0
Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει η υπόθεση της Folli Follie, έπειτα από τις αποκαλύψεις, που έφερε στο φως της δημοσιότητας η ελεγκτική εταιρεία PriceWaterhouseCoopers - για τους Φλαμπουράρη, Χαρίτση, Αραχωβίτη και Μπαλαούρα - οι οποίοι φέρονται να προωθούσαν διευκολύνσεις, που επεδίωκαν στελέχη του Ομίλου, τον Μάιο του 2018.

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει το αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Folli Follie», καθώς με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού ελέγχου, που διενεργήθηκε στα πεπραγμένα του Ομίλου, προσκομίστηκαν στην ανάκριση στοιχεία που έχουν αναφορές σε πολιτικά πρόσωπα. Το υλικό βρίσκεται ήδη στα χέρια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.

Στην έκθεση της PwC, που αριθμεί περισσότερες από 200 σελίδες, περιλαμβάνονται ή αξιοποιούνται σειρά από κατασχεθέντα ηλεκτρονικά αρχεία, στα οποία υπάλληλος της εταιρίας ενημέρωνε τον κατηγορούμενο για βαριά αδικήματα Τζώρτζη Κουτσολιούτσο, γιο του επίσης κατηγορούμενου Δημήτρη Κουτσολιούτσο, για τις επαφές και τις πιέσεις που ασκούσαν «άνθρωποι μας» ώστε να λήξει «ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία» των ελέγχων, που είχαν ξεκινήσει στην εισηγμένη εταιρία.

Στην ηλεκτρονική αυτή αλληλογραφία ο υπάλληλος κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, δύο πρώην υπουργοί και δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εμφανίζονται από τον αποστολέα να έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκειμένου είτε να παγώσει η υπόθεση της Follie Follie  είτε να εμποδιστούν συγκεκριμένες διαδικασίες που βρίσκονταν σε εξέλιξη είτε να ευνοηθούν εταιρίες του Ομίλου.

Τα στοιχεία που αξιολόγησε η PwC αποτελούν, πλέον, μέρους του αποδεικτικού υλικού, που θα μελετήσει η ανακρίτρια της υπόθεσης, ενώ το σκέλος που περιέχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα έχει ήδη φτάσει στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, ώστε η υπόθεση να διαβιβαστεί στην Βουλή.

Αντικείμενο της εισαγγελικής έρευνας θα είναι η αξιολόγηση όσων περιλαμβάνονται στον φάκελο, ενώ στην περίπτωση που ο Εισαγγελέας κρίνει ότι από τα επίμαχα στοιχεία προκύπτουν ποινικές ευθύνες πολιτικών και άλλων προσώπων, θα διαβιβάσει την υπόθεση στην Βουλή για το σκέλος που αφορά πολιτικούς και θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικών διώξεων για φυσικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται. Η δικογραφία που ενδεχομένως σχηματιστεί σε αυτήν την περίπτωση θα διαβιβαστεί στην ανακρίτρια, που χειρίζεται την κύρια υπόθεση της FF.

Εξήγησεις από τον Αλέξη Τσίπρα ζητά η ΝΔ

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ καλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και τους συνεργάτες του να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Follie-Follie.

Συγκεκριμένα το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφέρει ότι «τη μέρα που ο κ. Τσίπρας ήρθε στη Βουλή για να κουνήσει το δάχτυλο στην κυβέρνηση σε θέματα διαφάνειας, οι υπό εξέλιξη δικαστικές έρευνες για το μεγάλο σκάνδαλο της Folli-Follie, σύμφωνα με δημοσιεύματα, εμπλέκουν στενούς συνεργάτες του και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Σταύρος Αραχωβίτης και ο Μάκης Μπαλαούρας, οι οποίοι φέρονται να λειτουργούν ως στελέχη της εταιρείας και συνεργάτες του προφυλακισμένου μεγαλομετόχου κι όχι ως υπερασπιστές του δημόσιου συμφέροντος».

Επίσης σημειώνει ότι «από τα ηλεκτρονικά μηνύματα προκύπτει ότι τα συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσαν να ευνοήσουν την Folli-Follie τον Μάιο του 2018, την περίοδο δηλαδή που όλοι αναρωτιόντουσαν για ποιο λόγο καθυστέρησε η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της εταιρίας από την επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ενώ ήδη είχε αποκαλυφθεί το μεγάλο σκάνδαλο».

«Ακριβώς εκείνη την περίοδο μάλιστα, που το σκάνδαλο της Folli-Follie είχε λάβει διεθνείς διαστάσεις διασύροντας τη χώρα, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στις 29 Μαΐου του 2018 κατέθεταν τροπολογία, η οποία τελικά έγινε δεκτή από τον αρμόδιο υπουργό κι ευνοούσε την εταιρεία» προσθέτει η ΝΔ.

«Φαίνεται ότι για κάποιους νταραβεριτζήδες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προείχαν οι ανάγκες του “μαγαζιού” και των φίλων του» σημειώνει η ΝΔ και συμπληρώνει «περιμένουμε τις εξηγήσεις του κ. Τσίπρα και των συνεργατών του και φυσικά τα αποτελέσματα της δικαστικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη».

ΚΙΝΑΛ: Περιμένουμε το φάκελο στη Βουλή

Σε σχόλιο σχετικά με την υπόθεση προχώρησε και ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

Όπως σημειώνει, «ήδη από το 2018 το Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει στη Βουλή τις ευθύνες για την καθυστερημένη αντίδραση τόσο της τότε κυβέρνησης, όσο και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και των τραπεζών στη χρηματιστηριακή κατάρρευση της μετοχής της Folli Follie. Περιμένουμε να έρθει στη Βουλή ο φάκελος για τοποθετηθούμε θεσμικά και με πληρότητα».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top