0
Oι εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο είναι καταιγιστικές. Η Κίνα παίζει ένα τεράστιο παιχνίδι, καθώς προσπαθεί να ''απλωθεί'' στη περιοχή, με σκοπό να ''μπλοκάρει'' της μεγάλες δυνάμεις. 

Αυτή την στιγμή, το Πεκίνο έχει «τραβήξει» την  Άγκυρα με το μέρος της, με ΗΠΑ και Ρωσία να βρίσκονται σε έξαλλη κατάσταση. 

H δημιουργία του «Δρόμου του Μεταξιού» είναι μια κοσμογονική γεωπολιτική αλλαγή που θα προωθήσει την λεγόμενη κινεζική νέα τάξη πραγμάτων και θα κάνει την Κίνα πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια. 

H Toυρκία εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και μπαίνει στο παιχνίδι. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο Ερντογάν πούλησε τους Ουιγούρους στην Κίνα. Η θεαματική αυτή μεταστροφή του Τούρκου προέδρου σχετίζεται με την πρόθεση της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Κίνα στον αμυντικό τομέα, αλλά και στην αγορά όπλων από τη συγκεκριμένη χώρα.   

H περίπτωση της Ελλάδας  
 
Ο Υπουργός Άμυνας της Κίνας κ.Γουέι Φένγκε βρέθηκε σήμερα στην Αθήνα, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του.

Στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας με τον Κινέζο ομόλογό του, συζητήθηκαν μια σειρά ζητημάτων, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε η ανατολική Μεσόγειος και οι τελευταίες εξελίξεις, με τον τελευταίο  να τονίζει ότι «καμία λύση δεν προκύπτει από την απειλή ή χρήση βίας». 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ      
 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021, με τον Υπουργό Άμυνας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Γουέι Φένγκε (Wei Fenge) στο πλαίσιο της επίσημης επισκέψεως που πραγματοποιεί στη χώρα μας.

Στην τελετή υποδοχής, παρόντες ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις, καθώς και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα, ως προς το σχεδιασμό και τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων, αλλά και την εκπαίδευση.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος παρουσίασε στον Κινέζο ομόλογό του την τρέχουσα κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο κ. Φένγκε εξέφρασε την άποψη ότι καμία λύση δεν εξευρίσκεται με απειλή ή χρήση βίας, αλλά με οικοδόμηση καλής γειτονίας. 

Η συζήτηση Μπάιντεν-Μητσοτάκη   
 
"Εάν χρειαστείς κάτι, να με πάρεις τηλέφωνο. Είμαι εδώ για να βοηθήσω". Με αυτήν τη φράση, σύμφωνα με πληροφορίες σφράγισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ την επικοινωνία του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το βράδυ της Πέμπτης.

Όμως συζήτησαν και για την Κίνα.

Αναφορικά με την ευρύτερη γεωπολιτική "σκακιέρα", μέρος της συζήτησης εστίασε και στο θέμα της Κίνας, ενώ δεν συζητήθηκε το θέμα της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός φέρεται να ανέφερε πως η Ελλάδα δεν θα προμηθευτεί το σύστημα 5G από την Κίνα, αλλά πρόσθεσε πως η παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να ανατραπεί.

Η σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων μεταφέρεται στην Ελλάδα με λίγα λόγια. Η χώρα μας όπως δεν πρέπει να κάνει το λάθος να μπει στο ''άρμα'' της Κίνας. 

Το Πεκίνο παίζει με την Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή, χώρες όπως η Ινδία, θέλουν συνεργασία με την Ελλάδα. 

Οι εξελίξεις πλέον είναι ραγδαίες.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top