0
Τα άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος ίσως μπορούν να εκμεταλλευτούν τους χειμερινούς μήνες, αφού μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι κρύες θερμοκρασίες και η αυξημένη πρόσληψη μιας συγκεκριμένης βιταμίνης, ενθαρρύνουν την καύση λίπους.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Metabolism, διερεύνησε τις επιπτώσεις που είχαν οι κρύες θερμοκρασίες και η εν λόγω βιταμίνη στην μετατροπή του λευκού λίπους, όπου αποθηκεύονται οι υπερβολικές θερμίδες, σε φαιό (καφέ) λίπος, το οποίο “διεγείρει την καύση λίπους και την παραγωγή θερμότητας”.

Περισσότερο από το 90% των εναποθέσεων λίπους του ανθρώπινου σώματος είναι λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύεται στην κοιλιά, στους γλουτούς και στους άνω μηρούς.

Αυξημένη καύση λίπους τον χειμώνα με βιταμίνη Α

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κρύες θερμοκρασίες αύξησαν τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος, διεγείροντας έτσι την καύση λίπους.

Η βιταμίνη Α συνήθως αποθηκεύεται στο ήπαρ. Όταν τα ποντίκια-πειραματόζωα στην μελέτη τέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι αυξήσεις της βιταμίνης Α και μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει την βιταμίνη Α στο αίμα, οδήγησαν σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους καθώς το λευκό λίπος μετατράπηκε σε καφέ επειδή το σώμα προσπαθούσε να διατηρηθεί ζεστό.

Αντιθέτως, όταν αυτή η πρωτεΐνη της βιταμίνης Α, που δεσμεύει τη ρετινόλη, μπλοκαρίστηκε στα ποντίκια, το λευκό λίπος δεν μετατράπηκε σε καφέ και τα ποντίκια δεν μπορούσαν να προστατευθούν από το κρύο.

Η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη για την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας.
Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Florian Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μέσω συμπληρωμάτων σε μια προσπάθεια να χάσει κανείς βάρος:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εάν δεν συνταγογραφούνται, επειδή είναι κρίσιμο η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα κύτταρα την κατάλληλη στιγμή”.

Και πρόσθεσε: «Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top