0
Πριν από λίγο έφτασε στην Αλεξανδρούπολη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ αυτή την στιγμή βρίσκεται στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής. Και με το "καλημέρα σας" επέλεξε να κάνει μια προκλητική δήλωση αναφέροντας ότι ήρθε να δει την "τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης" ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος Α.Πελώνη το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι δεν θα σχολιάσει "ιδιωτικές επισκέψεις"!

Ο Τσαβούσογλου έφτασε στη χώρα μας νωρίτερα από το αναμενόμενο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, μαζί του έχει μια πολυπληθή συνοδεία και μια πολυπληθή αποστολή δημοσιογράφων, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψή του στη Θράκη, αλλά φυσικά και στην Αθήνα.

Θετική ατζέντα είναι ότι μιλά για "Δυτική Θράκη" και "τουρκική μειονότητα" ή μήπως ξεκάθαρη προσπάθεια "γκριζαρίσματος" της περιοχής; Ποια δυτική θράκη και ποιοι Τούρκοι; Και η απάντηση της κυβέρνησης είναι δεν σχολιάζουμε ιδιωτικές επισκέψεις;

Περίπου στις 11 ο Τούρκος ΥΠΕΞ έφτασε στο τουρκικό προξενείο, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το μειονοτικό σχολείο της πόλης και μετά ένα μειονοτικό χωριό που βρίσκεται πολύ κοντά στην Κομοτηνή.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία για την Ελλάδα σημείωσε πως στην τελευταία επίσκεψη του Νίκου Δένδια «υποδεχθήκαμε τους Ελληνες με θετικό τρόπο και περιμένουμε και αυτοί να κάνουν το ίδιο». Όπως δε σημείωσε ο Τσαβούσογλου, έρχεται στην Ελλάδα με θετική ατζέντα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Hürriyet, στόχος του Τσαβούσογλου με την επίσκεψή του στην Αθήνα, είναι η ομαλοποίηση της σχέσης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Κοινώς, όπως αναφέρουν ίδιες πηγές, η επιστροφή στην κατάσταση προ κρίσης, η οποία ξέσπασε πέρσι με αφορμή τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.


Πελώνη: «Ιδιωτική η επίσκεψη στη Θράκη»

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη σχολίασε την Πέμπτη την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη και την χαρακτήρισε «ιδιωτική». «Η Ελλάδα είναι μία ανοικτή, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κ. Πελώνη. «Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες», συμπλήρωσε.

Η «θετική ατζέντα» που φέρνει

Κατά τις επαφές με τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, θα επαναληφθεί το πάγιο τουρκικό αίτημα για απευθείας εκλογή των θρησκευτικών λειτουργών από τη μειονότητα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του τουρκικού υπ. Εξωτερικών.

Παράλληλα με την επίσκεψη στο μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο της Κομοτηνής, ο Τσαβούσογλου θ’ απαιτήσει καλύτερες συνθήκες για τη μειονοτική εκπαίδευση, την εκλογή από τη μειονότητα Σχολικών Εφορειών, ενώ δεν θα λείψουν και οι αιχμές κατά των ελληνικών Αρχών για το «λουκέτο» σε μικρές σχολικές μονάδες μειονοτικών χωριών, λόγω έλλειψης μαθητών.

Παράλληλα θα επιδιώξει να σταλεί μήνυμα στους Μουσουλμάνους της Θράκης, για φοίτηση των παιδιών τους σε μειονοτικά σχολεία και όχι σε δημόσια, όπως συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια.

Αναφορές σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα

Θεωρείται δεδομένο πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα αναφέρεται συνεχώς κατά την παραμονή του στην περιοχή, σε «ομογενείς» και «τουρκική» μειονότητα».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας θα κινηθεί προς την Κομοτηνή, για συναντήσεις στο τουρκικό προξενείο της πόλης με τον πρόξενο Μουράτ Ομέρογλου, τους ψευτομουφτήδες Κομοτηνής και Ξάνθης, Ιμπραήμ Σερήφ και Αχμέτ Μέτε αντίστοιχα, την πρόεδρο του μειονοτικού «Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» (DEB) Τσιγδέμ Ασάφογλου και άλλα τουρκόφρονα στελέχη της μειονότητας. Θεωρείται πιθανό πως στις συναντήσεις αυτές θα λάβει μέρος και ο Λεβέντ Σαδίκ,  γιος του πρώην βουλευτή Αχμέτ Σαδίκ ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τουρκία στην περιοχή.

Στα θέματα που θα του θέσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκόφρονες της μειονότητας, είναι και αυτό της καθυστέρησης πληρωμών όσων βιοπορίζονται από μυστικά κονδύλια του τουρκικού υπ. Εξωτερικών, για να δηλώνουν δηλαδή «καταπιεσμένοι» από τις ελληνικές Αρχές.

Στην Αθήνα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα καταφθάσει το απόγευμα της Κυριακής μετά την επίσκεψή του στη Θράκη.

Λίγο μετά την άφιξή του στην πρωτεύουσα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα δειπνήσει ιδιωτικά με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Το πρωί της Δευτέρας θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια θα γίνει συνάντηση των διπλωματικών αποστολών των δύο χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών και θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου προς τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων Ελλάδας και Τουρκίας χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα πετάξει για την Άγκυρα, όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ερντογάν και θα ενημερώσει για τις επαφές του στην Ελλάδα.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top