0
Την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατηγικής σχέσης προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση ως «κλειδί» στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά και στην ισχυροποίηση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. 

Τόσο οι  δηλώσεις Νίκου Δένδια σε φόρουμ που διοργάνωσε η δεξαμενή σκέψης Atlantic Council όσο και η παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου το τελευταίο διάστημα αποβιβάζονται δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα και άρματα μάχης που θα συμμετέχουν στην άσκηση υπό την αμερικανική αιγίδα νατοϊκής άσκησης  «European Defender 21», φανερώνουν το ειδικό βάρος που δίνει η Αθήνα στην αμυντική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να πείσουν την Τουρκία ότι ο μοναδικός δρόμος επίλυσης των διαφορών είναι ο σεβασμός του Δικαίου της Θάλασσας.  Στην τοποθέτηση του στο αμερικανικό φόρουμ ο υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Ελλάδα και η Τουρκία θα μπορούσαν να λύσουν σχετικά εύκολα τα περισσότερα προβλήματα που ταλανίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Σημείωσε μάλιστα ότι η Αθήνα και η Ουάσιγκτον έχουν κοινή αντίληψη σχετικά με το Δίκαιο της Θάλασσας. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και η Τουρκία, το Ισραήλ και η Βενεζουέλα δεν έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Τον Ιούνιο η αναθεώρηση της MDCA και ο κομβικός ρόλος της Αλεξανδρούπολης 

Η Αθήνα επενδύει πολλά τόσο στην αμερικανική διαμεσολάβηση στα ελληνοτουρκικά όσο και στην αναβάθμιση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) με τις ΗΠΑ.  Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις των ομάδων εργασίας Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών για την αναθεώρηση και αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας, όπως έχει γράψει το OnAlert.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει κομβικό ρόλο στη στρατηγική σχέση που θέλουν να διευρύνουν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα. Η σημασία του λιμένος της Αλεξανδρούπολης φαίνεται από τον ρόλο που διαδραματίζει στην αμερικανονατοϊκή άσκηση. Η «European Defender 2021» είναι μια ετήσια, πολυεθνική, διακλαδική άσκηση, που συντονίζεται από την Διοίκηση του Αμερικανικού Στρατού (Τμήμα Ευρώπης και Αφρικής), με σκοπό την οικοδόμηση στρατηγικής και επιχειρησιακής ετοιμότητας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των εταίρων τους.


Αμερικανική απόβαση σε Αλεξανδρούπολη και Λάρισα

Φέτος, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ στην εκδήλωση της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η άσκηση γίνεται με τη συμμετοχή 26 χωρών.  Η  «European Defender 2021» ξεκίνησε στις αρχές του μηνός και ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Πραγματοποιείται σε 12 διαφορετικές χώρες  στην κεντρική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμετέχουν με ένα τεράστιο αριθμό δυνάμεων. Για τις ανάγκες της άσκησης αποβιβάζονται στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης δεκάδες αμερικανικά ελικόπτερα και άρματα μάχης, φορτηγά και κοντέινερ ενώ προχθές ολοκληρώθηκε η μεταστάθμευση 12 αμερικανικών F-15.στην 110 πτέρυγα μάχης στη Λάρισα.

  • Φωτογραφίες InTime News
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top