0
Ακούγοντας κάποιος… μυημένος τη φράση CIA, το πρώτο πράγμα που του έρχεται στο μυαλό είναι η δολιοφθορά.

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ είναι διαβόητη για διάφορες κρυφές επιχειρήσεις, θανατηφόρες συνομωσίες και παράξενα ψυχολογικά πειράματα, που στόχευαν και στοχεύουν να πλήξουν τον εχθρό (κατασκευασμένο ή μη) και να εξυπηρετήσουν τα γεωοπολιτικά, ή «ψυχροπολεμικά» συμφέροντα της χώρας. Τα περισσότερα από αυτά τα project οργανώθηκαν υπό άκρα μυστικότητα και έγιναν γνωστά αρκετά χρόνια αργότερα, είτε από διαρροές, είτε με βούληση της ίδιας της υπηρεσίας, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα επέλεγε να δώσει στη δημοσιότητα μέρος των δραστηριοτήτων της.

Όπως για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2017, που ήρθαν στο φως περίπου 13 εκατομμύρια σελίδες με παλαιότερα, αποχαρακτηρισμένα, έγγραφα της CIA.

Τότε, αποκαλύφθηκαν υποθέσεις γύρω από τις οποίες είχε δημιουργηθεί πλήθος θεωριών συνομωσίας. Μία από αυτές καθόλου άδικα, όπως αποδείχτηκε. Διότι επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο η φημολογούμενη εμπλοκή του Ισραηλινού «μάγου» Γιούρι Γκέλερ σε πειράματα της CIA.

H κοινή γνώμη των ΗΠΑ γνώριζε για την επιχείρηση «Stargate Project», όχι όμως και λεπτομέρειες για τη δράση της. Επρόκειτο για μια μυστική μονάδα του αμερικανικού στρατού που είχε στόχο να διερευνήσει την πιθανή χρήση ανθρώπων με ιδιαίτερα πνευματικά χαρίσματα (psychic) για στρατιωτικούς σκοπούς. Επίσημα ο σκοπός ήταν η προστασία του κράτους από ξένους και εγχώριους εισβολείς, αλλά όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο όρος «προστασία του κράτους» για τις ΗΠΑ ταυτίζεται συχνά – πυκνά με την υπονόμευση άλλων κρατών.

Το 1998 η CIA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το «Stargate Project» δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την υπηρεσία. Για να φτάσει όμως σε αυτό το «πόρισμα» είχε διανύσει μια μακρά διαδρομή, τεστάροντας τις «ξεχωριστές» – μεταφυσικές δυνάμεις ορισμένων ανθρώπων, προκειμένου να τους «στρατολογήσει».

Ο γεννηθείς το 1946 Γκέλερ ξεκίνησε την καριέρα του ως μένταλιστ σε club του Ισραήλ περίπου μετά την ενηλικίωση και οι εμφανίσεις που ακολούθησαν σε θέατρα, δημόσιες αίθουσες, στρατιωτικές βάσεις και πανεπιστήμια, είχαν ως αποτέλεσμα να τον προσεγγίσει η μυστική υπηρεσία της χώρας Μοσάντ, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο «συνεργασίας». Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’70 είχε γίνει γνωστός στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η CIA δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από το… χορό, στην περίοδο απόλυτης (παρ)ακμής του «Ψυχρού Πολέμου». Οι μεταφυσικές ικανότητες του Γκέλερ, ο οποίος ως γνωστόν λυγίζει στην καθισιά του κουτάλια, έγιναν αντικείμενο επιτόπιας μελέτης, όταν προσκλήθηκε στο Ινστιτούτο Ερευνών του Στάνφορντ, το μακρινό 1973.

Από τις 4 μέχρι τις 11 Αυγούστου εκείνου του έτους, ο Γκέλερ κλήθηκε να δικαιώσει τη φήμη του ενώπιον των Αμερικανών εντεταλμένων της CIA. Ta τεστ είχαν ως εξής: του ζητήθηκε να παραμείνει μέσα σε ένα θωρακισμένο -από οποιαδήποτε ακτινοβολία – δωμάτιο και να αποδείξει μέσω διάφορων δοκιμασιών τις τηλεκινητικές ικανότητες και τα χαρίσματά του ως μέντιουμ.

