0
Ο τύπος του εμβολίου που αναπτύσσεται κατά του ιού δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ πριν-εκτός της περίπτωσης του Έμπολα.

Οι δοκιμές ήταν εξαιρετικά γρήγορες και περιελάμβαναν μόνον ολιγοπληθείς δοκιμές. Τι θα μπορούσε να πάει στραβά;

Δεδομένου ότι έχουν εμφανιστεί τα πρώτα θετικά αποτελέσματα για τα εμβόλια, πολλοί άνθρωποι με ρώτησαν αν νομίζω ότι πρέπει να τα πάρουν όλοι. Για κάποιο λόγο, ορισμένοι άνθρωποι εκεί έξω, εμπιστεύονται την κρίση μου για τέτοια πράγματα.

Παρατήρησα ότι η Daily Mail διεξήγαγε πρόσφαρα μια δημοσκόπηση, η οποία έδειξε ότι τα τρία τέταρτα των Βρετανών θα συμφωνούσαν να κάνουν «τρύπημα» - αν και το 40% ήθελε οι πολιτικοί να το λάβουν πρώτα για να αποδείξουν ότι ήταν ασφαλές. Ειλικρινά λυπάμαι για κάθε εμβόλιο που εγχύθηκε σε ορισμένους πολιτικούς, καθώς δεν είμαι σίγουρος ότι θα επιβιώσει. 

Τέλος πάντων, είναι σωστό οι περισσότεροι αναγνώστες της Daily Mail να είναι τόσο ενθουσιώδεις για τον εμβολιασμό; Οφείλω να ομολογήσω ότι γράφω αυτό το άρθρο με κάποια προσοχή, γιατί γνωρίζω απόλυτα ότι η παραμικρή υπόδειξη κριτικής για ένα εμβόλιο, οποιοδ΄γποτε εμβόλιο, είναι επικίνδυνη.

Όπως παρατήρησα σε έναν φίλο μου πρόσφατα, τη στιγμή που κάποιος λέει «εμβόλιο», η μόνη αποδεκτή απάντηση είναι να πηδήξεις τα πόδια σου και να χαιρετίσεις, ενώ τραγουδάς την Ψδή στη Χαρά. Ακολουθούν δεκαπέντε λεπτά ενθουσιασμού με χειροκρότημα. Σε αντίθετη περίπτωση, σημαίνει ότι απομακρύνεστε και εκτελείστε για εγκλήματα σκέψης. Το Doubleplusgood, πράγματι.

Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω εδώ είναι ο τύπος του εμβολίου που αναπτύχθηκε κατά της Covid-19 δεν είχε χρησινοποιηθεί ποτέ πριν, με εξαίρεση την περίπτωση του Έμπολα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν πρέπει πραγματικά να ονομάζονται εμβόλια, επειδή είναι εντελώς διαφορετικά από οτιδήποτε είχαμε προηγουμένως.

Μέχρι τώρα, ο εμβολιασμός σήμαινε την ένεση ενός νεκρού ιού (ή βακτηριδίων), ή ενός που έχει αποδυναμωθεί και μπορεί να αναπαραχθεί ελάχιστα, ή τμήματα του ιού, ή παρόμοια. Μόλις βρεθεί μέσα στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει αυτό το «εξωγήινο» υλικό και δημιουργεί μια απάντηση εναντίον του, το οποίο ελπίζουμε να θυμόμαστε για χρόνια.

Την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο επικίνδυνος ιός, το σώμα θα χρησιμοποιήσει την ανοσοποιητική μνήμη για κάτι παρόμοιο, για να εξαλείψει τον ιό (ή βακτήρια) με μεγάλη ταχύτητα, μη δίνοντάς του την ευκαιρία να κάνει ζημιά. Το πρώτο «εμβόλιο» λειτούργησε με τη χρήση του ιού της ευλογιάς για την ανοσοποίηση της ευλογιάς.

Παρατηρήθηκε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν τις αγελάδες και κόλλησαν ανεμοβλογιά, μια σχετικά ήπια ασθένεια στον άνθρωπο, δεν κολλούσαν κατόπιν ευλογιά. Ήταν ο Έντουαρντ Τζένερ που αναρωτήθηκε πώς συνέβη αυτό και γιατί. Το 1796, ξύστηκε υλικό από πληγές από ανεμοβλογιά και μετά απαλείφθηκε στο δέρμα ανθρώπων που δεν είχαν μολυνθεί από ευλογιάμ για να διαπιστωθεί αν θα προστατεύονταν.

Ο πρώτος εθελοντής του, ήταν ένα νεαρό αγόρι, το οποίο «ανοσοποιήθηκε» με ξύσματα ανεμοβλογιάς. Στη συνέχεια, ο Τζένερ προσπάθησε να μολύνει το αγόρι με ξύσματα ευλογιάς. Μια μορφή έρευνας που θα ήταν μάλλον επικριτέα σήμερα. Ευτυχώς το νεαρό αγόρι επέζησε και γεννήθηκε ο εμβολιασμός. Όλα από τότε ήταν μια παραλλαγή σε αυτό το μοτίβο της χρήσης ενός λιγότερου επικίνδυνου «πράγματος», για τη δημιουργία άμυνας, έναντι μιας καταστροφικής λοίμωξης. Μέχρι τώρα. 

