0
Ελπίδες για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής, φαίνεται πως δημιούργησε σε μια ομάδα αστρονόμων ένα μυστηριώδες ραδιο-σήμα από τον πλησιέστερο αστρικό «γείτονά μας», τον Εγγύτατο Κενταύρου (Proxima Centauri), το οποίο «ερευνάται προσεκτικά».

Συγκεκριμένα, ερευνητές που συμμετέχουν στο Breakthrough Listen Project - μια πρωτοβουλία 70 εκατομμυρίων λιρών που έχει σαν στόχο την ανίχνευση εξωγήινης ζωής μέσω ραδιοτηλεσκοπίων - μελετούν ήδη ραδιοκύματα από τον Απρίλιο του 2019.

Ο Εγγύτατος Κενταύρου απέχει 4,2 έτη φωτός από τη Γη και έχει δύο επιβεβαιωμένους πλανήτες στη ζώνη του, έναν «γίγαντα» αερίου, τύπου Δία και έναν βραχώδη όγκο, που ονομάζεται «Proxima b».


Το νέο σήμα εντοπίστηκε από το ραδιοτηλεσκόπιο «Parkes» στην Αυστραλία τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2019, σύμφωνα με ρεπορτάζ του The Guardian, και, σε αντίθεση με τα προηγούμενα ραδιο-σήματα, δεν έχει αποδοθεί σε καμία πηγή που δημιουργήθηκε από τη Γη ή κοντά στη Γη.

Θεωρείται πιθανό ότι το σήμα έχει μια φυσική εξήγηση για την προέλευσή του, ωστόσο αυτό δεν εμπόδισε τους αστρονόμους του Project να του δώσουν μεγαλύτερη αξία και προσοχή απ' ότι συνήθως.

Η ομάδα των αστρονόμων λέει ότι αυτό είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά ραδιοσήματα που έχουν ανιχνευθεί από το 1977 και την εμφάνιση του περίφημου «σήματος WOW!», το οποίο οδήγησε πολλούς να υποθέσουν ότι προήλθε από έναν μακρινό εξωγήινο πολιτισμό.



Ο Proxima b είναι ένας βραχώδης όγκος σαν τη Γη που βρίσκεται σε τροχιά μέσα στην «ζώνη» του Εγγύτατου Κενταύρου - δηλαδή μια περιοχή στην οποία θα μπορούσε να ρέει υγρό στην επιφάνειά του.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο «Proxima Centauri» είναι ένας κόκκινος νάνος, η «ζώνη» βρίσκεται πολύ κοντά του, πράγμα που σημαίνει ότι ο πλανήτης είναι πιθανώς «κλειδωμένος» και εκτεθειμένος σε έντονη ακτινοβολία, καθιστώντας απίθανο τον σχηματισμό πολιτισμού - τουλάχιστον στην επιφάνεια.

Το ραδιο-σήμα ανιχνεύθηκε στα 980MHz και οι μεταβολές στη συχνότητα που ανιχνεύθηκε από το τηλεσκόπιο Parkes, είναι αντίστοιχες με την κίνηση ενός πλανήτη. Αυτό υποδηλώνει ότι μάλλον θα μπορούσε να αποδειχτεί η ύπαρξη ενός τρίτου πλανήτη μέσα στο σύστημα, παρά τα σημάδια ενός εξωγήινου πολιτισμού, σύμφωνα με τους ερευνητές.



Ο Pete Worden, διευθυντής του Breakthrough Project, δήλωσε ότι τα σήματα είναι πιθανώς παρεμβολές από πηγές που βασίζονται στη Γη και δεν μπορούν ακόμη να εξηγηθούν με σαφήνεια.

Η δέσμη που διερευνήθηκε, δεν έχει εντοπιστεί ξανά έπειτα από την πρώτη παρατήρηση τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2019, προκαλώντας τους αστρονόμους να υποθέσουν ότι είναι παρόμοια με το «Σήμα Wow!» του 1977. Η ομάδα αστρονόμων του «Breakthrough Listen« επιδίδεται επί τους παρόντος στη δημιουργία έκθεσης σχετικά με τα ευρήματά τους, χωρίς να έχει οριστεί ακόμα ημερομηνία δημοσίευσης.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον επενδυτή τεχνολογίας της Silicon Valley, Yuri Milner το 2015 με στόχο να αναζητήσει (και να εντοπίσει) εξωγήινα σήματα και σχεδιάστηκε για να διαρκέσει μια δεκαετία.



Μιλώντας, πάντως, στον Guardian, ο αστροβιολόγος Lewis Dartnell από το Πανεπιστήμιο του Westminster, χαμήλωσε τις προσδοκίες, καθώς υποστήριξε πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» αυτό το ραδιο-σήμα να προέρχεται από εξωγήινο πολιτισμό. «Αναζητούμε την εξωγήινη ζωή εδώ και πολύ καιρό και η ιδέα ότι θα μπορούσε να βρίσκεται μπροστά στα μάτια μας, στο αμέσως επόμενο σύστημα αστεριών, κάνει το απίθανο να μοιάζει... περισσότερο απίθανο. Οι πιθανότητες να υπάρχουν δύο μόνο πολιτισμοί σε ολόκληρο τον γαλαξία και μάλιστα οι πολιτισμοί αυτοί να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο ανάμεσα σε 400 δισεκατομμύρια αστέρια, ξεπερνά τα όρια του ορθολογισμού» πρόσθεσε.

«Πάντως, θα ήθελα να κάνω λάθος...» κατέληξε.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top