0
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες διάσκεψη με ανώτερα στελέχη ξένων φαρμακοβιομηχανιών όπως της Pfizer, της AstraZeneca και της Moderna αλλά και τραπεζικών οίκων όπως της Lazard στην οποία τα στελέχη αυτά του υπέδειξαν να άρει τους περιορισμούς που διέπουν τις εταιρίες βιοφαμαρμακευτικής, ζητώντας ουσιαστικά την μετατροπή της Ελλάδας σε ένα απέραντο εργαστήριο όπου θα δοκιμάζονται πειραματικά φάρμακα, όπως σε χώρες της Αφρικής.

Ίσως η αρχή γίνει με τα... εμβόλια του κορωνοϊού, καθώς όπως όλα δείχνουν θα συνοδεύονται από μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα, ενώ οι πολίτες δεν θα έχουν την επιλογή για ποιο εμβόλιο θα κάνουν! 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός πέταξε σπόντες για την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία λέγοντας πως «δεν καινοτομεί», παρόλο που είναι ακόμα όρθια μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης και προσφέρει δουλειά σε χιλιάδες οικογένειες.

Στοχεύοντας, στη συγκρότηση μιας ομάδας εργασίας ελληνικού ενδιαφέροντος, σκοπός της πρώτης, αναγνωριστικής συνάντησης ήταν ένας οδικός χάρτης, ως απόσταγμα της πολυετούς εμπειρίας των στελεχών, ο οποίος θα έθετε τους σταθμούς, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, για «την ανάπτυξη ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού βιοφαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα, που συγκαταλέγεται στους κλάδους του 21ου αιώνα και προσφέρει τεράστια πρόσθετη αξία».

Τα στελέχη περιέγραψαν προς τον κ. Μητσοτάκη ως πρώτα βήματα σε αυτήν την πορεία μια νέα διαδικασία αδειοδότησης, λιγότερη γραφειοκρατία, καλύτερες τεχνολογικές υποδομές και αλλαγές στη φορολογία.

Επεκτείνοντας, μάλιστα, τη συζήτηση σε πιο εξειδικευμένα ζητήματα, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης διαμορφώθηκε ένας πρώτος κατάλογος με στρατηγικές κινήσεις για την ανάπτυξη μονάδων έρευνας και παραγωγής στην Ελλάδα, την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, τη σύνδεση του νεότευκτου κλάδου με τον ακαδημαϊκό κόσμο και τη δημιουργία εκπαιδευτικών δομών οι οποίες θα προσφέρουν υψηλό βαθμό ειδίκευσης στη διοίκηση εταιρειών βιοφαρμακευτικής.

«Έχουμε θέσει τα θεμέλια για ένα αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο δεν βασίζεται απαραίτητα στα παραδοσιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα που πάντοτε συσχετίζει κανείς με την Ελλάδα» τόνισε, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.

«Όταν ξέσπασε η πανδημία του Covid, και ξεκινήσαμε να κάνουμε μια έρευνα για να βρούμε το ποιος θα μπορούσε να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση, μου έκανε εξαιρετικά μεγάλη εντύπωση το πόσοι πολλοί Έλληνες, πόσοι άνθρωποι ελληνικής καταγωγής, ή πρόσωπα που σχετίζονταν με κάποιον τρόπο με την Ελλάδα καταφέραμε τελικά να βρούμε και να επικοινωνήσουμε μαζί τους.

Σε αυτήν την παγκόσμια αναζήτηση ταλέντων, θεωρώ πως σήμερα έχουμε μαζί μας μια φανταστική ομάδα εξαιρετικά επιτυχημένων ανθρώπων στον τομέα της βιοτεχνολογίας, κάποιοι από τους οποίους έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη μάχη ενάντια στον Covid. Noubar, Άλμπερτ, George, είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για το έργο σας» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθετε ότι

«η ουσιαστική πρόκληση είναι το πώς θα γίνει η μετάβαση από εκεί που βρισκόμαστε σήμερα, όπου ουσιαστικά έχουμε μια ζωντανή εγχώρια, φαρμακευτική βιομηχανία, η οποία όμως δεν κινείται ακριβώς σε επίπεδο αιχμής στους τομείς της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε μια βιομηχανία με βάση την καινοτομία, που θα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στον αναδυόμενο τομέα της βιοφαρμακευτικής». Για το λόγο αυτό, ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τους συμμετέχοντες τη συστηματοποίηση της συνεργασίας τους, συνεδριάζοντας ανά τρεις μήνες, μέσω zoom.

«Ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να φέρουμε πίσω το ταλέντο που εγκατέλειψε τη χώρα στην περίοδο της κρίσης. Εάν ο Covid μας έμαθε ένα πράγμα, αυτό είναι πως μπορεί κανείς να εργαστεί από οπουδήποτε στον κόσμο. Γιατί να μην εργαστεί από μια χώρα που είναι όμορφη, ασφαλής, με καλό δίκτυο συνδεσιμότητας και η οποία προσφέρει το σωστό πλαίσιο κινήτρων ώστε να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα στον τομέα της βιοφαρμακευτικής που στηρίζεται στην καινοτομία. Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε προτάσεις», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Noubar Afeyan (Πρόεδρος της Moderna, Διευθύνων Σύμβουλος Flagship Pioneering), ο Σπύρος Αρταβάνης-Τσάκωνας (Harvard Medical School, Πρόεδρος του ΕΣΕΤΕΚ), o Άλμπερτ Μπουρλά (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer), o Eric Cantor (Διευθυντής της Moelis & Company), ο Nicholas Galakatos (Global Head of Life Sciences στην Blackstone Life Sciences), ο Emil D. Kakkis (Διευθύνων Σύμβουλος της Ultragenyx Pharmaceutical),

ο Costis Maglaras (Πρύτανης στο Columbia Business School), ο Peter R. Orszag (Διευθύνων Σύμβουλος επί Χρηματοπιστωτικών Συμβουλών στη Lazard), ο Sir Menelas Pangalos (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος AstraZeneca), ο Stelios Papadopoulos (Πρόεδρος ΔΣ των Biogen, Exelixis, Regulus Therapeutics και συνιδρυτής της Eucrates Biomedical), ο Vangelis Vergetis (Διευθύνων Σύμβουλος Intelligencia και Πρόεδρος Eucrates Biomedical), ο Michel Vounatsos (Διευθύνων Σύμβουλος της Biogen) και ο George Yancopoulos (Πρόεδρος Regeneron Pharmaceuticals).

Από την πλευρά της κυβέρνησης συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top