0
Απόφαση για τους μαζικούς εμβολιασμούς μόνο με σκευάσματα  mRNA, πήρε η ΕΕ σκευάσματα τα οποία έχουν συγκεντρώσει την κριτική από πολλούς ειδικούς, τόσο για την αμφίβολη αποτελεσματικότητα όσο και για πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες.

Ταυτόχρονα η ΕΕ απέκλεισε κάθε άλλο εμβόλιο όπως αυτό του ρωσικού Sputnik-V, ενώ  ανέφερε πως όσοι έτρεξαν να εμβολιαστούν "νωρίς" τους περιμένει ακόμη μια δόση...

Παράλληλα στο Ισραήλ έχει σημάνει συναγερμός από τα δεκάδες περιστατικά καρδιακής φλεγμονής σε εμβολιασμένους νεαρούς άνδρες από το BNT162b2.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς. «η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.»

 Άρα, σημείωσε, "de facto, οδεύουμε σε διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech και το εμβόλιο BNT162b2", καθώς η Moderan με το επίσης mRNA 1273 δεν παράγεται στην ΕΕ.

Ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους, μιλώντας για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

Ακόμη, διευκρίνισε ότι όσοι εμβολιαστήκαν νωρίς, θα χρειαστεί να κάνουν μια επιπλέον δόση, η οποία θα γίνει με εμβόλιο mRNA, ενώ η ΕΕ θα εξαντλήσει όλες τις δόσεις των εμβολίων που έχει αγοράσει.

Για την AstraZeneca επιβεβαίωσε ότι το ενδεχόμενο της νομικής δράσης είναι στο τραπέζι (επιβεβαιώθηκε λίγη ώρα αργότερα), εξαιτίας των καθυστερήσεων στην παράδοση των εμβολίων.

«Σε κάθε περίπτωση δεν εξετάζουμε να ανοίξουμε ατέρμονη νομική διαδικασία, αλλά να κινηθούμε με εργαλεία που θα πιέσουν την εταιρεία να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις» ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top