Οι ερευνητές του Stargate έμειναν έκπληκτοι με το πως, όπως είχαν αναφέρει, ο Γκέλερ «παρουσίασε μια παραφυσική ικανότητα αντίληψης με έναν πειστικό και μη αμφισβητήσιμο τρόπο». Μεταξύ άλλων, είχαν ζητήσει από τον άνδρα να μείνει μόνος του σε ένα δωμάτιο με ένα χαρτί και ένα μολύβι. Σε ένα άλλο δωμάτιο, οι ερευνητές ζωγράφισαν δύο σκίτσα: ένα τσαμπί σταφύλι και το ηλιακό μας σύστημα. Ο Γκέλερ κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί τις ίδιες εικόνες με ελάχιστες διαφορές, χωρίς να έχει ιδέα τι ακριβώς ζωγράφιζαν οι επιστήμονες. Μάλιστα το σχέδιο του περιείχε τον ίδιο αριθμό από ρώγες με το κρυφό. Τα ευρήματα ήταν συναρπαστικά και αυτό δεν ήταν το μοναδικό πείραμα που ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Σε ένα άλλο πείραμα η λέξη που είχε επιλεγεί (τυχαία) και είχε αναρτηθεί – μαζί με τη φωτογραφία ενός πυροτεχνήματος – έξω από το δωμάτιο του Γκέλερ, χωρίς εκείνος να έχει ορατότητα, ήταν το «φιτίλι». Όταν ο Γιούρι ρωτήθηκε, μέσω ενδοεπικοινωνίας, «ποιο ήταν το θέμα της εικόνας πίσω από την πόρτα», εκείνος απάντησε αμέσως «ένας κύλινδρος που προκαλεί ισχυρό θόρυβο».

Ακολούθησε ένα αντίστοιχο σχέδιο, που έγινε σε ένα γραφείο μισό μίλι μακριά από το δωμάτιο του Γκέλερ: το σχέδιο απεικόνιζε θεωρητικά το διάβολο, τη μορφή ενός τερατόμορφου άνδρα με μια τρίαινα. Κληθείς να το μαντέψει, ο Γκέλερ ανέφερε μια τρίαινα, τις Δέκα Εντολές, ένα μήλο με ένα σκουλήκι σε αυτό και το γνωστό φίδι, που «εκδίωξε» τους πρωτόπλαστους από τον Παράδεισο.

Οι ερευνητές αναφώνησαν «bingo» και όταν του ζήτησαν να μαντέψει τι περιελάμβανε το σχέδιο με έναν ζωγραφισμένο γλάρο. Ο «μάγος» περιέγραψε έναν «ιπτάμενο κύκνο πάνω σε έναν λόφο».

Βεβαίως, υπήρξαν και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες από τον Γκέλερ και μάλλον ήταν αυτές – πιθανών και άλλων ανθρώπων – που το «Stargate» τερματίστηκε άδοξα, εν μέσω δυσπιστίας για τα αποτελέσματά του και υπό το συμπέρασμα ότι δεν παρείχε επαρκή βάση για να μπορούν να στηριχθούν οι επιδιώξεις της CIA στην τηλεπαθητική και γενικώς σε υπερφυσικές ικανότητες κάποιων ανθρώπων.

Τερματίστηκε όμως πράγματι, ή εφαρμόστηκε για κάποιο διάστημα, προτού εγκαταλειφθεί;

Το 2013, σε ένα ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από το BBC, αποκαλύφθηκε ότι ο Γιούρι Γκέλερ προοριζόταν από τη CIA να βγάλει εκτός λειτουργίας, με τη δύναμη του μυαλού του, ένα στρατιωτικό ραντάρ (!) και να επηρεάσει με τις «υπερφυσικές» του δυνατότητες το μυαλό ενός Ρώσου διαπραγματευτή. Όπως ανέφερε το «In the Secret Life of Uri Geller- Psychic Spy», η CIA χρησιμοποίησε πράγματι – ελλείψει χάκερ – τον Γκέλερ σε μια σειρά ενεργειών-σαμποτάζ εναντίον τής -πάλαι ποτέ- Σοβιετικής Ένωσης. Ο Ισραηλινός θα έπρεπε να σβήσει αρχεία από υπολογιστές της ΕΣΣΔ, να απενεργοποιήσει ένα στρατιωτικό ραντάρ και να «επηρεάσει» με φιλειρηνικά μηνύματα το μυαλό ενός Ρώσου διαπραγματευτή που συμμετείχε στις συνομιλίες της Γενεύης. Ποτέ δεν αποδείχτηκε ότι τα έκανε, ή ότι προσπάθησε να τα κάνει όλα αυτά ο Γκέλερ, ποτέ όμως δεν αποδείχτηκε και το αντίθετο…

Ο ίδιος ο Γκέλερ πάντως έχει αναφερθεί σε συνέντευξη του στην υπόθεση, παραδεχόμενος ότι οι Αμερικάνοι «ήθελαν να με μετατρέψουν σε όπλο για τον “Ψυχρό Πόλεμο”». Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι εγκατέλειψε το πρόγραμμα με ιδία βούληση. «Όταν μου ζήτησαν να σταματήσω την καρδιά ενός γουρουνιού, τρόμαξα απίστευτα. Ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησα ότι με μετέτρεπαν σε όπλο, αλλά ποτέ, σε οποιαδήποτε φάση, δεν συμφώνησα να κάνω οτιδήποτε “σκοτεινό”. Δεν θα μπορούσα ποτέ να βλάψω κάποιον άλλο άνθρωπο».

Αυτό που μοιάζει βέβαιο είναι ότι ως… διά μαγείας, η CIA έβγαλε ξανά στη φόρα μόνο όσα της ήταν ανώδυνο να μάθουμε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top