0
Σε λίγες ημέρες αναμένεται η απόφαση της κροατικής κυβέρνησης για την επιλογή νέου μαχητικού αεροσκάφους, μιας απόφασης η οποία ενδέχεται να επηρεάσει  και την ΠΑ.

Αυτό γιατί εάν απορριφθεί η πρόταση της Γαλλίας για 12 μεταχειρισμένα Rafale πληροφορίες θέλουν να υπάρχει έδαφος διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα για την απόκτηση και ενός αριθμού που θα επιτρέψει τη δημιουργία μιας δεύτερης υπερπολύτιμης Μοίρας.

Η μελέτη σκοπιμότητας αναφορικά με την αγορά 12 νέων μαχητικών για την Αεροπορία της χώρας βρίσκεται ήδη στα χέρια της κροατικής κυβέρνησης.

Η μελέτη υποβλήθηκε στην κυβέρνηση στα μέσα Δεκεμβρίου από την διακομματική επιτροπή άμυνας της Βουλής.

Όπως δήλωσε  ο Κροάτης υπουργός Άμυνας Mario Banozic, την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση στις αρχές Ιανουαρίου και τα συμβόλαια με το νικητή θα υπογραφούν στο τέλος του έτους.

Οι τέσσερις προτάσεις που έχουν υποβληθεί και έχουν εγκριθεί είναι: ΗΠΑ για καινούργια F-16 Block 70.

Σουηδία για καινούργια JAS-39 C/D.

Ισραήλ για  μεταχειρισμένα F-16 Block 30 και Γαλλία μεταχειρισμένα Rafale.

Πληροφορίες από ανοικτές πηγές θέλουν την κυβέρνηση της Κροατίας να επιλέγει τελικά την αμερικανική πρόταση, αλλά βέβαια η μελέτη σκοπιμότητας, όπου αναδεικνύεται η καλύτερη πρόταση μέχρι τώρα κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό.

Στην καθόλου απίθανη περίπτωση πάντως που επιλεγεί η αγορά νέων F-16 Block 70, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Ελλάδα να προχωρήσει σε συμπληρωματική παραγγελία των αεροσκαφών που είχαν προσφερθεί στην Κροατία.

Βέβαια το οικονομικό ύψος της  γαλλικής προσφοράς στην Κροατία είναι άγνωστο προς το παρόν  και κατά συνέπεια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν θα είναι στο επίπεδο τιμών που προσφέρθηκαν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale στην Ελλάδα, η αυτό θα είναι υψηλότερο.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ενδιαφέρουσα εξέλιξη καθώς η ΠΑ θέλει ένα επιπρόσθετο αριθμό Rafale καθώς τα 18 αεροσκάφη δεν  μπορών να ικανοποιήσουν τις επιχειρησιακές  της ανάγκες.;


loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top