0
Εστω και με κάποιες διαφοροποιήσεις, όπως η υποχρεωτική μάσκα παντού και τα ανοικτά νηπιαγωγεία και δημοτικά, η υποχρεωτική καραντίνα αλλάζει και πάλι τις ζωές από τις 6 τα ξημερώματα και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. 

Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να περιμένει να αρθούν στις 30 Νοεμβρίου τα περιοριστικά μέτρα, ειδικά αν η πανδημία δεν έχει κοπάσει.

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι ενδεχομένως η καραντίνα να «τραβήξει» ένα μήνα ακόμη και να καλύψει και τις εορτές των Χριστουγέννων, σύμφωνα με το in.gr.

Ενα άλλο σενάριο κάνει λόγο για χαλάρωση του lockdown αλλά με λουκέτο στην εστίαση και απαγορεύσεις στις μετακινήσεις προς άλλους νομούς.     

Κι αυτό προκειμένου να αποφευχθούν συνωστισμοί σε μπαρ και σε εστιατόρια για τις γιορτές αλλά και να αποφευχθεί η μετακίνηση στην επαρχία που θα τίναζε στον αέρα όλες τις προσπάθειες απόκρουσης της πανδημίας και διασποράς σε όλη τη χώρα.

Φυσικά όλα θα κριθούν από την πίεση που θα ασκηθεί στις ΜΕΘ και αν το ΕΣΥ θα αντέξει εκατοντάδες νοσούντες που θα χρήζουν νοσηλείας στις Εντατικές ή χειρότερα που θα πρέπει και να διασωληνωθούν.

Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι τα κρούσματα τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν, άλλωστε το χθεσινό ρεκόρ  των 2.917 κρουσμάτων θεωρείται ότι θα σπάσει εύκολα και θα δούμε νούμερα πάνω από 3.000 ή και 4.000 ημερησίως.  

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Open έκανε την εκτίμηση πως αν τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα του lockdown για την ανάσχεση της πανδημίας, θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα μετά από 20 ημέρες αλλά δεν θα έχουμε «καθαρίσει».

“Εάν τα μέτρα τα εφαρμόσουμε όλοι, τότε τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά και μετά από 20 μέρες θα ξεκινήσει μια μείωση των κρουσμάτων”, τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πίστη πως όλα θα εφαρμοστούν όπως πρέπει και δεν θα δοθεί παράταση στους νέους περιορισμούς.

Όπως ανέφερε  η Ματίνα Παγώνη: «Οι στιγμές για τους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι δύσκολες και χρειάζεται μεγάλη ψυχραιμία, ηρεμία και όχι πανικός. Έτσι έχουμε μάθει να αντιμετωπίζουμε αυτές τις στιγμές. Σκεφτόμαστε ότι το lockdown από το πρωί του Σαββάτου θα είναι καλύτερο για να μην πιεστεί παραπάνω το Σύστημα Υγείας. Εάν υπήρχε περαιτέρω πίεση δεν θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αύξηση κρουσμάτων και διασωληνώσεων τις τελευταίες μέρες. Απόψε υπάρχουν 187 διασωληνωμένοι και είχαμε 29 θανάτους. Είναι τραγικά νούμερα για την Ελλάδα. Δεν τα έχουμε ζήσει ξανά, όμως θα τα αντιμετωπίσουμε». 

H δήλωση Πέτσα 

Στο γενικό lockdown στο οποίο μπαίνει η Ελλάδα από τις 6 το πρωί του Σαββάτου, αναφέρθηκε κατά κύριο λόγο ο Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Alpha.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε το μέτρο που ανακοινώθηκε πως θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, κατόπιν απόφασης του πρωθυπουργού, υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ενώ απάντησε και σε ερώτηση για το πότε θα μπορεί η χώρα να επιστρέψει στην προηγούμενη, προ-lockdown κατάσταση.

Όπως σημείωσε, θα πρέπει να καταγράφονται γύρω στα 300-400 κρούσματα σε ημερήσια βάση, δηλαδή να κινούμαστε στα επίπεδα Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, εξάλλου, έχει και το γεγονός ότι ο κ. Πέτσας είπε πως αν τα ημερήσια κρούσματα αυξηθούν κι άλλο, τότε δεν αποκλείεται το μέτρο του lockdown να παραταθεί! Αν δεν αυξηθούν βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μην μειωθούν τόσο όσο ελπίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, ώστε να λήξει η δεύτερη καραντίνα.

Επίσης, όταν ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το γεγονός ότι ο ίδιος σε ερώτηση που του έγινε την Τετάρτη 04/11, για το αν είμαστε κοντά σε lockdown στην Αττική, απάντησε «όχι» και μόλις λίγες ώρες αργότερα ο πρωθυπουργός τον «διέψευσε», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι η απόφαση πάρθηκε διότι η επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα έμοιαζε με «τσουνάμι» που θα ήταν αδύνατο να ελεγχθεί αλλιώς.

Είναι χαρακτηριστική, εξάλλου, η φράση του Κυριάκου Μητσοτάκη πάνω σε αυτό: «Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top