0
«Κλειδώνουν» την Παρασκευή (15/1) οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο με τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων που αναβάλλουν τις αποφάσεις για τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και βάζουν στο τραπέζι συγκεκριμένες προϋποθέσεις για το άνοιγμα της αγοράς. 

Άλλωστε, το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ήταν αυτό που ήθελε η κυβέρνηση. Το είχε αναφέρει πρώτα ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, λέγοντας ότι υπάρχει σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων ακόμη και μέσα στην περίοδο των εκπτώσεων, το είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθάνασης, και το ανέφερε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι επιθυμία μας είναι να ανοίξει η αγορά έστω και με click away.  

Το μόνο που μένει για τα ανοιχτά καταστήματα είναι η συνεδρίαση της Παρασκευής, όπου αναμένεται, εκτός απροόπτου, οι λοιμωξιολόγοι να δώσουν το πράσινο φως για επαναλειτουργία των καταστημάτων με click away και με click in shop. Αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδη Βατόπουλου στον ΑΝΤ, ο οποίος ανέφερε: «Υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν μετακινήσεις μεταξύ των νομών, δηλαδή αν ο νομός α' είναι κόκκινος και ο νομός β' είναι πράσινος και ανοίξουν τα μαγαζιά, θα φύγουν όλοι από τον έναν νομό να πάνε στον άλλο».

Το σχέδιο για ανοιχτά καταστήματα με click away και click in shop

Η πρόταση που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει οριζόντιο άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away και click in shop. Με click in shop αναμένεται να λειτουργήσουν καταστήματα με ρούχα και παπούτσια αλλά και κοσμηματοπωλεία.

Μάλιστα, για να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις οι καταναλωτές θα στέλνουν SMS στο 13033 με κωδικό 2 και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πηγαίνουν στο ραντεβού με τον καταστηματάρχη και τα ραντεβού θα είναι καταγεγραμμένα. Επίσης, στο κατάστημα θα μπορεί να μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός πελατών ανάλογα με τα τετραγωνικά.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, δήλωσε ότι αν ανοίξει το λιανεμπόριο θα πρέπει: «Να αυξηθούν τα τεστ για να υπάρχει έλεγχος αναφορικά με τους ασυμπτωματικούς». Το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα λειτουργήσει με τη μέθοδο του click away, δηλαδή με ραντεβού εκτός καταστήματος.

To σχέδιο για άνοιγμα με click away και click in shop

Άνοιγμα του συνόλου των μαγαζιών με τη μέθοδο του click away, όπως ίσχυε και την περίοδο πριν τις γιορτές ώστε να διεκπεραιωθούν και οι παραγγελίες, οι οποίες έχουν ήδη γίνει.

Άνοιγμα και με φυσική παρουσία των καταστημάτων ένδυσης και υπόδησης, αλλά και των κοσμηματοπωλείων με την εφαρμογή της μεθόδου click in shop και με τήρηση αυστηρών μέτρων προστασίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα γίνει οριζόντια πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσουν και όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα.

Εξαίρεση θα αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο» και στις οποίες έχουν επιβληθεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα.

Πού θα εφαρμόζεται το click in shop

Με το click in shop ο καταναλωτής θα μπορεί να κλείνει τηλεφωνικά ή διαδικτυακά ραντεβού για την επίσκεψή του στο κατάστημα σε προκαθορισμένη ώρα, να διαλέγει το προϊόν που τον ενδιαφέρει εκεί, να το δοκιμάζει εφόσον επιθυμεί και να το πληρώνει εντός του καταστήματος. Οπωσδήποτε θα ισχύει η υποχρέωση αποστολής sms στο 13033 με το ραντεβού από το κατάστημα προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί εκεί ο καταναλωτής.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκτιμάται ότι αυτή η λύση μπορεί να «περπατήσει» αφού θα δώσει μία ανάσα στην αγορά και δε θα χαθεί και η περίοδος των εκπτώσεων, η οποία πέρυσι οδήγησε σε τζίρο ύψους 5 δισεκ. ευρώ, ενώ το αποτύπωμά της στη μετάδοση του κορονοϊού δεν είναι μεγάλο, καθώς ο συνωστισμός θα αποτρέπεται με τη διαδικασία του ραντεβού και την αυστηρή τήρηση της αναλογίας πελατών/τετραγωνικών.

Τέσσερις πελάτες ανά 100 τετραγωνικά

«Ακόμα και στους πολέμους ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας παραμένουν ανοιχτοί για να μπορούν να τροφοδοτούν και τα δημόσια ταμεία» λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. Με την επίσκεψη με προκαθορισμένο ραντεβού σε κάθε κατάστημα θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα έως 4 πελάτες ανά 100 τετραγωνικά μέτρα. Σε πολλά μικρά συνοικιακά καταστήματα, η αναλογία αυτή πρακτικά σημαίνει τη δυνατότητα εισόδου μόνο ενός πελάτη τη φορά.

Επιπλέον για την οποιαδήποτε μετακίνηση θα εξακολουθήσει να είναι απαραίτητη η αποστολή sms στο 13033, με την ένδειξη 2 εφόσον πρόκειται για αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση των αρμόδιων υπουργείων, αφορά άνοιγμα των καταστημάτων με αυστηρά μέτρα καθώς υπολογίζεται ότι ο κλάδος ένδυσης και υπόδησης έχασε περίπου το 80% του τζίρου του μετά την επιβολή του lockdown και κυρίως την περίοδο των εορτών, ενώ σχεδόν καθόλου δεν δούλεψαν τα κοσμηματοπωλεία.

Ωστόσο αντίστοιχη ήταν η εισήγηση και για την προηγούμενη εβδομάδα. Βρήκε όμως τη σθεναρή αντίδραση των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι θεώρησαν παρακινδυνευμένο το άνοιγμα των καταστημάτων, ειδικά εφόσον είχε προκριθεί το άνοιγμα των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top