0
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με δηλώσεις του επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ που ήθελε τα γυμναστήρια να ανοίγουν μόνο για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο! 

Συγκεκριμένα Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Open, τόνισε ότι τα γυμναστήρια θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και από τα τέλη Ιουνίου (και αν) και για τους υπόλοιπους πολίτες.

«Θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους. Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ διευκρίνισε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου».

Συνεχίζοντας ανέφερε πως «γύρω στις 17 θα ανοίξουν δραστηριότητες σε ανοιχτούς χώρους, ενώ στις αρχές του Ιούνη θα ανοίξουν τα γυμναστήρια για όλους».

Όπως ανέφερε χθες το υφυπουργείο Αθλητισμού για τα ιδιωτικά γυμναστήρια, τα μέλη της υποεπιτροπής αθλητισμού θα μελετήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ για παρατηρήσεις, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες επανέναρξής τους.

Ουσιαστικά αυτός είναι ο πρώτος διαχωρισμός εμβολιασμένων και μη που γίνεται στην Ελλάδα, παρόλο που η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί επανηλειμμένως πως δεν θα υπάρξει διάκριση και ο Κ.Μητσοτάκης έλεγε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού είναι για «προσωπική χρήση».

Εννοείται πως μετά τα γυμναστήρια θα ακολουθήσουν και άλλες δραστηριότητες, όπου θα υπάρξει αυτός ο διαχωρισμός και θα επιτρέπεται να εισέλθουν μόνο όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Επιπλέον είναι φανερό πως ο διαχωρισμός δεν έχει υγειονομικό σκοπό, αλλά καθαρά εκβιαστικό ώστε να αναγκάσει τους πολίτες να εμβολιαστούν με το «έτσι θέλω», αφού η ανοσία ακόμα και μετά τη δεύτερη δόση κάνει κάποιες ημέρες να ενεργοποιηθεί, ενώ μετά την πρώτη δόση είναι πολύ μειωμένη. 

Άρα αν ήταν υγειονομικός ο λόγος της απαγόρευσης η κυβέρνηση θα έβαζε ένα όριο πχ. 15 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. 

Το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου ακολουθούν σήμερα οι οργανωμένες με παραλίες, στις οποίες αναμένεται να γίνει το «έλα να δεις» από πολίτες που θα βγουν να απολαύσουν τον υπέροχο καιρό. 

Βέβαια για το προσωπικό θα υπάρχει ταλαιπωρία καθώς θα πρέπει να υποβληθούν σε... self tests ενώ οι ξαπλώστρες θα είναι με αποστάσεις, μειωμένος αριθμός λουόμενων και αντισηπτικά στα τραπεζάκια είναι η νέα κανονικότητα που θα αντικρίσει κανείς σήμερα στις οργανωμένες πλαζ.

Την ίδια ώρα ημερομηνία ορόσημο χαρακτηρίζεται η 10η Μαΐου, καθώς τότε οι μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων θα επιστρέψουν και πάλι στα θρανία τους.

Τα υποχρεωτικά selftests για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό θα διενεργούνται πριν την έναρξη των μαθημάτων της Δευτέρας και της Πέμπτης, προσθέοντας έτσι ένα ακόμα μέτρο στο υφιστάμενο υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας και διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών.

Επίσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου:

Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.
Επαναλειτουργούν και τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια.
Όσον αφορά τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς το άνοιγμά τους μεταφέρεται μερικές ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 17 Μαΐου, δύο ημέρες μετά το άνοιγμα δηλαδή του τουρισμού (15/5). Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε προκειμένου να μην υπάρξει μαζικό άνοιγμα των εκπαιδευτικών δομών, σταθμίζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και ελλείψει της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στις συγκεκριμένες ηλικίες των παιδιών.

Ακόμη, από 17 Μαΐου επανεκκινούν οι πρακτικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων β' ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους -Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ.

Παράλληλα, «ανάσα» αναμένεται να πάρουν το προσεχές διάστημα και αρκετοί κλάδοι του πολιτισμού, κλάδος ο οποίος ζημιώθηκε αρκετά από την πανδημία, με τους καλλιτέχνες όλο αυτό το διάστημα να προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανή την επαφή με το κοινό μέσω της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, στις 14 Μαΐου ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου, ενώ στις 17 Μαΐου επαναλειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1. Ακόμη, στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%, ενώ τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους επανεκκινούν στις 28 Μαΐου. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, αυτό αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top