0
Οι δανειστές φαίνεται πως έριξαν «άκυρο» στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με το «κούρεμα» των χρεών που δημιουργήθηκαν από το lockdown σε επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, άρα οι δανειστές έχουν λόγο σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά και το δανεισμό του ελληνικού δημοσίου, οι θεσμοί έστειλαν αυστηρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ζητώντας της να μην προχωρήσει σε οριζόντιες ευνοϊκές ρυθμίσεις για το σύνολο των οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία και ό,τι ρυθμίσεις υιοθετηθούν, να είναι στοχευμένες αποκλειστικά στα χρέη της πανδημίας.

Συν τοις άλλοις οι θεσμοί προέτρεψαν την κυβέρνηση να είναι συγκρατημένη ως προς τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα λάβει το 2021 προκειμένου το συνολικό κόστος τους να μην ξεπεράσει τα 7.5 δις ευρώ που έχει ήδη εγγράψει στον Προϋπολογισμό.

Για το λόγο αυτό, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, αφού είχε προηγηθεί η εξαγγελία της σε πανηγυρικούς τόνους, η διάταξη για τη ρύθμιση των χρεών στους Δήμους σε 120 δόσεις και τη θέση της πήρε ρύθμιση με 100 δόσεις η οποία αφορά μόνο τους πληγέντες της πανδημίας.

Έτσι η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα της αγοράς για οριζόντιο κούρεμα του 50% των τριών πρώτων κύκλων της Επιστρεπτέας που έχει μη προϋπολογισμένο κόστος 1.7 δις ευρώ, ούτε θα ρυθμίσει σε 120 δόσεις τα χρέη της πανδημίας προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, με διάταξη που θα καλύπτει το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

Αντίθετα, θα προχωρήσει σε εξατομικευμένες ρυθμίσεις, μέσω ενός νέου πλαισίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων που προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, βάσει του οποίου οι επιχειρήσεις θα αποζημιωθούν κατά ένα ποσοστό (70%) από το κράτος για τις δαπάνες που υποχρεώθηκαν να πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια των lockdown.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top