0
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην Ελλάδα, όσον αφορά τον τομέα έρευνας και τεχνολογίας και αυτό θα το καταλάβει κανείς, αν περάσει από την έκθεση DEFEA 2021 και δει τα εκθέματα των Ελληνικών εταιρειών.

Ένα σύστημα στον τομέα των ενεργειακών όπλων, παρουσιάζει στην έκθεση DEFEA 2021 η ελληνική εταιρεία Soukos Robots. Πρόκειται για τον καρπό ενός προγράμματος, στο οποίο εργάζεται η εταιρεία την τελευταία πενταετία, με σκοπό την διάθεσή του για στρατιωτικούς σκοπούς αλλά και εφαρμογές πολιτικής προστασίας.

Η ελληνική εταιρεία Soukos Robots, ερευνά και αναπτύσσει όπλα, για στρατιωτικές αποστολές και πολιτική προστασία σε όλο τον κόσμο. Η κατευθυνόμενη ενεργειακή τεχνολογία, επιτρέπει την παθητική ανίχνευση και στόχευση απειλών που περιλαμβάνουν UAV, (θεωρείται ως η πιο αναπτυσσόμενη απειλή), ρουκέτες, ελικόπτερα, μικρά και μεγάλα σκάφη κ.λπ.

Τα μίνι drones αντιπροσωπεύουν έναν νέο τύπο απειλής, που απαιτεί νέες λύσεις. Πέρα από οποιαδήποτε συμβατικά οπλικά συστήματα. Σε πρόσφατα περιστατικά, μίνι μη επανδρωμένα αεροσκάφη υποχρέωσαν σε διακοπή εκδηλώσεις υψηλού προφίλ, ενώ πολλές φορές έχουν παρατηρηθεί να πετούν πάνω από προστατευμένες τοποθεσίες. 

Τα εξαιρετικά ακριβή και ρυθμιζόμενα όπλα λέιζερ, μπορούν να παρέχουν την απαραίτητη προστασία. Η ενέργεια στοχεύει στον στόχο, μέσω μιας έντονης ακτίνας στην ταχύτητα του φωτός. Η ακτίνα λέιζερ, θερμαίνει έναν στόχο σε 1.200 ° σε διάμετρο 20 εκατοστών με εμβέλεια περίπου 1 χλμ.


Χωρίς να επηρεάζεται από τη βαρύτητα, το HELW (High Energy Laser Weapon) μπορεί εύκολα να εμπλακεί και να εξουδετερώσει στόχους, που προσπαθούν να επιτεθούν με υψηλή ταχύτητα και απότομους ελιγμούς.

Η ένταση της δέσμης, μπορεί να προσαρμοστεί στις ανάγκες, που κυμαίνονται από διαταραχές στην λειτουργία έως κι καταστροφή. Η δέσμη λέιζερ μπορεί να ενεργοποιηθεί, για να «πυροβολήσει» πολλαπλούς στόχους σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα.

Από πλευράς απαιτήσεων του συστήματος, αναφέρονται τα εξής:

Ταχύτητα: Η ενέργεια μεταφέρεται στον στόχο, μέσω μιας έντονης δέσμης η οποία ταξιδεύει με ταχύτητα φωτός.

Ευελιξία: Δεν επηρεάζεται από την βαρύτητα. Λόγω της ικανότητας αυτής, το HELW μπορεί εύκολα να εμπλέκει και να εξουδετερώσει στόχους, οι οποίοι επιχειρούν να επιτεθούν με μεγάλη ταχύτητα και απότομους ελιγμούς.

Ακρίβεια: Το HELW, είναι ένα όπλο το οποίο βασίζεται στην μεγάλη του ακρίβεια, καθώς η ακτίνα λέιζερ μπορεί να εστιάσει σε έναν στόχο και να τον καταστρέψει σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Ικανότητες αποστολής: Το HELW έχει το πλεονέκτημα, της ποικιλίας ενέργειας (ισχύς) που μεταφέρεται στον στόχο. Με αυτόν τον τρόπο, έχει τον έλεγχο και την μεταβλητότητα να μπορεί να φέρει εις πέρας θανατηφόρες ή μη αποστολές.


