0
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, προχώρησε στην κυνική παραδοχή πως η κυβέρνηση έπεσε έξω στην εκτίμηση της για την καταστροφή που θα υποστεί η ελληνική οικονομία από το lockdown. 

Όπως ανέφερε, το οικονομικό επιτελείο δεν είχε υπολογίσει ότι θα υπάρξουν μέτρα στήριξης και για τον μήνα Απρίλιο, ανεβάζοντας κατά πολύ τον… λογαριασμό του lockdown, καθώς η διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση. 


Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε παραδεχτεί σε δημοσιογράφους πως η κυβέρνηση είχε συνυπολογίσει το προσωρινό «λουκέτο» για τον κλάδο της εστίασης έως τον Μάρτιο, ωστόσο είχε εκτιμήσει ότι το λιανεμπόριο, που παραμένει κλειστό με κρατική εντολή και κοστίζει στα κρατικά ταμεία 250.000.000 ευρώ κάθε εβδομάδα, θα λειτουργούσε αδιάκοπα από τον Ιανουάριο, ακόμα και με τη μέθοδο του click away.

Συνεχής επέκταση των μέτρων στήριξης

Δεν είναι η πρώτη φορά που στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν -εμμέσως- αιχμές για τους χειρισμούς των ειδικών και της κυβέρνησης στο μέτωπο της πανδημίας, μετά και τις παραδοχές ότι τα μέτρα απέτυχαν και το lockdown έχει διαρκέσει σχεδόν πέντε μήνες. Όλο αυτό το διάστημα το οικονομικό επιτελείο επεκτείνει συνεχώς τα μέτρα στήριξης, με το κόστος να έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 14 δισ. ευρώ, όταν ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για μέτρα ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το σύνολο του 2021. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών αναγκάζεται σε συνεχή δανεισμό από τις αγορές, εκτοξεύοντας το χρέος και το έλλειμμα του Προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, δεν υπολογιζόταν ότι αυτός ο μήνας θα ήταν τόσο δύσκολος, όπως ακριβώς δεν υπολογιζόταν ότι θα έχουμε lockdown για τόσο μεγάλο διάστημα. «Τα έσοδα του Προϋπολογισμού έχουν αντέξει», ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και παραδέχτηκε ότι θα υπάρχουν απώλειες για τον μήνα Μάρτιο.

Δείτε την τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών:

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top