0
Ειδικά όμως για την Πολεμική Αεροπορία θα «σφραγιστεί» τόσο από την έλευση των πρώτων Ελληνικών Rafale στην Τανάγρα και στην 114 Πτέρυγα Μάχης αλλά και από μια σειρά ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων. 

Με τα Ελληνικά «γεράκια» να συνεχίζουν χωρίς «ανάσα» το εντυπωσιακό τους σερί τόσο εντός του FIR Αθηνών όσο και εκτός συνόρων.

Πριν καλά καλά επιστρέψουν οι «Τίγρεις» της 335 Μοίρας από την Πορτογαλία και την επιβλητική τους παρουσία για μια ακόμη χρονιά στη ΝΑΤΟική «Tiger Meet» μια άλλη Πολεμική Μοίρα ανάβει κινητήρες για το εξωτερικό και για να «διαφημίσει» ξανά τα Ελληνικά «φτερά». Οι «Άσσοι» από την 341 Μοίρα «Βέλος» ταξιδεύουν την επόμενη εβδομάδα για τη Σαουδική Αραβία και την Αεροπορική Βάση King Fasal για να ανταποδώσουν ουσιαστικά την υψηλού συμβολισμού παρουσία των F-15 της Saudi Air Force στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τον περασμένο Μάρτιο. Άλλωστε όταν βρέθηκαν στην Κρήτη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης οι Σαουδάραβες όχι μόνο είχαν μιλήσει με τα πιο θερμά λόγια για την πρώτη αεροπορική συνεκπαίδευση των δύο κρατών αλλά τόνισαν ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή μιας στρατιωτικής συνεργασίας με προοπτική. Η συμφωνία για την μεταφορά των Ελληνικών Patriot στην Αραβική χώρα ήταν η επόμενη κίνηση και έπεται συνέχεια.

Για πρώτη λοιπόν φορά Πολεμική Μοίρα της HAF στέλνει μαχητικά στη Σαουδική Αραβία προκαλώντας νέο εκνευρισμό στην Άγκυρα αφού η Αθήνα προσεγγίζει τη μία μετά την άλλη τις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόσμου και μάλιστα χώρες μουσουλμανικές όπως η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Για τους «Άσσους» της 341 η εκπαίδευση στην έρημο δίχως άλλο θα αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία αφού από το γαλάζιο του Αιγαίου και τα Ελληνικά βουνά θα βρεθούν να πετούν πάνω από την  Αραβική έρημο.

Όμως το «φορτωμένο» πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας δεν σταματά εδώ. Και φαίνεται ότι η παρουσία των Αμερικανικών F-15 στα Ελληνικά Πολεμικά Αεροδρόμια δεν περιορίζεται στη Λάρισα και στην 110 Πτέρυγα Μάχης. Μπορεί τα δώδεκα F-15 της USAFE και της 493 Μοίρας να ολοκληρώνουν τις κοινές ασκήσεις με τα Ελληνικά «γεράκια» όμως μια ακόμη Αμερικανική Μοίρα F-15, η 492 προσγειώνεται τις επόμενες ημέρες στην 115 Πτέρυγα Μάχης και στη φιλόξενη Σούδα για συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία. Έτσι αναμένεται να δούμε και πάλι τα πανίσχυρα F-15E Strike Eagle να πετούν στο Αιγαίο μαζί με Ελληνικά F-16, Mirage και F-4.

Την ίδια ώρα πάντως και έπειτα από τα διδάγματα που άφησε η εμπειρία του περσινού καλοκαιριού με την Τουρκική προκλητικότητα να χτυπά «κόκκινο» ταυτόχρονα με την εκπαίδευση οι εντολές στα Ελληνικά «γεράκια» είναι να διατηρούν συνεχή ετοιμότητα. Κανένας άλλωστε δεν μπορεί να ξεχάσει ότι μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού πριν από ένα χρόνο σε ελάχιστες ώρες το σύνολο των μαχητικών της ΠΑ φόρτωσε όπλα και ήταν έτοιμο για απογείωση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top