0
Το AlJazzera, το οποίο έχει την έδρα του στο Κατάρ και είναι γνωστό για τις φιλοτουρκικές του θέσεις, φιλοξενεί απόψεις Ελλήνων αναλυτών, ενώ μάλιστα παραδέχεται πως η Ελλάδα με την απόκτηση των Rafale θα έχει το «πάνω χέρι» σε Αιγαίο και Α. Μεσόγειο.
Ελληνοτουρκικά.

Τα σημαντικότερα σημεία των αναφορών:

«Η Αθήνα αγοράζει 18 γαλλικά Rafale σε μια συμφωνία 3 δισεκατομμυρίων $. Είναι η πρώτη σημαντική αγορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ελλάδα από το 2005, όταν τότε αγόρασε πάνω από 300 Leopard από τη Γερμανία.

Οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας μειώθηκαν από 7,88 δισ. Ευρώ το 2009 σε 3,75 δισ. Ευρώ το 2018, καθώς η οκταετής ύφεση οδήγησε σε περικοπές του προϋπολογισμού. Η Ελλάδα αυξάνει απότομα τις αμυντικές της δαπάνες κατά 43% φέτος, στα 5,5 δισ. Ευρώ (6,7 δισ. Δολάρια).

«Νομίζω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μια σύγκρουση με την Τουρκία», δήλωσε ο Κώστας Γρίβας, ο οποίος διδάσκει γεωπολιτική στην Ελληνική Στρατιωτική Ακαδημία.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τέσσερις νέες φρεγάτες και θα αναβαθμίσει τέσσερις υπάρχουσες.

Επίσης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 ατόμων στις Ένοπλες Δυνάμεις. Η Ελλάδα βρίσκεται επί του παρόντος στη διαδικασία αναβάθμισης F-16 σε επίπεδο Viper, μετατρέποντάς τα σε μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς.

Τακτικά, τα Rafale επιτρέπουν στην Ελλάδα να χτυπήσει οπουδήποτε εντός της Τουρκίας, έχοντας μια εμβέλεια έως και 3.700 χιλιόμετρα, διπλάσια από αυτήν του Mirage και τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το F-16. Μεταφέρει τους πιο προηγμένους ευρωπαϊκούς πυραύλους, τους Meteor, Mica, Scalp και Exocet», αναφέρει το Καταριανό ΜΜΕ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top