0
Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να υπόσχεται πως μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ηλικιωμένοι και έτσι θα ανοίξει η χώρα, παρόλα αυτά σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Βασιλακόπουλου, αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. 

Ο απλούστατος λόγος είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων δεν πήγε να εμβολιαστεί ακόμα και εάν είχε τη δυνατότητα. Μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς πως το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο σε νεότερους πολίτες. 


«Το 40% των πολιτών άνω των 80 δεν έχουν πάει να κάνουν το εμβόλιο, παρά το ότι έχουν τη δυνατότητα», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό. Την ίδια ώρα, πάντως, «σε κάποια νοσοκομεία ακόμα και το 30% των υγειονομικών αρνείται τον εμβολιασμό», είπε χαρακτηριστικά ο Θ.Βασιλακόπουλος. 

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι το 40% δεν εμβολιάστηκε επειδή δεν είχε τη δυνατότητα της μετακίνησης. Να σας πως κάτι, υπάρχουν σήμερα υγειονομικοί που αρνούνται να εμβολιαστούν. Σε κάποια νοσοκομεία αυτό το ποσοστό αγγίζει το 30%-35%, δηλαδή 3 στους 10.

Έχουμε κάνει πάνω από 200εκ. εμβόλια σε όλο τον κόσμο. Κανείς δεν έχει πάθει καμία σοβαρή παρενέργεια. Όπου εφαρμόστηκε ο μαζικός εμβολιασμός οι θάνατοι και οι νοσηλείες έπεσαν ραγδαία και αρχίζουν να ξανανοίγουν οι κοινωνίες. Τι άλλο θέλουμε για να πειστούμε;»

Ο καθηγητής εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος με τη χρονική ισχύ του τρίωρου για ψώνια, αφού όπως είπε κάτι τέτοιο δημιουργεί συνθήκες συνωστισμού και πρότεινε στις μεγάλες πόλεις να ανοίξουν πρώτα τα μικρά μαγαζιά.

Όσο αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού είπε πως, μεγάλο μέρος των δόσεων που ήταν για το 1ο τρίμηνο, περίοδος κατά την οποία ούτως ή άλλως θα λαμβάναμε περισσότερες δόσεις, συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα.

«Θα κάνουμε καλύτερο Πάσχα, καλύτερο από πέρυσι», εκτίμησε ο καθηγητής. «Το Μάιο θα μιλάμε για μια άλλη χώρα», κατέληξε με βεβαιότητα ο καθηγητής.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top