0
Απόφαση  εξέδωσε το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν στην Bundeswehr (τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας).

Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο (σσ. τηρουμένων των αναλογιών το γερμανικό ισοδύναμο του Συμβουλίου της Επικρατείας) η άρνηση στρατιωτικού να εμβολιαστεί, συνιστά αδίκημα κατά την υπηρεσία του και μπορεί να τιμωρηθεί πειθαρχικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, ένας λοχίας του γερμανικού στρατού αρνήθηκε να συμμετάσχει στον βασικό στρατιωτικό εμβολιασμό (δεν αφορούσε στο εμβόλιο κατά της Covid-19), μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν όλοι όσοι υπηρετούν στην Bundeswehr για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες όπως ο τέτανος, η ιλαρά, η διφθερίτιδα και ο κοκκύτης. Ο εν λόγω λοχίας πίστευε ότι το άσθμα και η νευροδερματίτιδα που τον ταλαιπωρούσαν οφείλονταν σε προηγούμενους εμβολιασμούς του. Άποψη την οποία απέρριψαν οι γιατροί της μονάδας του. Ο διοικητής της μονάδας που υπηρετούσε ο λοχίας τον διέταξε επομένως να συμμετάσχει στον εμβολιασμό και, αφού ο τελευταίος αρνήθηκε επανειλημμένα, του «έριξε» φυλακή οκτώ ημερών. Πρόκειται για το ανώτατο όριο φυλάκισης που μπορεί να διατάξει ένας αξιωματικός χωρίς να χρειαστεί απόφαση δικαστηρίου. Ωστόσο ο λοχίας προσέφυγε στο αρμόδιο δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση αυτής της ποινής, χωρίς όμως να δικαιωθεί.

Η υπόθεση έφτασε στο Ομοσπονδιακό Διοικητικό Δικαστήριο το οποίο εξέτασε τις έννομες αντιρρήσεις του λοχία και απέρριψε την προσφυγή. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι στρατιώτες της Bundeswehr υποχρεούνται να κάνουν πιο εκτεταμένους εμβολιασμούς από άλλους πολίτες. Στο άρθρο 17α παράγραφος 2 του Βασικού Νόμου της Γερμανίας (του «Συντάγματος» της χώρας), ο νομοθέτης έχει ορίσει ρητώς ότι ο στρατιώτης οφείλει να ανέχεται τους εμβολιασμούς ως μέρος της υποχρέωσής του να διατηρεί καλή την υγεία του και περιόρισε το βασικό δικαίωμα στη σωματική αυτοδιάθεση, βάσει του άρθρου 2 παράγραφος 2 του Βασικού Νόμου, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι η πιθανότητα εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών και σε άλλους στρατιώτες μπορεί να υπονομεύσει σημαντικά την επιχειρησιακή ετοιμότητα των στρατιωτικών μονάδων.

Οι στρατιωτικοί στη Γερμανία μπορούν να αρνηθούν τον εμβολιασμό μόνο εάν υπάρχει αντικειμενικά σημαντικός κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία τους (άρθρο 17α (4)). Η υποκειμενική αξιολόγηση του συγκεκριμένου στρατιώτη δεν είναι σημαντική. Όπως έκρινε το δικαστήριο η λειτουργικότητα της Bundeswehr θα ετίθετο σε κίνδυνο εάν το ζήτημα του εύλογου των εντολών που σχετίζονται με κινδύνους για την υγεία εξαρτάται τελικά από την ατομική αξιολόγηση των μεμονωμένων στρατιωτών, καθώς οι ίδιοι πρέπει να αποδέχονται σημαντικούς κινδύνους για την υγεία τους λόγω του επαγγέλματός τους κατά την εκτέλεση εντολών ειδικά σε αποστολές στο εξωτερικό και στην περίπτωση της εθνικής άμυνας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top