0
Με νόμο πλαίσιο θα πραγματοποιηθεί η αγορά των Rafale. 

Η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών επεξεργάζεται νομική ρύθμιση προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει η προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών. 

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, «η νομοθετική πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να προχωρήσουν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και του Πολεμικού Ναυτικού» που αναγγέλθηκαν δια στόματος πρωθυπουργού. 

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, απαιτείται αλλαγή διατάξεων του Ν. 3978 περί αμυντικών προμηθειών προκειμένου να υπάρχει συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας στα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και να ξεπεραστούν περιορισμοί που θέτει ο υφιστάμενος νόμος για τους αμυντικούς εξοπλισμούς.

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική πρωτοβουλία

Η νομοθετική ρύθμιση μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη μείωση από 10% σε 2%, επί τους συνολικού κόστους της αγοράς, του ύψους της εγγυητικής επιστολής που υποχρεούται ο προμηθευτής να καταθέσει για την καλλή εκτέλεση του έργου. 

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η κατασκευάστρια εταιρία  των Rafale, γαλλική Dassault για την πώληση των 18 μαχητικών αεροσκαφών, συνολικού προϋπολογισμού 2 δις ευρώ δε θα υποχρεούται να καταβάλει εγγυητική τραπεζική επιστολή της τάξεως των 200 εκατομμυρίων ευρώ αλλά μόλις 40 εκατομμυρια ευρώ για την καλή εκτέλεση του έργου. 

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να τροποποιήσει τις ρήτρες που προβλέπει ο υφιστάμενος νόμος για τις καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα. 

Στο εξής, δεν θα ενεργοποιούνται ρήτρες πληρωμής για καθυστερήσεις μικρότερες των τριών μηνών στην υλοποίηση του προγράμματος, ενώ το ύψος της ρήτρας δεν θα υπερβαίνει το 6% του κόστους των υλικών των οποίων δεν θα έχει ολοκληρωθεί η παράδοσή τους.

Με αμερικανική φρεγάτα «φλερτάρει» το ΥΠΕΘΑ

Στο μεταξύ, στο Πολεμικό Ναυτικό επισπεύδονται οι διαδικασίες για την απόκτηση νέων φρεγατών και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ που ήδη διαθέτει στο στόλο του. 

Οι βασικές υποψήφιες φρεγάτες είναι οι αμερικανικές MMCS και οι γερμανικές ΜΕΚΟ Α200. 

Το ΠΝ αναμένεται να αποστείλει, τις επόμενες ημέρες, Letter of Request τόσο στην αμερικανική Lockheed Martin όσο και και στη γερμανική ThyssenKrupp προκειμένου να κατατεθούν επισήμως οι οινομοτεχνικές προσφορές για τις MMCS και τις ΜΕΚΟ Α200 αντίστοιχα.

Όπως τονίζουν στο OnAlert πηγές του υπουργείου Άμυνας, θα προκριθεί η προσφορά που θα εξασφαλίζει συμπαραγωγή της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας τόσο στην ναυπήγηση των νέων φρεγατών όσο και στον εκσυγχρονισμό των παλαιοτέρων. 

Ταυτόχρονα, στις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνσης είναι και η επίτευξη συμφωνίας ενδιάμεσης λύσης που θα εξασφαλίζει την απόκτηση δύο πλοίων μεχρι την ολοκλήρωση της ναυπήγησησης των τεσσάρων νέων φρεγατών. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αμερικανική πρόταση φαίνεται ότι πληροί τις εν λόγω προϋποθέσεις, παρότι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι αμερικανικές φρεγάτες ανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του ΠΝ.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top