0
Έντονη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, με πολλούς «ειδικούς» να εμφανίζονται στα κανάλια και να απαιτούν ουσιαστικά να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. 

Κάτι που γίνεται με εντολή του Μαξίμου, το οποίο (αν και δειλά-δειλά) αναφέρεται σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, οι οποίοι αρχικά θα αφορούν ορισμένες ομάδες ατόμων, ενώ στη συνέχεια δεν είναι διόλου απίθανο να αφορούν και όλο τον πληθυσμό. 

Ήδη είναι βέβαιο πως μέσα στο καλοκαίρι (ή το αργότερο τον Σεπτέμβριο) θα ξεκινήσει η συζήτηση για τους υγειονομικούς, ενώ θα ακολουθήσουν (σύμφωνα με όσα αναφέρει το Μαξίμου) οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα Σώματα Ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με τον κόσμο. 

Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τις επόμενες μέρες θα λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Βιοηθικής για το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. 

Η νέα πρόεδρος Έφη Βαγενά έχει κάνει ορισμένες αναγνωριστικές επαφές με τα μέλη της Επιτροπής, καμία συγκεκριμένη συζήτηση όμως. Η Επιτροπή, λοιπόν, αξιολογώντας βιοηθικές και συνταγματικές παραμέτρους θα κληθεί να συντάξει μια εισήγηση προς τον πρωθυπουργό, σε πρώτη φάση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Πότε θα γίνει αυτό; Η ελπίδα της κυβέρνησης ήταν πως θα γίνει μέσα στον Αύγουστο, όμως, με δεδομένο, όμως, ότι η Επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει, κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί και πόσες απόψεις θα πρέπει να ακουστούν προτού εξαχθεί το τελικό αποτέλεσμα. 

Στο πρωθυπουργικό γραφείο, πάντως, εμφανίζονται αποφασισμένοι για κάθε σενάριο, ενώ είναι σαφές ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των υγειονομικών δεν έχει μπει στη συζήτηση έτσι…για να μπει.

Μια δεύτερη συζήτηση, δε, αφορά τα προνόμια των εμβολιασμένων από το φθινόπωρο και μετά. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι σε αυτή τη φάση, δεν έχει ζητηθεί από την Επιτροπή να γνωμοδοτήσει επ’ αυτού. Η κυβέρνηση θεωρεί πως η αγορά θα αυτορρυθμιστεί από μόνη της, κάτι που ουσιαστικά υποστήριξε και πρόσφατα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. Το Μαξίμου πιστεύει πως οι εταιρείες θα δημιουργήσουν από μόνες τους ένα πλαίσιο «ασφάλειας» για τους εμβολιασμένους. 

Αυτό θα γίνει είτε με το να απαιτούν από τους εργαζομένους να εμβολιαστούν (αλλιώς δεν θα τους προσλαμβάνουν), κάτι που ήδη γίνεται σύμφωνα με πολλές καταγγελίες που έχουν φτάσει στα χέρια του pronews.gr. Φυσικά η κυβέρνηση θα «δώσει τις ευχές» της στις επιχειρήσεις που θα λειτουργούν με αυτόν τον τρόπο. 

Ενώ από πλευράς κυβέρνησης πιστεύουν πως θα απαιτείται κάποιο πιστοποιητικό εμβολιασμού από τους πελάτες για να μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποιες δραστηριότητες. 

Όμως... 

Όπως τόνισε και η ανώτατη δικαστικός Βασιλική Θάνου, αλλά και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί τόσο τα «προνόμια», όσο και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι αντισυνταγματικά.

Μάλιστα και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το ψήφισμά 2361/2021, πέραν των άλλων οδηγιών που δίνει σχετικά με τα εμβόλια και τους εμβολιασμούς, ζητά, στην προσωρινή μορφή της απόφασης από τα Ευρωπαϊκά Κράτη:

7.3.1. – να διασφαλίσουν πως οι πολίτες ενημερώνονται ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός και ότι κανείς δεν πρέπει να υποστεί πίεση με πολιτικά, κοινωνικά ή άλλα μέσα, προκειμένου να εμβολιαστεί, εάν δεν το επιθυμεί.
7.3.2. – να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα υποστεί διακρίσεις επειδή δεν έχει εμβολιαστεί, λόγω πιθανών κινδύνων για την υγεία του ή διότι δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Και κάπου εδώ η κυβέρνηση ψάχνει τρόπο για να υποχρεώσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, χωρίς να παραβιάσει κατάφορα το Σύνταγμα.

Μετά και από το πρόσφατο «ράπισμα» από την ΕΕ για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς το «πράσινο» πιστοποιητικό ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, αλλά και για όσους έχουν κάνει τεστ, η κυβέρνηση ψάχνει για εναλλακτικές, διότι παρά το επίσημο αφήγημα το πρόγραμμα «Ελευθερία» έχει «βαλτώσει» και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτευχθούν τα ποσοστά ανοσίας που θέλουν οι «ειδικοί». 

Μία από τις εναλλακτικές, η οποία είναι και η πιο εύκολη στο να συμβεί, έρχεται από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τον ΝΒΑ, εκεί που άνοιξαν τα γήπεδα... για όλους! 

Ακόμα δηλαδή και για τους μη εμβολιασμένους, κάτι το οποίο δεν ήθελε η κυβέρνηση του Μητσοτάκη, όμως θα αναγκαστεί να το κάνει. Όμως στις ΗΠΑ μπορεί να άνοιξαν τα γήπεδα για όλους, όχι όμως με τα ίδια μέτρα για όλους. 

Όπως είδαμε στο ματς των Νίου Γιορκ Νικς με τους Αταλάντα Χοκς, για την πρώτη αγωνιστική των playoffs του ΝΒΑ, το γήπεδο χωρίστηκε... σε εμβολιασμένους και μη. 

Στα αριστερά της φωτογραφίες, είναι οι εξέδρες στις οποίες φιλοξενήθηκαν όσοι είχαν κάνει εμβόλιο και δεξιά εκείνοι που δεν είχαν ακόμα εμβολιαστεί, κρατώντας αποστάσεις και φορώντας μάσκες.

Για την ιστορία περισσότεροι από 15.000 οπαδοί βρέθηκαν στις εξέδρες του γηπέδου, την ώρα που στην Ελλάδα μέχρι και ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό έγινε στο άδειο ΟΑΚΑ.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top