0
Ένα φιλόδοξο σχέδιο που θα οδηγεί τους στρατευσίμους σε «διπλό απολυτήριο» με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας τους δρομολογεί η κυβέρνηση. 

Στον πυρήνα του σχεδίου βρίσκεται η αντίληψη ότι οι μήνες της στρατιωτικής θητείας θα πρέπει να αξιοποιούνται για την ανάπτυξη πρόσθετων επαγγελματικών δεξιοτήτων προς όφελος των στρατευσίμων, αλλά και προκειμένου οι Ενοπλες Δυνάμεις και συνολικά η κρατική μηχανή να επωφελούνται από τα προσόντα και τις γνώσεις των έφεδρων στελεχών τους.

Το εγχείρημα, που αναμένεται να αναπτυχθεί σε δύο φάσεις, έχουν αναλάβει, μετά το πράσινο φως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το υπουργείο Αμυνας και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ ρόλο «τεχνικού συμβούλου» θα έχει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής υπό τον Κυριάκο Πιερρακάκη. 

Στην πλήρη ανάπτυξή του το σχέδιο περιλαμβάνει την κατά το δυνατόν ακριβέστερη «αντιστοίχηση» μεταξύ των δεξιοτήτων όσων προσέρχονται να υπηρετήσουν τη στρατιωτική θητεία τους και των θέσεων και αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία που θα προσκομίζουν οι νεοσύλλεκτοι, θα δημιουργείται μια μεγάλη βάση δεδομένων. Στη συνέχεια θα «ματσάρονται» σε ανάλογους τομείς, ώστε με την ολοκλήρωση της θητείας τους να έχουν αποκτήσει πρόσθετη εμπειρία και πιστοποιημένα προσόντα. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ειδική πρόνοια θα προβλέπεται για όσους κατατάσσονται στον στρατό διαθέτοντας ιδιαίτερες δεξιότητες και τίτλους σπουδών, με βάση και το αντίστοιχο «μοντέλο Ισραήλ».

Συγκεκριμένα, όπως λέγεται:

• Αριστούχοι πληροφορικάριοι θα μπορούν να τοποθετούνται στη ΔΙΚΥΒ (Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ).

• Αριστούχοι της Νομικής, στα νομικά γραφεία του υπουργού Αμυνας και των υφυπουργών ή σε διευθύνσεις που έχουν ως αρμοδιότητα τις στρατιωτικές συμβάσεις.

• Αριστούχοι μηχανικοί, σε χώρους παραγωγής ή συντήρησης οπλικών συστημάτων, όπως η ΕΑΒ.

Διπλό όφελος

Με τον συγκεκριμένο σχεδιασμό το όφελος, όπως προαναφέρθηκε, θα είναι διπλό: τόσο για τους κληρωτούς, καθώς η θητεία τους θα αποτελεί και τμήμα «πρακτικής άσκησης» σε αντικείμενα που μπορεί να αποτελέσουν πεδίο επαγγελματικής ενασχόλησης στη συνέχεια· όσο και για τις ίδιες τις Ενοπλες Δυνάμεις, που θα μπορούν να αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο τους στρατευσίμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα θα αρχίσει να «μπαίνει σε ράγες» με την υπογραφή «μνημονίου συνεργασίας» μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Ψηφιακής Πολιτικής από τις αρχές του νέου χρόνου, καθώς απαιτούνται διαγωνισμοί για τη διαμόρφωση του συστήματος που θα «ματσάρει» δεξιότητες των στρατευσίμων και θέσεις. Ομως, νωρίτερα θα δρομολογηθεί μια βραχυπρόθεσμη λύση ενίσχυσης των γνώσεων όσων υπηρετούν τη θητεία τους. Ειδικότερα, εξετάζεται να προσφέρονται vouchers –κυρίως για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων– κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας.

Ιός και διευκολύνσεις

Εν τω μεταξύ, σε μεγάλη προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχει εξελιχθεί η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού, ειδικά μετά και τη διάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα», που εκφράζονται φόβοι πως είναι πλέον θέμα χρόνου να κυριαρχήσει και στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση εκτιμά πως, με βάση τους εμβολιασμούς που έχουν ήδη γίνει και τα προγραμματισμένα ραντεβού, στο τέλος του καλοκαιριού θα υπάρχει κάλυψη περίπου του 60% του ενήλικου πληθυσμού. 

Όμως, προκειμένου να διασφαλιστεί στις αρχές του φθινοπώρου το λεγόμενο «τείχος ανοσίας», το συγκεκριμένο ποσοστό θα πρέπει να αυξηθεί κατά 20 μονάδες περίπου. Το εγχείρημα χαρακτηρίζεται δύσκολο, καθώς στις μεγαλύτερες ηλικίες –άνω των 60– φαίνεται πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, ανήκουν σε μεγάλο ποσοστό στον σκληρό πυρήνα των λεγόμενων «αρνητών». 

Ενώ, παράλληλα, στις νεότερες ηλικίες η συμμετοχή δύσκολα θα είναι πολύ μεγάλη, καθώς σε μερίδα της νεολαίας έχει εδραιωθεί η πεποίθηση πως οι κάτω των 35 δεν κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως στη χώρα δεν πρόκειται να επιβληθεί νέο γενικευμένο lockdown μετά το καλοκαίρι και τα όποια περιοριστικά μέτρα θα αφορούν συγκεκριμένες περιοχές ή τους μη εμβολιασμένους. 

Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους. Μεταξύ άλλων, εξετάζεται σε εστίαση και ψυχαγωγία η χωρητικότητα να είναι μεγαλύτερη εάν φιλοξενούνται μόνο εμβολιασμένοι, το ενδεχόμενο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να καταβάλλουν οι ίδιοι το κόστος για μοριακά και rapid tests, ακόμη και οικονομικά κίνητρα τύπου λοταρίας.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top