0
Ηελληνική ναυτική κυριαρχία στο Αιγαίο, την οποία παρά την οικονομική κρίση έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε, οφείλεται εκτός από την ανωτερότητα του προσωπικού του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και σε ορισμένο οπλικά συστήματα που έχουμε στη διάθεσή μας τα οποία «τρέμει» η άλλη πλευρά.

Περισσότερο γνωστά είναι τα γερμανικά υποβρύχια, τα οποία κατά την πρόσφατη κρίση στο Αιγαίο έγιναν ο φόβος και ο τρόμος του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Υπάρχει όμως ακόμα ένα asset των ενόπλων μας δυνάμεων το οποίο δεν διαθέτουν οι Τούρκοι (και δεν προβλέπεται να αποκτήσουν) και οι χώρες που το διαθέτουν έχουν στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε ναυμαχίες, αναφέρει το lawandorder.gr.

Αυτό δεν είναι άλλο από τους γαλλικής κατασκευής, με ελληνικό όμως όνομα (προέρχεται από την μετάφραση της λέξης "εξώκοιτος", το οποίο είναι το ψάρι που πετάει μόνο του μέσα στη βάρκα), πυραύλους αέρος-εδάφους Exocet.

Οι πύραυλοι Exocet ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1967 ενώ η έκδοση η οποία εκτοξεύεται από πλοία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975.

Αν και είναι σχεδιασμένοι για να χτυπούν μεσαίου μεγέθους σκάφη, πολλαπλά χτυπήματα έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά ακόμα και απέναντι σε μεγάλα πλοία, όπως θωρηκτά ή αεροπλανοφόρα.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο εξ αποστάσεως έλεγχος ο οποίος σταματά και αναλαμβάνει το ραντάρ τους όταν πλέον είναι κοντά στο στόχο. Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, μέχρι και μόλις 2 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τους κάνει ουσιαστικά αόρατους στα ραντάρ του εχθρού ο οποίος «βλέπει» τον πύραυλο όταν αυτός έχει πλησιάσει στα 6 χιλιόμετρα τον στόχο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταχύτητα του πυραύλου είναι 318 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο πύραυλος γίνεται ορατός μέχρι τη στιγμή που χτυπά τον στόχο περνούν μόλις 18 δευτερόλεπτα!

Στα ακόλουθα βίντεο αποκαλύπτεται η ικανότητα καταστροφής των Exocet, την οποία ένιωσαν άλλωστε και οι Βρετανοί στον πόλεμο των Φόκλαντς…






loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top