0
Σε νέα εποχή εισέρχεται η Πολεμική Αεροπορία καθώς ήδη τρέχουν δύο πολύ σημαντικά προγράμματα και στα σκαριά είναι ακόμα δύο. 

Συγκεκριμένα, προχωρά βάσει χρονοδιαγράμματος ο εκσυγχρονισμός 84 F-16 στο επίπεδο Viper ενώ αντίστροφα κυλάει ο χρόνος για την έλευση του πρώτου από τα συνολικά 18 Rafale που ενισχύουν το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο «γαλανόλευκο» Rafale θα παραδοθεί στην Ελλάδα σε γαλλικό έδαφος την 21η Ιουλίου.

Το τρίτο πρόγραμμα που αναμένεται να τρέξει η Αθήνα είναι αυτό του εκσυγχρονισμού 38 μαχητικών F-16 block 50.

H αναβάθμιση των 38 μαχητικών τα οποία μοιράζονται στην 347 Πολεμική Μοίρα «Περσέας» και στην 341 Πολεμική Μοίρα «Βέλος» με έδρα την 111 Πτέρυγα Μάχης στη Νέα Αγχίαλο Βόλου αποτελεί ειλημμένη απόφαση ως συνέχεια του προγράμματος Viper. Και αυτό γιατί σημαντικός αριθμός από τα απάρτια (LRUs) τα οποία θα αφαιρεθούν από τα 84 F-16 τα οποία θα μετατραπούν σε «Οχιές» πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των block 50. Ήδη τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχουν εγκρίνει το πρόγραμμα που αφορά τα 38 μαχητικά τα οποία αποφασίστηκε να αποκτηθούν από την Πολεμική Αεροπορία το 1992 (Peace Xenia ΙΙ). 

Ουσιαστικά πρόκειται για μαχητικά με ηλικία 23-25 ετών ανάλογα με την χρονολογία που παραδόθηκαν στη HAF. Αεροσκάφη, δηλαδή, τα οποία βρίσκονται στη μέση, όπως εκτιμάται, της επιχειρησιακής τους ζωής και κατά συνέπεια η αναβάθμιση θεωρείται επιβεβλημένη. Και μάλιστα, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες, βρίσκονται στην ιδανική ηλικία και κατάσταση για upgrade. Όλα σχεδόν τα απάρτια τα οποία προβλέπει το σχέδιο αναβάθμισης θα προέρχονται από τα 84 F-16 τα οποία θα μπαίνουν στην ΕΑΒ για την αναβάθμιση σε Viper ενώ θα χρειαστεί να αγοραστούν μόνο κάποια επιπλέον απάρτια.

Άνοιξε ο δρόμος για τα F-35

Το μέλλον στους ουρανούς, σε ό,τι αφορά μαχητικά αεροσκάφη, ανήκει στα F-35. Η Ελλάδα είναι δεδομένο πως θα κινηθεί για να εντάξει αεροσκάφος πέμπτης γενιάς στο οπλοστάσιό της. Πλέον, με την έγκριση του νομοσχεδίου Μενέντεζ ο δρόμος ανοίγει.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, πρόεδρος της κραταιάς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, κατέθεσε νομοσχέδιο με το οποίο -μεταξύ άλλων- ζητά να εγκριθεί το αίτημα για πώληση των αεροσκαφών F-35, των πιο σύγχρονων μαχητικών στον πλανήτη, στην Ελλάδα.

Ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών μάλιστα ζητά να παραδοθούν στην Ελλάδα «τα αεροσκάφη που παρήχθησαν αλλά δεν παραδόθηκαν ποτέ στην Αγκυρα ως αποτέλεσμα του αποκλεισμού της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 λόγω της αγοράς του ρωσικού συστήματος S-400».

Πρόκειται για έξι μαχητικά F-35 που παραμένουν στα υπόστεγα της Lockheed Martin επί χρόνια. Η Ουάσινγκτον ακύρωσε την παράδοσή τους στην Τουρκία ως «αντίποινα» για την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών, όμως μέχρι τώρα δεν έχει κάνει το επόμενο βήμα, να πουλήσει δηλαδή σε τρίτη χώρα τα μαχητικά αεροσκάφη που είχαν κατασκευαστεί για την τουρκική Αεροπορία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top