0
Μπορεί να έπεσαν οι υπογραφές για την προμήθεια των υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale ωστόσο αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Σειρά παίρνουν οι φρεγάτες, καθώς όπως αποκάλυψε η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί, τις επόμενες ημέρες έρχεται και η πρόταση για την προμήθεια τεσσάρων πλοίων.

H πρόταση αφορά δύο φρεγάτες, με αεράμυνα περιοχής, δηλαδή με τη διαμόρφωση Belh@rra που έχει χτιστεί με τις προδιαγραφές του πολεμικού ναυτικού και δύο φρεγάτες  πολλαπλών ρόλων FDI.

Το συνολικό κόστος υπολογίζεται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. για τα πλοία και περίπου σε 1,5 δισ. για οπλισμούς και την συντήρηση τους. Επιπλέον η Ελλάδα θέτει ως προϋπόθεση της 3 από τα 4 αυτά πλοία να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Η ενδιάμεση λύση 

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα θέλει ταυτόχρονα πλοίο ενδιάμεση λύσης και σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση κάνει λόγο για 2 φρεγάτες La Fayette, οι οποίες πριν μας δοθούν θα εκσυγχρονιστούν και φαίνεται πως καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες που έχει σε αυτή τη φάση η χώρα μας.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα ζητά τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ, των φρεγατών που βρίσκονταν στην Ανατολική Μεσόγειο, όλο αυτό το διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση η πρόταση θα αξιολογηθεί αναλυτικά μόλις έρθει στα χέρια των Ελλήνων επιτελών σε κάθε περίπτωση πάντως το 2021 φαίνεται πως θα είναι «χρονιά πολεμικού ναυτικού» με τις όποιες πρωτοβουλίες να αναμένεται να ληφθούν εντός των επόμενων μηνών.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top