Ποιο είναι το μέλλον της ατομικής ελευθερίας του ανθρώπου; Ποιο είναι το μέλλον της ελεύθερης βούλησής του; Ποιο είναι το μέλλον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του; Ποιο είναι το μέλλον της Βιοηθικής;
Από την αρχή της Πανδημίας, η ανθρωπότητα ζει σε καθεστώς εγκλεισμού και περιορισμού ατομικών ελευθεριών και δραστηριοτήτων, φτάνοντας στα όριά της.
Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση, χωρίς να υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Και δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, διότι τόσο ο περιορισμός, η εσωστρέφεια και η απόγνωση, όσο και η μη εξασφαλισμένη αποτελεσματικότητα, προς το παρόν, του εμβολίου κατά τη νόσου COVID-19, έχει καλύψει με μαύρα σύννεφα της ελπίδες για ένα φωτεινό μέλλον και επιστροφής στην κανονικότητα.
Τα παραπάνω οδηγούν τις περισσότερες κυβερνήσεις σε σύγκρουση με βιοηθικά ζητήματα, καθώς και με ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία έχουν «παρανόμως» περιοριστεί.
Η μετά COVID-19 εποχή, είναι μια πρόκληση για το πώς θα επανέλθει η καθημερινότητα των ανθρώπων στην κανονικότητα, με τις ελευθερίες τους, χωρίς περιορισμό και φόβο.
Στη μετά COVID-19 εποχή όμως, φαίνεται να αλλάζουν πολλά, όπως άλλαξαν πολλά μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών, από την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων.
Δε γνωρίζουμε τί ακριβώς πρόκειται να συμβεί, όμως όλοι οι «υγιείς» επιστήμονες και όλοι οι «υγιείς» άνθρωποι, ευχόμαστε το καλύτερο και όχι μια πιθανή άρση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, κόντρα στους νόμους και στη βιοηθική.
Τι είναι η βιοηθική
Η βιοηθική είναι ένας νέος κλάδος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξαιτίας της ραγδαίας βιοτεχνολογικής ανάπτυξης στους τομείς της ιατρικής, της βιολογίας και της βιοιατρικής. Ο ορισμός της βιοηθικής πηγάζει από τις ελληνικές λέξεις «βίος» και «ηθική», και έχει ως σημείο εκκίνησής της τον VanRensselaerPotterο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βιοηθικής με την αναφορά της λέξης για πρώτη φορά στο βιβλίο του το 1971 «Bioethics: ABridgetothefuture».
Η εν λόγω επιστήμη διερευνά ηθικά ζητήματα και ερωτήματα που αφορούν κυρίως τα δικαιώματα ασθενών, σχέσεις ιατρού-ασθενή και νοσηλευτικού προσωπικού, την έκτρωση, την ανθρώπινη κλωνοποίηση, την ευθανασία, τις μεταμοσχεύσεις, την ευγονία καθώς και άλλα βιοτεχνολογικά και γενετικά θέματα.
Η «βιοηθική» ισορροπεί τον επιστημονικό προσανατολισμό της ιατρικής με τις ανθρώπινες αξίες και έχει στόχο όχι μόνο τη δημιουργία και στήριξη αρχών, αλλά και την καλύτερη κατανόηση των αρχών αυτών .
Οι βάσικες αρχές της Βιοηθικής είναι:
- Σεβασμός της Αυτονομίας (respectofautonomy).
- Μη βλάβη συνανθρώπου (Non-maleficence).
- Ευεργεσία (Benefince).
- Δικαιοσύνη (Justice).
- Ο Τοροσιάδης Νικόλαος είναι Βιοϊατρικός Επιστήμονας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Γενετική του Ανθρώπου. Έχει μεγάλη εμπειρία σε εργαστηριακό και διαγνωστικό επίπεδο και έχει συμμετάσχει σε πολλά σεμινάρια-συνέδρια, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα στα πεδία του ενδιαφέροντός του.
loading...
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.