0
Στην πλήρη αφωνία και στην απραξία την ελληνικής κυβέρνησης για την επέτειο των 25 χρόνων από τα Ίμια αναφέρονται οι τουρκικές εφημερίδες. 

Την ώρα που Ελλάδα και Τουρκία κάθονται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την Άγκυρα να θέτει θέματα γκρίζων ζωνών η ελληνική κυβέρνηση ασχολήθηκε με όλα τα θέματα εκτός... από τα Ίμια. 

Από τα κυβερνητικά στελέχη δεν υπήρξε ούτε καν μια δήλωση, με τους Τούρκους να πανηγυρίζουν και να φτάνουν στο σημείο να μιλάνε για «τουρκικά χωρικά ύδατα». 

Υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται να συζητήσει θέμα γκρίζων ζωνών στις διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας οι οποίες άρχισαν την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη. Και σωστά.

Αυτή την σταθερή και παγία άρνησή της από το 2002 που άρχισαν οι συνομιλίες αυτές έως και το 2019 την συνόδευε όμως και με μία πειστική άσκηση κυριαρχίας κάθε χρόνο τέτοια εποχή: Όλοι ανέκαθεν οι υπουργοί Εθνικής Αμύνης προσέγγιζαν το μικρό αυτό σύμπλεγμα των βραχονησίδων είτε από αέρος είτε διά θαλάσσης και έριχναν ένα στεφάνι στην θάλασσα στην μνήμη των τριών ηρωικών πιλότων του ελικοπτέρου που κατέπεσε την μοιραία για τον Ελληνισμό εκείνη βραδιά: Του Βλαχάκου, του Γιαλοψού και του Καραθανάση.

Όπως αναφέρει η «Εστία», δεν υπήρξαν ήρωες κατά λάθος οι συγκεκριμένοι. Υπήρξαν ήρωες από επιλογή. Είχαν την δυνατότητα και την σχετική άδεια να προσγειωθούν σε τουρκική φρεγάτα εκείνη την βραδιά για να μην συντριβούν αλλά είπαν όχι.

Αρνήθηκαν τον εξευτελισμό με τίμημα την απώλεια της ζωής τους, πέφτοντας για την πατρίδα. Στο παρελθόν λοιπόν υπουργοί Αμύνης όπως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος από τη ΝΔ ή ο Πάνος Καμένος από τους ΑΝΕΛ/ΣΥΡΙΖΑ, έστω υπό αντίξοες συνθήκες, προσέγγιζαν αυτή την αποφράδα ημέρα τα Ίμια και έκαναν το καθήκον τους.

Τουρκικοί διθύραμβοι

Δυστυχώς από πέρυσι όταν ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ υποστήριξε ότι υπάρχει συμφωνία να μην προσεγγίζουμε τα Ίμια αυτή την ημέρα γεγονός που αποτελεί και ξεκάθαρη άσκηση κυριαρχίας, η παράδοση αυτή που άφηνε ζωντανή την κυριαρχία μας στην περιοχή εγκαταλείφθηκε. Με συνέπεια να πανηγυρίζουν οι Τούρκοι από το περασμένο Σάββατο επειδή δεν τολμήσαμε να πάμε στα Ίμια. Και να προβάλλουν στα μέσα τους δικές τους φρεγάτες ανεμίζουσες την σημαία με την ημισέληνο γύρω από τα νησάκια που έως το έτος 1995 η αμερικανική υδρογραφική υπηρεσία εμφάνιζε στους χάρτες της ως ελληνικά!

Η προσκείμενη στον Πρόεδρο Ερντογάν Yeni Safak έγραψε θριαμβευτικά το Σάββατο: «Οι Έλληνες δεν πήγαν στα Ίμια για πρώτη φορά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια».

Πιο συγκεκριμένα η τουρκική εφημερίδα σημείωσε: «Μάθαμε ότι οι ελληνικές αρχές, που έρχονταν στις βραχονησίδες ‘Καρντάκ’ κάθε χρόνο και ρίχνουν στεφάνια, δεν έρχονται εφέτος. Όμως με την ευκαιρία της 25ης επετείου της κρίσεως στις βραχονησίδες ένα πολεμικό πλοίο και δύο σκάφη της Ακτοφυλακής περιπολούν την περιοχή. Για πρώτη φορά σε 25 χρόνια δεν υπήρξε ένταση στις βραχονησίδες ‘Καρντάκ».

Το μέγα θέμα βεβαίως δεν είναι ότι δεν τιμήθηκαν οι ήρωες μας στα Ίμια αλλά – με εξαίρεση κάποιες εκδηλώσεις αποστράτων στην Μακεδονία και την Ήπειρο και δηλώσεις ορισμένων Βουλευτών της ΝΔ- δεν έγινε καμία εκδήλωση μνήμης στην πρωτεύουσα των Αθηνών!

Προκειμένου όμως να απαγορευτεί ακόμη και η σκέψη διοργάνωσης μνημόσυνο στο μνημείο που ανήγηρε ο Δήμος Αθηναίων στην οδό Ρηγγίλης το 1997 αριστερίστικες οργανώσεις το κατέλαβαν! Έκαναν εκεί συγκέντρωση το Σάββατο με συνθήματα υπέρ της αδελφοσύνης Ελλάδος- Τουρκίας! Με την ανοχή του αρμοδίου υπουργείου Δημοσίας Τάξης δυστυχώς.

Όπως ανέφεραν στην πρόσκληση τους, «συγκεντρωθήκαμε για να δείξουμε ότι ο διεθνισμός και οι κοινοί αγώνες των λαών σε Ελλάδα –Τουρκία και Κύπρο είναι η δική μας απάντηση στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων, στις πολιτικές Ερντογάν-Μητσοτάκη και στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή».

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανέφεραν ότι «στη δική μας πολιτική προοπτική δεν έχουν θέση ο πόλεμος, η καταστροφική για το περιβάλλον πολιτική των εξορύξεων στις ΑΟΖ, η ανθρωποθυσία για τα κέρδη του κεφαλαίου».

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ρηγίλλης μετείχαν ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας /Πειραιά, Antinazi Zone/YRE, Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος/Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, Καμπάνια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ/Οι ναζί στη φυλακή, Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, Στέκι Μεταναστών/ Κοινωνικό Κέντρο, ΣΥντονισμός για το ΠΡΟσφυγικό Μεταναστευτικό.

Στήριξαν οι οργανώσεις: Αναμέτρηση-Ομάδα Κομμουνιστών-κομμουνστριών, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΑΝ, ΑΡιστερή ΕΝότητα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, Κόκκινο Νήμα, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική – Διεθνιστική Αριστερά, Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση, ΟΚΔΕ Σπάρτακος.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top