αυτά που λέγονται. Πρέπει να φέρει νέο νομοθετικό πλαίσιο η κυβέρνηση, αλλά και πάλι αυτό θα είναι αντίθετο με το Σύνταγμα», πρόσθεσε.

  • «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει νόμο για ολόκληρο εμβολισμό του πληθυσμού, μπορεί να φέρει για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, αλλά ότι δηλαδή το ότι η άρνηση εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση ή στέρηση μισθού, αυτό δεν είναι συμβατό με το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε ο Α.Μητρόπουλος.

Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει ένα τέτοιο νομοθετικό πλαίσιο, για τους λόγους που προανέφερε. «Η μόνη αναστολή που ξέρουμε είναι να μην δουλεύεις και να παίρνεις επίδομα 534 ευρώ, δεν μπορεί να πάει πιο κάτω», είπε ο Α.Μητρόπουλος.

Τέλος, είπε πως αυτό που μπορεί να γίνει είναι είτε μεταθέσεις, είτε αναστολή εργασίας με επίδομα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός εδώ και τώρα

  • Μέχρι 16 Αυγούστου, όλοι οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων πρέπει να έχουν εμβολιαστεί
  • από 1η Σεπτεμβρίου ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για υγειονομικούς τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα
Τιμωρείται όποιος δεν εμβολιαστεί

Όποιος δεν τηρήσει το μέτρο της υποχρεωτικότητας, και δεν εμβολιαστεί, τότε θα υποστεί κυρώσεις. Συγκεκριμένα:

  • Άδεια άνευ αποδοχών σε όσους παραλείψουν την ως άνω υποχρέωση και μέχρι να την εκπληρώσουν
Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένας εργαζόμενος είναι ότι, η άδεια αυτή απαιτεί τη συναίνεση του εργαζόμενου και δεν μπορεί να επιβληθεί μονομερώς από τον εργοδότη. Επίσης, δεν υπάρχει εξαίρεση καμία σε έγκυες γυναίκες.

  • Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων
Προς Μάκη Βορίδη: Μία φορά τσεκουράτος πάντα τσεκουράτος


Ο τσεκουράτος Μάκης όχι μόνο τα λέει τσεκουράτα, αλλά και  τα πράττει. Ο γενικός γραμματέας της νεολαίας της ΕΠΕΝ δεν ξέχασε τις αυταρχικές και φασίζουσες αντιλήψεις και πράξεις που έκανε όταν έβγαινε παγανιά με το τσεκούρι ανά χείρας.

Τώρα που ανέλαβε υπουργός εξωτερικών επανειλημμένα εκτοξεύει απειλές, Τελευταίο κατόρθωμα η απειλή για την απόλυση ανεμβολίαστων δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται σε τομείς που καθίστανται υποχρεωτικοί οι εμβολιασμοί.

Συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης ρωτήθηκε σχετικά με το θέμα πιθανής απόλυσης και δεν δίστασε να τονίσει πως σύμφωνα με το υπάρχον νομικό πλαίσιο και τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα για όποιον αρνηθεί να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις «θα ενεργοποιείται η πειθαρχική διαδικασία. Ωστόσο, το αν τελικά θα απολυθεί κάποιος είναι απόφαση του συμβουλίου».

Ο τσεκουράτος Μάκης ήταν αποκαλυπτικές ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης  και δικαίωσε τη Δόμνα Μιχαηλίδου για τις απολύσεις, παρότι το Μαξίμου την κατσάδιασε άγρια.

Και για να μην έχετε καμία αμφιβολία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του σχεδιάζουν απολύσεις, αλλά για λόγους ψηφοθηρικούς δεν τους εφαρμόζουν σας παραθέτουμε τι είπε ο Αρης Πορτοσάλτε ο μαρτυριάρης. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να είναι συνέχεια με τις δημοσκοπήσεις στο χέρι, υπονοώντας ότι το Μαξίμου λαμβάνει ή δεν λαμβάνει αποφάσεις με βάση τη δυσαρέσκεια των πολιτών που καταγράφεται στις έρευνες.

Επιβραβεύουμε τον Άρη για την ειλικρίνειά του. Μπράβο Αρη μαρτυριάρη.

Ο τσεκουράτος Μάκης Βορίδης εν δράσει

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top