0
Όλο και περισσότερες λεπτομέρειες αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τα «προνόμια» σε εμβολιασμένους βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 
Στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρά το γαλλικό μοντέλο, κάτι που επιβεβαίωσε χθες και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Αυτό σημαίνει πως θα επιτρέπεται η είσοδος σε πολλούς χώρους, όπως σε γήπεδα, συναυλίες, μπαρ κτλ. με πιστοποιητικό Covid-19. Δηλαδή θα μπορούν να μπαίνουν όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, όσοι έχουν νοσήσει, ή όσους έχουν αρνητικό τεστ.

Όμως αυτό που δεν είχε γίνει μέχρι στιγμής γνωστό είναι πως το αρνητικό τεστ θα πρέπει να είναι μοριακό (κόστους περίπου 40 ευρώ) και όχι self τεστ ή rapid τεστ. Μάλιστα το τεστ θα πρέπει να το πληρώνουν από την τσέπη τους οι πολίτες. 

Δηλαδή ένας πολίτης θα πρέπει να δίνει ένα σημαντικό μέρος του μισθού του ώστε να του επιτρέπεται η είσοδος σε διαφόρους χώρους και αν αυτός ο πολίτης έχει οικογένεια... τότε το κόστος εκτοξεύεται.

Πότε θα θεσπιστούν τα νέα μέτρα - Που θα απαιτείται το πιστοποιητικό 

Τα νέα μέτρα αναμένεται να θεσπιστούν τις επόμενες μέρες με νομοθετική ρύθμιση που εκτός απροόπτου θα προβλέπει την εφαρμογή των πρώτων προνομίων από την 1η Ιουλίου, όταν θα ισχύσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο το Πράσινο Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Στο πλαίσιο αυτό, από 1ης Ιουλίου όσοι έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα μπορούν να πετάξουν τη μάσκα σε εξωτερικούς χώρους, ενώ παράλληλα θα καταργηθεί και η υποχρέωση self test για την είσοδο σε χώρους όπου είναι απαραίτητη η επίδειξη του (όπως π.χ. στην εργασία, στην εκπαίδευση, στα πλοία κ.α.).

Μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή Βιοηθικής παραδίδει το πόρισμά της στην κυβέρνηση για να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για το πλαίσιο των διευκολύνσεων που θα ισχύσουν με ορίζοντα το φθινόπωρο. Διευκολύνσεις οι οποίες λειτουργούν και ως κίνητρα για όσους διστάζουν ακόμη να κάνουν το εμβόλιο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μελετούν το μοντέλο που έχει εφαρμοστεί στη Γαλλία, προκειμένου να προσαρμοστεί στα ελληνικά δεδομένα. Βάσει αυτού θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος σε εκδηλώσεις άνω των 1.000 ατόμων (π.χ. αθλητικές εκδηλώσεις σε κλειστά ή ανοιχτά γήπεδα, φεστιβάλ, συναυλίες, θέατρα ακόμη και εμπορικές εκθέσεις) σε όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Από την άλλη πλευρά, όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θα πρέπει για την είσοδο τους να επιδεικνύουν αρνητικό μοριακό τεστ, το οποίο θα χρεώνονται οι ίδιοι. Ελεύθερη αναμένεται να είναι η είσοδος για όσους έχουν εμβολιαστεί και στους κλειστούς χώρους της εστίασης, στα μπαρ, στα γυμναστήρια, κλπ.

Για ποιους θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Για το ζήτημα αυτό, τα προνόμια των εμβολιασμένων, την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά και την οικονομία μίλησε στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συνέστησε υπομονή στην τήρηση των μέτρων προστασίας για λίγο καιρό ακόμα, ενώ για τα προνόμια των εμβολιασμένων, είπε πως αποτελούν ένα κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να δώσουμε ένα παραπάνω κίνητρο για όσους δεν έχουν πειστεί να εμβολιαστούν: Να μπορεί να ταξιδέψει πιο ελεύθερα, να μπορεί να επισκεφτεί ένα εσωτερικό χώρο πιο ελεύθερα, να μπορεί να διασκεδάσει πιο ελεύθερα», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, η συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ωστόσο τα μέσα Ιουλίου φαίνονται να είναι η ημερομηνία ορόσημο.

Δεν είναι γνωστό ακόμα ποιες κατηγορίες θα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, ωστόσο το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση.

«Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλες κατηγορίες συμπολιτών μας που δουλεύουν στην πρώτη γραμμή και οι οποίοι θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι για να παρέχουν με ασφάλεια της υπηρεσίες τους. Ποιες θα είναι αυτές οι κατηγορίες είναι υπό συζήτηση», σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top