0
Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες σε ότι αφορά τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες είναι αρκετά πιθανό να φτάσει σήμερα Πέμπτη 17 Ιουνίου η εισήγηση της Επιτροπής Βιοηθικής στο γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο Μαξίμου περιμένουν την εισήγηση της Επιτροπής ώστε να πάρουν επίσημες αποφάσεις για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών και για το ποιους θα αφορά. Το ίδιο ισχύει και για τα «προνόμια». 


Ήδη υπάρχουν κάποια σενάρια και κάποια προσχέδια τα οποία έχει εξετάσει η κυβέρνηση, αλλά δεν υπάρχει τίποτα πιο επίσημο και γι' αυτό βλέπουμε τους υπουργούς να μην αναφέρονται στο ίδιο σενάριο. 

Μόλις φτάσει η έκθεση στα χέρια του πρωθυπουργού, τότε θα τα κυβερνητικά στελέχη θα δημιουργήσουν ένα προσχέδιο, ώστε μέχρι τον Ιούλιο να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τα «προνόμια». Ενώ για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς οι ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα αρχές Σεπτεμβρίου. 


Όσον αφορά την εισήγηση, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι αρκετά πιθανό να φτάσει σήμερα τελικά αυτή στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις προηγούμενες ημέρες αυτός που ήταν επιφορτισμένος με την επαφή με τα μέλη της Επιτροπής, ήταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Να σημειώσουμε πως η έκθεση θα λαμβάνει υπόψιν τόσο το ηθικό σκέλος της συζήτησης όσο και το αμιγώς συνταγματικό, με δεδομένους τους όποιους περιορισμούς. Αξίζει να υπενθυμιστεί εδώ πως η κυβέρνηση ψήφισε λίγες ημέρες πριν από το πρώτο lockdown νόμο που επιτρέπει τον μερικό υποχρεωτικό εμβολιασμό (θυμηθείτε εδώ το ρεπορτάζ).

Ποιους θα αφορούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, αναμένεται η έκθεση ώστε να υπάρχει κάτι πιο επίσημο, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί θα αφορούν τους εξής. 

  • Υγειονομικούς, κυρίως όσους εργάζονται σε πρώτης γραμμής νοσοκομεία
  • Σώματα Ασφαλείας 
  • Και μένει να δούμε αν θα ισχύει τελικά και στους εκπαιδευτικούς
  • Εξετάζονται και οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε υπάλληλους σε ΚΕΠ και άλλες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν επαφή με τον κόσμο
Όπως και να έχει, εφόσον προχωρήσει η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, όσοι δεν κάνουν το εμβόλιο δεν θα απολύονται, αλλά θα αποσύρονται από τις θέσεις της πρώτης γραμμής π.χ. νοσηλευτές που δεν εμβολιάζονται δεν θα μπαίνουν σε μονάδες Covid, αλλά ούτε και σε χειρουργεία.

Η Επιτροπή Βιοηθικής που ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγους μήνες έχει ως επικεφαλής της καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης Έφη Βαγενά, ενώ στην Επιτροπή συμμετέχουν και διαπρεπείς νομικοί, όπως η καθηγήτρια Ισμήνη Κριάρη.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη υπηρεσία, στην οποία απαιτήθηκε με διαταγή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των στελεχών της για την παρουσία στην πρώτη γραμμή, ήταν η ΕΜΑΚ, όπου το ποσοστό εμβολιασμού, όταν εξεδόθη η διαταγή του Αρχηγείου ήταν σημαντικά κάτω από το 50%.

Από εκεί και πέρα για τα «προνόμια» θεωρείται βέβαιο πως θα σταματήσουν τα self test για τους πλήρως εμβολιασμένους, αλλά πιθανότατα και η υποχρεωτική μασκοφορία στους εξωτερικούς χώρους. 

Τέλος υπάρχουν συζητήσεις για το πως θα εφαρμοστεί το πιστοποιητικό COVID-19 και σε άλλους τομείς εκτός από τον τουρισμό.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top