0
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), προκήρυξε Διαγωνισμό Ανάθεσης και Εκτέλεσης Σύμβασης για το υποπρόγραμμα «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ ΒΛΗΜΑΤΩΝ MILAN» με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με δημοσίευση διαγωνισμού, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο άρθρο 40 του ν.3978/2011, για 300 κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους (Κ/Β Α-Τ) MILAN.

Το υπό προμήθεια κατευθυνόμενα βλήματα  διαθέτουν διπλή εκρηκτική κεφαλή (tandem) τύπου κοίλου γεμίσματος, έτσι ώστε να καταστρέφουν:

Σύγχρονα άρματα και ΤΟΜΑ-ΤΟΜΠ, προκαλώντας διάτρηση τουλάχιστον 700 χιλ. σε ομοιογενή χάλυβα θωρακίσεων (RHA), μετά την εξουδετέρωση της εκρηκτικής ενεργητικής θωράκισης (ERA), καθώς και έργα οχύρωσης από οπλισμένο σκυρόδεμα προκαλώντας διάτρηση τουλάχιστον 200 χιλ.

Τα υπό προμήθεια κατευθυνόμενα βλήματα θα είναι αυτοπροωθούμενα βλήματα υποηχητικής ταχύτητας, κατευθυνόμενα ημιαυτόματα και ελεγχόμενα από μακρινή απόσταση διαμέσου του σύρματος και του τμήματος ηλεκτρονικής κατεύθυνσης του όπλου, ενώ το διαμέτρημα πυρομαχικού θα είναι 115 mm.

Το ελάχιστο αποτελεσματικό βεληνεκές να είναι 250 μέτρα, για βολή του οπλικού συστήματος τόσο από το έδαφος όσο και από το όχημα, ενώ το μέγιστο αποτελεσματικό βεληνεκές θα είναι τουλάχιστον 1900 μ. για βολή του οπλικού συστήματος τόσο από το έδαφος όσο και από το όχημα.

Ο εκτιμώμενος χρόνος πτήσης βλήματος, για στόχο στο μέγιστο βεληνεκές εκτιμάται ότι θα είναι μικρότερος των 14 δευτερολέπτων. 

Εκτίμηση 
 
Η παραπάνω αγορά των συγκεκριμένων βλημάτων θα αναβαθμίσει σημαντικά την αντιαρματική μας άμυνα, στον Έβρο και τα νησιά μας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι  ότι τα εν λόγω βλήματα θα είναι διπλής εκρηκτικής κεφαλής, έτσι ώστε η πρώτη κεφαλή να καταστρέφει την ενεργή θωράκιση του εχθρικού άρματος και η δεύτερη να προκαλεί διάτρηση του χάλυβα του άρματος τουλάχιστον κατά 700 χιλ και την καταστροφή του.

Αυτό σημαίνει ότι τα τουρκικά άρματα που τυχόν θα φέρουν προστασία ενεργού θωράκισης, θα καταστρέφονται σε περίπτωση επιτυχούς βολής από τα αντιαρματικά μας MILAN, εάν και όταν διανοηθούν να κάνουν το απονενοημένο, να προσπαθήσουν  δηλαδή να επιχειρήσουν πρωτίστως διάβαση του υδάτινου κωλύματος του Έβρου ποταμού και δευτερευόντως να αποβιβαστούν στα νησιά μας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top