Κόστος: Τα λέιζερ έχουν χαμηλό κόστος ανά βολή, οπότε είναι και λογικό να χρησιμοποιούνται για επιθέσεις με αντικείμενα χαμηλού κόστους όπως drone.

Υποστήριξη: Το HELW έχει ένα ακόμα πλεονέκτημα, έναντι των συμβατικών όπλων. Μπορεί να προσβάλει πολλούς στόχους, σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα, χωρίς να χρειαστεί επαναγέμιση. Χρειάζεται μόνο ηλεκτρική ισχύ για να ενεργοποιήσει την δέσμη λέιζερ.

Κατά την Soukos Robots, το HELW είναι ένα όπλο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, από ανάλογες πλατφόρμες. Στις σχετικές δοκιμές, το σύστημα έχει καταστρέψει στόχους διαφόρων ειδών και σε διάφορες αποστάσεις.

Με αφορμή την παρουσία στην DEFEA η Nexter παρουσίασε την "ελληνοποιημένη" έκδοση του τροχοφόρου ΤΟΜΑ VBCI, με το όνομα Philoctetes και βαμμένο στα ελληνικά χρώματα παραλλαγής.

Το όχημα φέρει τηλεχειριζόμενο πυργίσκο, με πυροβόλο 40mm CT (cased telescoped) μαζί με δίδυμο εκτοξευτή πυραύλων α/τ τύπου medium-range missile launcher (MMP) της MBDA.

Το περίεργο είναι, ότι στην ανακοίνωση αναφέρεται, ότι καλύπτει τις ελληνικές προδιαγραφές στις απαιτήσεις κινητικότητας, προστασίας, μεταφοράς και ισχύς πυρός.

Επιπλέον, η εταιρεία παρουσιάζει το ελαφρύ πυροβόλο 105 LG  καθώς και σειρά άλλων υλικών και συστημάτων.

Πληροί τις απαιτήσεις του ελληνικού στρατού, για κινητικότητα, προστασία, αρθρωτότητα και πυροσβεστική δύναμη. Εξ ου και το όνομά του Philoctetes, σε σχέση με τον μυθολογικό ήρωα του Τρωικού Πολέμου.


Προκειμένου να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού, η Nexter παρουσιάζει τη σειρά συμβατικών πυρομαχικών 105mm και 155mm, τα έξυπνα πυρομαχικά της (BONUS και KATANA), καθώς και τις προωθητικές δαπάνες και τις ασφάλειες. 

Επιπλέον, ένα μεγάλο δείγμα του καταλόγου πυρομαχικών φαίνεται στην έκθεση: 20, 25, 30 και 40 mm CT μεσαίου διαμετρήματος πυρομαχικά μαζί με 40, 76, 100 και 127 mm πολεμικά πυρομαχικά, καθώς και χειροβομβίδες. 

Στον τομέα των όπλων μεσαίου διαμετρήματος, η Nexter παρουσιάζει το όπλο 40CT στο VBCI Philoctetes, που επιλέχθηκε από τους Γάλλους (RapidFire, Jaguar), Βρετανούς (Ajax) και Βέλγους(Jaguar CaMo). 

Το 40mm δίνει πραγματική υπεροχή διαμέτρου, σε σύγκριση με τα 30mm και καλύπτει ένα ευρύτερο φάσμα στόχων (UAV, αεροσκάφη, ελαφρά οχήματα). Το 30 mm επισημαίνεται επίσης καθώς εξοπλίζει τα αεροσκάφη Mirage 2000 (30x113) και Rafale (30x150) στην Ελλάδα. Επιπλέον, το σύστημα P20 pintle-mount, γνωστό για την απόδοσή του, την ευκολία συντήρησης και την αξιοπιστία του, εκτίθεται στη βάση.

Τέλος, η οντότητα ρομποτικής της Nexter παρουσιάζει τη γκάμα των ρομπότ εδάφους Nerva, που είναι εξοπλισμένη με διάφορες μονάδες αποστολής, καθώς και το αεροσκάφος πολλαπλών αποστολών IXOS, το οποίο μπορεί να εξοπλιστεί με μια οπτική μπάλα ή εκρηκτική φόρτιση για τη εξουδετέρωση ενός μεμονωμένου στόχου.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top