0
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει μια πάρα πολύ συγκεκριμένη τακτική από τότε που ανέλαβε τις τύχες της Τουρκίας- μια τακτική που τη φέρνει στο επίκεντρο κάθε φορά που τα πράγματα στο εσωτερικό της χώρας του ζορίζουν. 

Ξεκινάει να προκαλεί σχεδόν τους πάντες και τα πάντα, με έναν από τους αγαπημένους του «στόχους» να είναι η χώρα μας και η Ανατολική Μεσόγειος.

Τα όσα συνέβησαν το καλοκαίρι δεν ξεχνιούνται εύκολα: οι γείτονές μας με μια σειρά από παράλογες, εκτός κάθε εισαγωγικών, NAVTEX προκαλούσαν σε τέτοιο βαθμό, που το θερμό επεισόδιο δεν συνέβη… από θαύμα.

Ο Σουλτάνος επί σειρά μηνών πανηγύριζε λέγοντας πως η Τουρκία διεκδικεί ό,τι της ανήκει και δεν έδειχνε πρόθυμος να κάνει βήμα πίσω, όμως τώρα αρχίζει να γεύεται τις επιπτώσεις- οικονομικής υφής οι περισσότερες- της πολιτικής του.

Η λίρα Τουρκίας βρίσκεται στα Τάρταρα και οι τράπεζές του δίνουν μάχη να μη χρεοκοπήσουν, ενώ τώρα αρχίζουν και η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρίες να… ρίχνουν άκυρο στους γείτονές μας.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Volkswagen. Ο γερμανικός κολοσσός αυτοκινήτων πριν δύο χρόνια είχε συμφωνήσει με την Τουρκία για επένδυση δεκάδων εκατομμυρίων, θέλοντας να κατασκευάσει μια μεγάλη μονάδα παραγωγής, έξω από την Άγκυρα.

Ωστόσο, βλέποντας τις παράλογες κινήσεις του Ερντογάν, κάνει πίσω και ρίχνει… βόμβα: όχι μόνο ακύρωσε την επένδυση που είχε συμφωνήσει, αλλά κλείνει και θυγατρικές της στην Τουρκία.

Έκλεισε λοιπόν την «Ανώνυμη Εταιρεία Βιομηχανίας και Εμπορίου Volkswagen Τουρκίας» στην πόλη της Manisa που βρίσκεται στην δυτική Τουρκία. Ειδικότερα, η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία αποφάσισε να διαλύσει την εταιρεία που είχε ιδρύσει τον Οκτώβριο του 2019 με κεφάλαιο 943,5 εκατομμύρια τουρκικές λίρες.

Τα ΜΜΕ της γείτονος χώρας αναφέρουν πως η VW είναι μόνο η αρχή και πως θ’ ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες εταιρίες.

Εδώ ταιριάζει το «Οι μαγκιές πληρώνονται»…

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top