0
Άγριος καυγάς έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την στάση που πρέπει να τηρεί το κόμμα στα ζητήματα που αφορούν την Ελληνική Αστυνομία.

Αφορμή για την νέα σύγκρουση αποτέλεσε η ενέργεια του Χρήστου Σπίρτζη να καταθέσει βουλευτική τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο προσωπικό της ΕΛΑΣ, λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «αστυνομικής αυθαιρεσίας». Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε άμεση αντίδραση απο αρκετά στελέχη μεταξύ των οποίων οι Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Μπίστης, Πάνος Λάμπρου και Παναγιώτης Ρήγας τα οποία απαίτησαν την απόσυρση του κειμένου.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως προκειμένου να αποφευχθεί το φιάσκο που θα προκαλέσει η απόσυρση της τροπολογίας θα επιλεγεί η ιδιόμορφη λύση της διόρθωσης με την συμπερίληψη ιατρών και νοσηλευτών στους δικαιούχους έκτακτου επιδόματος.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Σπίρτζης, τομεάρχης για θέματα Δημόσιας Τάξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη « Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με την καταβολή μηνιαίου βασικού μισθού στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και των Καταστημάτων Κράτησης» τονίζοντας στην αιτιολογική έκθεση πως η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει « το εξαιρετικά δύσκολο έργο και την εξαιρετική κοινωνική προσφορά των αστυνομικών υπαλλήλων, των υπαλλήλων των καταστημάτων κράτησης, των εξωτερικών υπαλλήλων φρούρησης και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, στην κρίσιμη μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού».

Πρέπει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι ο κ. Σπίρτζης την ώρα που κατέθετε την τροπολογία εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην ΕΛΑΣ για τα φαινόμενα βίας και αυθαιρεσίας και για τους «ακροδεξιούς θύλακες» που όπως υποστήριζε παραμένουν στους κόλπους της.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ρήγας μέσω facebook επισήμανε: «Όταν η κοινωνία στενάζει οικονομικά και δεν ξέρει πως θα επιζήσει την επόμενη μέρα. Όταν χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δει τους μισθούς τους να περικόπτονται, όταν εργαζόμενοι έχουν μηδενικό εισόδημα εξαιτίας της πανδημίας, όταν πολλοί εργαζόμενοι σε τομείς του δημοσίου έχουν πιεσθεί προσφέροντας κοινωνικό έργο, όταν το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων ένα χρόνο σήμερα προσφέρει εθνικό και κοινωνικό έργο σε αντίξοες συνθήκες. Δεν είναι δίκαιο και πολιτικά ορθό να επιλέγεται από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση τροπολογίας για επίδομα στους αστυνομικούς".

Με αυτά τα δεδομένα και ενώ αύριο θα έπρεπε να κατατεθεί η τροπολογία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής (αφού η κυβέρνηση την έχει απορρίψει), η «σολομώντεια λύση» που επεξεργάζεται το κομματικό όργανο σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να κατατεθεί η τροπολογία, η οποία θα ζητά ωστόσο την άπαξ καταβολή έκτακτου επιδόματος πριν τις γιορτές σε όλους τους εργαζόμενους, όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, δηλαδή ένστολους, υγειονομικούς (γιατρούς και νοσηλευτές), πληρώματα ΕΚΑΒ, κτλ, ώστε το εφάπαξ αυτό βοήθημα να εκληφθεί ως μια μικρή ηθική ανταμοιβή στην συνεισφοράς τους στον «πόλεμο» με τον κορωνοϊό.

ΣΥΡΙΖΑ: Αποσύρεται η τροπολογία για βοήθημα στους αστυνομικούςΑπέσυρε την τροπολογία για το επίδομα κορωνοϊού στους αστυνομικούς ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, ομολογώντας πως ήταν σωστή η κριτική και δίκαιες οι διαμαρτυρίες «συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων ότι δεν έχουν κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού.

Κατόπιν αυτής της παραδοχής, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε ότι θα επανακαταθέσει την τροπολογία, ώστε να συμπεριληφθούν οι εργαζόμενοι που «δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Χρ. Σπίρτζη:

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής της Βουλής, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναδείξαμε την οπισθοδρομική αντίληψη του σχεδίου νόμου για το σωφρονιστικό σύστημα, τις ανορθολογικές δομές που περιέχει, την αντίληψη μιας αστυνομίας βραχίονα πολιτικών σκοπιμοτήτων, ανοχής ακροδεξιών θυλάκων και επιβολής αντιδημοκρατικών αποφάσεων του δόγματος τρόμος και πάταξη.

Ταυτόχρονα αναδείξαμε όσα τραγικά συνέβησαν την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του 15 χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, με γενικευμένα και απαράδεκτα γεγονότα που προσβάλουν την μνήμη του, τη δημοκρατία, τη νεολαία και τη δημοκρατική παράδοση του ελληνικού λαού.

Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, μετά από απόφαση των αρμόδιων ΕΠΕΚΕ Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του φορέα μας, καταθέσαμε ένα σύνολο 4 τροπολογιών. Οι τροπολογίες αυτές αντιμετωπίζουν την έλλειψη διαγνωστικών τεστ στα σωφρονιστικά καταστήματα και την Ελληνική Αστυνομία, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων την προαιρετική διαμονή των φοιτούντων στις Σχολές της Αστυνομίας και τη μεταφορά ασθενών σε Μονάδες Ψυχικής Υγείας από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και όχι από την Ελληνική Αστυνομία.

Έπειτα από δίκαιες διαμαρτυρίες μελών συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων (ιατρών, νοσηλευτών, εργαζόμενων στην καθαριότητα και στους ΟΤΑ, λιμενικών, πυροσβεστών, κλπ) ότι δεν έχουν κατατεθεί από το ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντίστοιχες τροπολογίες για έκτακτο βοήθημα ενός μισθού και παρότι η κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής δεν έκανε αποδεκτές τις τροπολογίες μας, εισηγήθηκα στο Προεδρείο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ την απόσυρση της τροπολογίας και την επανυποβολή της, συμπληρωμένη με τους εργαζόμενους που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, στο επόμενο Σχέδιο Νόμου.

Κατανοώντας επίσης την κριτική, το θυμό και την οργή πολλών συμπολιτών μας για τα ακραία κρούσματα αστυνομικής βίας από ακροδεξιούς θύλακες, με την ανοχή και πολλές φορές με τις εντολές της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημειώνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ αντιμετωπίζει την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών που υπηρετούν τη Δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών, ως εργαζόμενους με στολή, που διαφωνούν με τον αντιδημοκρατικό κατήφορο, του δόγματος «Τρόμος και Πάταξη», που έχει εγκαθιδρύσει το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη.

Η εισήγηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Προεδρείο της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από αναλυτική συζήτηση.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top