0
Στα πέντε έτη αντί του ενός που ισχύει σήμερα, θέλει να επεκτείνει η  κυβέρνηση την ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ γνωστή και ως MDCA. 

Η επιμήκυνση του χρόνου της ανανέωσης (δηλαδή αυτή να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια από 1 χρόνο που είναι σήμερα) είναι ένα αίτημα που έχουν θέσει οι ΗΠΑ εδώ και καιρό και φαίνεται η κυβέρνηση σπεύδει να ικανοποιήσει αλλά με τι ανταλλάγματα; Σχεδόν κανένα

Υποτίθεται ότι εάν ικανοποιηθεί το αμερικανικό αίτημα τότε οι ΗΠΑ θα αναλάβουν να επεκτείνουν τις σχετικές υποδομές στη Σούδα όπου από αυτές θα μπορέσει να επωφεληθεί και το ΠΝ για την δημιουργία ναυστάθμου για  να μπορέσει να φιλοξενεί και να εξυπηρετεί πολεμικά του σκάφη.

Ακόμη συζητείται η προοπτική δημιουργίας ναυτικής βάσης στο Βόλο για τις ανάγκες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών και το  μακρινό ενδεχόμενο δημιουργίας ναυπηγείου στην Καβάλα.

Πρόκειται δηλαδή ουσιαστικά για κατασκευαστικά ανταλλάγματα. Από την άλλη οι ΗΠΑ θα μετατρέψουν τη Σούδα σε βάση του 6ου Στόλου ενώ θα επεκτείνουν και τις εγκαταστάσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Τι σήμαινε  η ανανέωση κάθε χρόνο; Ότι η κυβέρνηση θα είχε τη δυνατότητα  να συζητά με τις ΗΠΑ μια δίκαιη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών μια συμφωνία που θα την επανεξέταζε κάθε χρόνο και όχι κάθε 5 χρόνια όπως θέλουν οι ΗΠΑ, για να αποφεύγουν ελληνικά  "ενοχλητικά" αιτήματα

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ αρνούνται την αποδέσμευση πλοίων όπως τα, Αrleigh Burke τοποθετούν  την παράδοση των F-35 μετά το 2027, αποκλείουν την αποδέσμευση βλημάτων Tomahawk σε περίπτωση αμερικανικής ενδιάμεσης λύσης, εμφανίζονται διστακτικές για τους SM-2, ούτε έχουν απαντήσει θετικά σε μια σειρά αιτημάτων όπως τα M2 Bradley. Αντίθετα η Ελλάδα έχει επιλέξει τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των P-3B, των F-16, την αγορά 7 ελικοπτέρων ΜΗ-60R και πιέζει προς όλες τις κατευθύνσεις για την προμήθεια των κορβετών Λιμενικού MMSC.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top