0
Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο εκτεταμένο έχει γίνει το πλέγμα παρακολούθησης. 

Καθώς οδηγείτε για τη δουλειά ή στο σχολείο, οι “αναγνώστες” πινακίδων κυκλοφορίας παρακολουθούν συστηματικά το πού ταξιδεύετε. Σε μεγάλες πόλεις, χιλιάδες εξαιρετικά προηγμένες κάμερες ασφαλείας (πολλές εξοπλισμένες με τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου) παρακολουθούν κάθε σας κίνηση. Εάν οι αρχές εντοπίσουν ότι κάνετε κάτι ύποπτο, μπορούν να τραβήξουν γρήγορα τα ποινικά, οικονομικά και ιατρικά σας αρχεία. Φυσικά, αν θέλουν να ψάξουν βαθύτερα, το τηλέφωνό σας και ο υπολογιστής σας παράγουν συνεχώς έναν θησαυρό δεδομένων παρακολούθησης. Τίποτα που κάνετε σε κανένα από αυτά δεν είναι ποτέ ιδιωτικό.

Στο παρελθόν, η συλλογή όλων αυτών των πληροφοριών θα απαιτούσε πολύ χρόνο. Αλλά τώρα τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Microsoft, η Motorola, η Cisco και η Palantir πωλούν «συστήματα σύντηξης» σε κυβερνήσεις σε όλο τον πλανήτη. Αυτά τα «συστήματα σύντηξης» μπορούν να ενσωματώσουν άμεσα δεδομένα παρακολούθησης από χιλιάδες διαφορετικές πηγές, και αυτό έχει μεταμορφώσει πλήρως τον τρόπο διεξαγωγής της επιβολής του νόμου.

Ο Arthur Holland Michel είναι ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Council for Ethics in International Affairs, και του δόθηκε μια περίπτωση ενός «συστήματος σύντηξης» που χρησιμοποιείται από την πόλη του Σικάγου που ονομάζεται Citigraf…

Έκανε κλικ στο "INVESTIGATE" και το Citigraf άρχισε να εργάζεται για την υποτιθέμενη επίθεση. Το λογισμικό λειτουργεί με αυτό που η Genetec αποκαλεί «μηχανή συσχέτισης», μια σειρά αλγορίθμων που ανιχνεύουν τα ιστορικά αστυνομικά αρχεία μιας πόλης και τροφοδοσίες ζωντανών αισθητήρων, αναζητώντας μοτίβα και συνδέσεις. Δευτερόλεπτα αργότερα, ένας μεγάλος κατάλογος πιθανών δυνητικών πελατών εμφανίστηκε στην οθόνη, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ατόμων που είχαν συλληφθεί προηγουμένως στη γειτονιά για βίαια εγκλήματα, τις διευθύνσεις κατοικίας που ζουν κοντά, έναν κατάλογο παρόμοιων πρόσφατων κλήσεων στην Άμεση Δράση, φωτογραφιών και αριθμών πινακίδων οχημάτων κλπ.

Αλλά αυτά τα συστήματα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον εντοπισμό εγκληματιών.

Σε άλλη περίπτωση, ο Arthur Holland Michel είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει το «σύστημα σύντηξης» που είχε κατασκευάσει η Microsoft για τη Νέα Υόρκη…Αξιωματούχος της NYPD έδειξε πώς θα μπορούσε να βρει κάποιος το “φάκελο” οποιουδήποτε κατοίκου της πόλης, λίστες με τους γνωστούς συνεργάτες του, περιπτώσεις στις οποίες χαρακτηρίστηκε θύμα εγκλήματος ή μάρτυρας και, εάν είχε αυτοκίνητο ένα πλήρες ιστορικό παραβιάσεων στάθμευσης.

Εάν αυτό συμβαίνει σε μεγάλες πόλεις όπως το Σικάγο και η Νέα Υόρκη, μπορείτε να φανταστείτε την τεχνολογία που πρέπει να διαθέτουν οι υπηρεσίες της κυβέρνησης....

Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ένα κοινό ευρωπαϊκό έργο επιτήρησης γνωστό ως ROXANNE προκαλεί μεγάλη ανησυχία…

Ένα αρκτικόλεξο για το πραγματικό χρόνο netwOrk, teXt και ηχεία ANalytics για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο και το έργο αναπτύσσεται επί του παρόντος στην Ελβετία.

Μια πλατφόρμα που βασίζεται στη βιομετρική, φαινομενικά για την παρακολούθηση και την καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος, μια επιπλέον εφαρμογή του ROXANNE την οποία διαφημίζουν ελεύθερα οι δημιουργοί της είναι η δυνατότητα παρακολούθησης όσων είναι ένοχοι για φερόμενη ρητορική μίσους και πολιτικό εξτρεμισμό.

Σε ολόκληρη την Ευρώπη θεσπίζονται αυστηροί νέοι νόμοι κατά της «ρητορικής μίσους» και του «πολιτικού εξτρεμισμού», και αυτό το νέο εργαλείο θα βοηθήσει στον εντοπισμό «εγκληματιών σκέψης».

Ειδικότερα, αυτό το νέο εργαλείο θα παρακολουθεί σε μεγάλο βαθμό «ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το YouTube καθώς και τις κανονικές πλατφόρμες τηλεπικοινωνιών»…

Ένα προϊόν του προγράμματος «Ορίζοντας 2020» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ για την προώθηση νέας τεχνολογίας παρακολούθησης, το ROXANNE λειτουργεί σε ιστότοπους κοινωνικών μέσων όπως το Facebook, το YouTube, καθώς και οι κανονικές πλατφόρμες τηλεπικοινωνιών για τον εντοπισμό, την κατηγοριοποίηση και την παρακολούθηση προσώπων και φωνών που επιτρέπουν στις αρχές να διαμορφώνουν μια πιο σε βάθος εικόνα του δικτύου που ερευνάται, είτε πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα είτε για αυτά τα υποτιθέμενα πολιτικά ακραία στοιχεία.

Επιτρέποντας στις αρχές να αντλήσουν πρωτογενή δεδομένα από διάφορες πηγές και πλατφόρμες προκειμένου να αναγνωρίσουν τα κοινά μοτίβα ομιλίας, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και τη γεωγραφική τοποθεσία, το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο ο εντοπισμός υπόπτων όσο και η διαμόρφωση μιας περίπλοκης εικόνας των δικτύων που τοποθετούνται στο μικροσκόπιο.

Επομένως, εάν ζείτε στην Ευρώπη και νομίζετε ότι μπορεί να είστε ένοχοι για «έγκλημα σκέψης» κάποια στιγμή, ίσως θελήσετε να απαλλαγείτε από το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας.

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο άσχημα στην Γηραιά Ήπειρο και είναι θέμα χρόνου πριν η τρέλα να φτάσει στο ίδιο επίπεδο στις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί ακολουθούμε τον ίδιο ακριβώς δρόμο.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top