0
Η Task Force Takuba - που δημιουργήθηκε από τον πρόεδρο Macron για την εφαρμογή της γαλλικής προσπάθειας κατά των τζιχαντιστικών πολιτοφυλακών στο Σαχέλ - θα ενισχυθεί με την άφιξη ελληνικών ειδικών δυνάμεων, γράφει ιταλικό δημοσίευμα.

Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε ανακοινώσει ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη Δυτική Αφρική, ανακοινώνοντας πιθανή συμμετοχή στην Ειδική Ομάδα Takuba και το άνοιγμα πρεσβείας στη Σενεγάλη (οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας μετέφεραν το ζήτημα στο παρασκήνιο).


Όπως είναι γνωστό, η ειδική ομάδα Takuba αποτελείται από ειδικές δυνάμεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (με συναφή υλικοτεχνική υποστήριξη), μεταξύ αυτών της Σουηδίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και τώρα της Ελλάδας.

Η Αθήνα πιθανότατα θα στείλει τους αλεξιπτωτιστές ETA (Idiko Tmima Alexiptotiston, διευκρινίζει ο συντάκτης στα λατινικά), του 2ου συντάγματος του ελληνικού στρατού. 

Ιδρύθηκε το 1959, με τη βοήθεια των Αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων , η μονάδα είχε κατά κύριο λόγο καθήκοντα αναγνώρισης μεγάλης εμβέλειας (LRRP), αργότερα αύξησε τις αποστολές της για να συμπεριλάβει άμεση δράση, σαμποτάζ και στρατηγική αναγνώριση.

Οι επιδρομείς της ETA λειτουργούσαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν, συνεργάστηκαν με παρόμοιες μονάδες των άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ιδίως με τη βρετανική SAS (Ειδική Αεροπορική Υπηρεσία) και με τους επιδρομείς του 9ου συντάγματος αλεξιπτωτιστών του Col Moschin (σημ.: μονάδα ειδικών δυνάμεων του ιταλικού στρατού).

Η ιταλική συμμετοχή

Το 9ο  θα είναι η βάση επί της οποίας θα προετοιμαστεί το μαχητικό συστατικό του ιταλικού σώματος, που θα ενταχθεί στην  ειδική ομάδα  Takuba , η οποία πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί κατά τους πρώτους μήνες του 2021.

Όσον αφορά την αεροπορική υποστήριξη, θα παρέχεται από τον 3ο REOS του Viterbo, αρχικά θεωρήθηκε ότι θα στείλει μόνο μεσαία ελικόπτερα (4 UH-90 όπως στην αποστολή Prima Parthica στο Ιράκ), ωστόσο οι Γάλλοι εξέφρασαν την ανάγκη να έχουν επίσης πρόσβαση σε βαρύτερα μηχανήματα. 

Επομένως, είναι δυνατή η χρήση τουλάχιστον δύο CH-47Fs, εκτός από τα AH-129Ds για την υποστήριξη πυρκαγιάς του 7ου AvEs Vega, σημειώνει το ιταλικό παρατηρητήριο άμυνας.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top