0
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάνθηκε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός είναι «αναγκαίος σε μία δημοκρατική κοινωνία».

Η απόφαση αυτή ήρθε ως απάντηση σε προσφυγή γονέων παιδιών τα οποία δεν έγιναν δεκτά σε νηπιαγωγεία της Τσεχίας επειδή δεν ήταν εμβολιασμένα. 


«Τα μέτρα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως απαραίτητα σε μια δημοκρατική κοινωνία», δήλωσε το δικαστήριο στην απόφασή του, λέγοντας ότι η τσεχική πολιτική για την υγεία ήταν σύμφωνη με τα «καλύτερα συμφέροντα» των παιδιών. «Ο στόχος πρέπει να είναι ότι κάθε παιδί προστατεύεται από σοβαρές ασθένειες, μέσω εμβολιασμού ή της ανοσίας της αγέλης», πρόσθεσε.


Έτσι, ως αποτέλεσμα, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 8 σχετικά με το δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου εξέδωσε απόφαση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά των παιδικών ασθενειών. Αυτή η απόφαση «ενισχύει τη δυνατότητα ενός υποχρεωτικού εμβολιασμού υπό συνθήκες της τρέχουσας επιδημίας Covid-19», δήλωσε ο Νικολά Ερβιέ, νομικός εμπειρογνώμονας που ειδικεύεται στην ΕΣΔΑ.

Στην Τσεχική Δημοκρατία, υπάρχει γενικό νομικό καθήκον για εμβολιασμό παιδιών εννέα ασθενειών, όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκκύτης, η ηπατίτιδα Β και η ιλαρά.

Η υπόθεση είχε κατατεθεί στο δικαστήριο από τους Τσέχους γονείς, στους οποίους επεβλήθη πρόστιμο λόγω μη συμμόρφωσης με αυτό το καθήκον εμβολιασμού ή των οποίων τα παιδιά στερήθηκαν την είσοδο τους στο νηπιαγωγείο για τον ίδιο λόγο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top