0
Ένας περίεργος θάνατος σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αφρική, καθώς πέθανε ο πρόεδρος της Τανζανίας Τζον Μαγκουφούλι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση της χώρας ο αντιπρόεδρος, Σαμία Σουλούχου Χασάν. 

Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι πριν από έναν μήνα ο Guardian, το οποίο στηρίζει το ίδρυμα Μελίντα Γκέιτς, είχε δημοσίευμα το οποίο υποστήριζε πως «ήρθε η ώρα να επιβληθούμε στον "αντιεμβολιαστή" πρόεδρο της Τανζανίας». 

Σύμφωνα με τη Χασάν, ο πρόεδρος πέθανε λόγω καρδιολογικών προβλημάτων στο νοσοκομείο Μζένα του Νταρ ελ Σαλάμ όπου νοσηλευόταν, παρόλα αυτά υπάρχουν φήμες ότι πέθανε «από κορωνοϊό». 

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούσαν πολλές φήμες στη χώρα για την υγεία του 61χρονου Μαγκουφούλι και ιδίως ότι είχε προσβληθεί από την Covid-19. Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ωστόσο τόνιζαν ότι ο πρόεδρος, που δεν είχε κάνει καμία δημόσια εμφάνιση εδώ και δύο εβδομάδες, εργαζόταν κανονικά και οι πολίτες θα έπρεπε να αγνοήσουν τις φημολογίες.

Νωρίτερα σήμερα, η αντιπρόεδρος επισκέφθηκε την περιοχή Τάνγκα και έστειλε τους «χαιρετισμούς» του προέδρου στους κατοίκους της, λέγοντας ότι ο Μαγκουφούλι της ζήτησε να τους υπενθυμίσει ότι πρέπει να διαφυλάξουν την ειρήνη και να αναπτύξουν την περιφέρειά τους. Είπε επίσης ότι της ζήτησε να τους ευχαριστήσει επειδή τον στήριξαν στις περσινές εκλογές.

Ο Μαγκουφούλι εμφανίστηκε για τελευταία φορά δημοσίως σε μια εκδήλωση στο Νταρ ελ Σαλάμ, στις 27 Φεβρουαρίου. Την Τρίτη, ένα ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει τον λαό για την υγεία του προέδρου, λέγοντας ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Από την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία έχει συλλάβει τέσσερις ανθρώπους επειδή φέρονται να διέδιδαν ψευδείς πληροφορίες για την υγεία πολιτικών ηγετών.

«Δεν είναι αξιόπιστα τα τεστ του κορωνοϊού - Έβγαλαν θετικές στον ιό κατσίκες και... παπάγιες», είχε ισχυριστεί πριν λίγους μήνες 

Ο πρόεδρος της Τανζανίας John Magufuli  ο οποίος είναι χημικός, απέρριψε τα τεστ του κορωνοϊου ως ελαττωματικά, λέγοντας ότι επέστρεψαν θετικά αποτελέσματα σε δείγματα που ελήφθησαν από μια κατσίκα και μία παπάγια

Ο Magufuli έκανε τις παρατηρήσεις του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Chato στη βορειοδυτική Τανζανία την Κυριακή και υποστήριξε ότι υπήρχαν «τεχνικά σφάλματα» με τα τεστ.

Ο πρόεδρος, είπε ότι είχε δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας της Τανζανίας να ελέγξουν την ποιότητα των τεστ.

Είχαν λάβει τυχαία πολλά δείγματα εκτός του ανθρώπου, όπως από μία παπάγια, μία κατσίκα και ένα πρόβατο, αλλά τους είχαν δώσει ανθρώπινα ονόματα και ηλικίες.

Αυτά τα δείγματα στη συνέχεια υποβλήθηκαν στο εργαστήριο της Τανζανίας για να τα ελέγξουν για κορωνοϊό, με τους τεχνικούς του εργαστηρίου να αγνοούν την προέλευσή τους.

Δείγματα από την παπάγια και την κατσίκα βγήκαν θετικά στον COVID-19, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι αυτό σήμαινε ότι είναι πιθανό ότι ορισμένα άτομα να βγήκαν θετικά ενώ, στην πραγματικότητα, δεν είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

«Κάτι συμβαίνει. Είπα πριν δεν πρέπει να αποδεχτούμε ότι κάθε βοήθεια προορίζεται να είναι καλή για αυτό το έθνος», δήλωσε ο Magufuli, προσθέτοντας ότι τα κιτ πρέπει να διερευνηθούν.


Ο πρόεδρος της Τανζανίας ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που δεν είχαν επιβάλει περιοριστικά μέτρα και χαρακτηριζόταν από πολλούς ως «πολέμιος των εμβολίων». 

Μάλιστα αυτός δεν είναι ο μόνος περίεργος θάνατος, καθώς και ο πρόεδρος του Μπουρουντί πέθανε στις 15 Ιουνίου στα 55 του και υγιέστατος από «καρδιακή προσβολή», ενώ λίγες ημέρες αργότερα είπαν πως τελικά πέθανε «από κορωνοϊό». 

Να σημειώσουμε πρόεδρος του Μπουρούντι, Πιερ Ενκουρουνζίζα, είχε διώξει στις 15 Μαΐου τους εκπροσώπους του ΠΟΥ από τη χώρα του. 

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top