0
Στα όσα έγιναν στα Ίμια αναφέρεται έγγραφο του Λιμενικού Σώματος της Κω, το έγγραφο λέει ξεκάθαρα τα όσα έγιναν την Τετάρτη, ενώ αναφέρει λέξη-λέξη την τουρκική ακταιωρός. 

Το έγγραφο υποστηρίζει πως το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ τονίζει πως το συμβάν έλαβε χώρα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. 

Σύμφωνα με το ΟΡΕΝ, υπάρχει αναφορά από το Λιμενικό, η οποία θα σταλεί προς το υπουργείο Ναυτιλίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τι λέει το έγγραφο για όσα έγιναν την Τετάρτη στις 10.35 το πρωϊ με τις απειλητικές διαθέσεις των Τούρκων:

«Η τουρκική ακταιωρός SG11 που προσέγγισε το πλωτό του Λιμενικού 1054 με σκοπό τον εμβολισμό του. Όλα έγιναν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων».

Γίνεται λόγος δηλαδή για μίνι «ναυμαχία», με το Λιμενικό να προσπαθεί να αποφύγει την σύγκρουση πραγματοποιώντας ελιγμούς. Αυτό δεν εμπόδισε του Τούρκους, οι οποίοι πλησίασαν αριστερά του Ελληνικού φουσκωτού μας. Ενώ είχαμε παράλληλη πορεία με την τουρκική ακταιωρό, εκείνη ξαφνικά έστριψε, σύμφωνα με το έγγραφο, απότομα δεξιά, επακουμπώντας στην πρύμνη αριστερά το πλωτό του Λιμενικού Σώματος «1054», προκαλώντας φθορές.

Με άλλα λόγια, αυτό που περιγράφεται στο έγγραφο του Λιμενικού είναι επεισόδιο με σκοπιμότητα, καθώς δεν γίνεται λόγος για ατυχή ελιγμό. Περιγράφεται στην αναφορά του Λιμενικού προς το αρμόδιο υπουργείο ότι ενώ τα σκάφη είχαν παράλληλες πορείες, μετά από αλλεπάλληλους ελιγμούς, η τουρκική ακταιωρός έκοψε απότομα δεξιά, εμβολίζοντας σκοπίμως το ελληνικό σκάφος.

Δείτε το ρεπορτάζ:


Η ζημιά που υπέστη το σκάφος του Λιμενικού (photos)Το ελληνικό Λιμενικό με ανακοίνωση που εξέδωσε υποστήριζε πως το σκάφος, υπέστη μικρές υλικές ζημιές.

Το σκάφος είναι ένα από τα 10 σκάφη τύπου Leiftur 1100 Cabin Patrol της ισλανδικής RAFNAR που ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα, φέρει δύο εξωλέμβιους κινητήρες των 450 ίππων έκαστος και είναι εξοπλισμένο με βαρύ πολυβόλο Μ2ΗΒ των 12,7 mm.

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του πληρώματος, καθώς ο θάλαμος διακυβέρνησης καλύπτεται από αντιβαλλιστική προστασία.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το Star, έσπασε το αριστερό μπαλόνι και η μία από τις δύο μηχανές, ενώ υπέστη ρήγμα ο πολυεστέρας που καλύπτει μέρος του σκάφους του ελληνικού Λιμενικού, κατά το επεισόδιο στα Ίμια.Τα σκάφη αυτού του τύπου είναι ισλανδικής σχεδίασης και ναυπηγήθηκαν στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ταχύπλοα ειδικών αποστολών που μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα ευρύ φάσμα αναγκών της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Τα ταχύπλοα, συνολικής ισχύος 900 ίππων, θα αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 56 κόμβων. Η σχεδίαση του σκάφους το καθιστά παντός καιρού και αβύθιστο.

Τα πλωτά μέσα διαθέτουν, μεταξύ άλλων, θερμικές κάμερες, ενώ το εσωτερικό τους μπορεί να διασκευαστεί για τη μεταφορά ασθενών και τραυματιών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top