0
Εικόνες ενός πλοίου που μοιάζει... να αιωρείται, ως αποτέλεσμα μιας σπάνιας οπτικής ψευδαίσθησης, απαθανάτισε με την κάμερά του ένας άντρας που περπατούσε κοντά στο Φάλμουθ της Κορνουάλης.

Ο μετεωρολόγος του BBC, Ντέιβιντ Μπρέιν, περιέγραψε το συγκεκριμένο φαινόμενο σαν «ανώτερο αντικατοπτρισμό» (superior mirage) και συμβαίνει όταν «ειδικές ατμοσφαιρικές συνθήκες που κάμπτουν το φως».

Σύμφωνα με τον Μπρέιν, η «ψευδαίσθηση» αυτή είναι συχνή στην Αρκτική, ενώ μπορεί να εμφανιστεί «πολύ σπάνια» στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Ντέιβιντ Μόρις, που «τράβηξε» τη φωτογραφία, είπε ότι έμεινε «έκπληκτος» κατά τη λήψη της, κοιτάζοντας προς τη θάλασσα από τον οικισμό του Γκιλάν.

«Ανώτεροι αντικατοπτρισμοί συμβαίνουν λόγω συγκεκριμένης καιρικής συνθήκης, που είναι γνωστή ως θερμοκρασιακή αντιστροφή. Όταν δηλαδή ο κρύος αέρας βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας με θερμότερο αέρα πάνω από αυτόν» εξήγησε ο μετεωρολόγος.


«Δεδομένου ότι ο κρύος αέρας είναι πυκνότερος από τον ζεστό αέρα, στρέφει το φως προς τα μάτια κάποιου που στέκεται στο έδαφος, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται ένα μακρινό αντικείμενο» πρόσθεσε.

Και... ιπτάμενα κρουαζιερόπλοια στο Ντέβον

Μια παρόμοια οπτική ψευδαίσθηση, έκανε τρία κρουαζιερόπλοια, αγκυροβολημένα στην Αγγλική Ριβιέρα, στο Ντέβον, να μοιάζουν... πως αιωρούνται πάνω από το νερό.


Η φωτογραφία, που τραβήχτηκε από παραλία του Ντέβον, παρουσιάζει το φαινόμενο, γνωστό και ως Fata Morgana, το οποίο δημιουργεί ένα αντικατοπτρισμό, όταν ο ήλιος θερμαίνει την ατμόσφαιρα πάνω από τη γη ή τη θάλασσα, δημιουργώντας ποικιλία κλιμακούμενων θερμοκρασιών.

Έτσι, ένα στρώμα ζεστού αέρα «κάθεται» πάνω από ένα στρώμα κρύου αέρα, δημιουργώντας ένα κατακόρυφα αντεστραμμένο είδωλο, επί του οποίου φαίνεται να αιωρείται το απομακρυσμένο αντικείμενο (στην περίπτωσή μας, τα κρουαζιερόπλοια).

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top