 Τώρα έχουμε ένα πράγμα που ονομάζεται εμβόλιο αγγελιοφόρου RNA (mRNA). Το RNA είναι ουσιαστικά ένα μόνο σκέλος DNA- η διπλή έλικα που βρίσκεται μέσα στα κύτταρά μας και αποτελεί τον γενετικό μας κώδικα. Πολλοί ιοί αποτελούνται από ένα μόνο σκέλος RNA, που περιβάλλεται από μια πρωτεϊνική σφαίρα.

Μπαίνουν στο κύτταρο, αναλαμβάνουν τα συστήματα αναπαραγωγής, κάνουν χιλιάδες αντίγραφα και μετά βγαίνουν από το κύτταρο. Μερικές φορές σκοτώνουν το κύτταρο βγαίνοντας. Μερικές φορές βγαίνουν πιο ευγενικά. Η Covid-19 (Sars-Cov2) είναι ένας ιός RNA.

Γνωρίζοντας αυτό, αντί να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν εξασθενημένο ιό ο οποίος μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή να σπάσει τον ιό σε κομμάτια, οι ερευνητές εμβολίων αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το RNA, του Sars-Cov2 εναντίον του. Για να το κάνουν αυτό, απομόνωσαν το τμήμα του RNA που κωδικοποιεί την πρωτεϊνική ακίδα-την οποία χρησιμοποπιεί ο ιός ως «κλειδί» για να εισέλθει στα κύτταρα.

Στη συνέχεια επεξεργάστηκαν πώς να εισάγουν αυτό το μικρό τμήμα του RNA, τον αγγελιοφόρο RNA, στο κύτταρο, όπου αναλαμβάνει ένα μέρος των μηχανισμών αναπαραγωγής πρωτεΐνης που βρίσκονται μέσα σε έναν εκτυπωτή 3D, δημιουργώντας αντίγραφα της πρωτεϊνικής ακίδας.

Αυτές οι ακίδες εγκαταλείπουν στη συνέχεια το κύτταρο-κάπως ή κάπως αλλιώς. Αυτό το κομμάτι είναι ασαφές. Το ανοσοποιητικό σύστημα τις συναντά, τις αναγνωρίζει ως «ξένες» και τους επιτίθεται. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται αντισώματα και το ανοσοποιητικό σύστημα μνήμης μπαίνει σε δράση. Εάν αργότερα ένας ιός Sars-Cov2 εισέλθει στο σώμα, το ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτείται και επιτίθεται στην ακίδα πρωτεΐνη που θυμάται. Ας ελπίσουμε ότι σκοτώνουμε ολόκληρο τον ιό.

Αυτά είναι όλα σίγουρα πολύ έξυπνα πράγματα. Τί, όπως λένε, θα μπορούσε να πάει στραβά; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πούμε είναι ότι με κάτι νέο δεν γνωρίζουμε πραγματικά.

Θα μπορούσε να είναι 100% ασφαλές. ΜΑς λένε ότι κανένα από το mRNA δεν μπορεί να μπει στον πυρήνα του κυττάρου όπου θα μπορούσε να ενσωματωθεί στο DNA. Το ελπίζω. Θα μπορούσε να προκαλέσει έναν ανοσολογικό καταρράκτη; Ελπίζω όχι. Γνωρίζω ότι οι ερευνητές θα εξετάζουν πολύ, πολύ, προσεκτικά τα νέα θέματα ασφαλείας που θα μπορούσαν να προκύψουν. ελαν δεν τα εξετάζουν, θα πρέπει - κατάρα - να γίνουν. Ωστόσο, τα χρονοδιαγράμματα εδώ είναι πολύ σύντομα. Συνήθως χρειάζονται πολλά χρόνια για τη δημιουργία ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων. Αυτό που συμβαίνει τώρα, λαμβάνει ουσιαστικά χώρα σε εβδομάδες.

Οι πρώιμες μελέτες για την ανθρώπινη ασφάλεια έχουν στριμωχτεί πολύ σφιχτά μαζί. Επιπλέον, θα έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες για ζητήματα όπως για το εάν το εμβόλιο μειώνει ή όχι τη σοβαρή μόλυνση ή τον θάνατο, όπωσ σημείωσε ο καθηγητής Haseltine σε ένα πρόσφατο άρθρο.

Αυτά τα πρωτόκολλα [εμβολίου] δεν απαντούν στις σημαντικότερες επιπτώσεις του Covid-19 για τις οποίες οι άνθρωποι ενδιαφέρονται περισσότερο όσον αφορά στην πρόληψη: συνολική λοίμωξη, νοσηλεία και θάνατο.

Ο καθηγητής Haseltine, υποστηρίζει επίσης, ότι οι δοκιμές «έχουν σχεδιαστεί για να εμφανίζονται πετυχημένες». Η πραγματικότητα είναι ότι βιαζόμαστε και σπεύδουμε. Υπάρχουν πολύ καλοί λόγοι για αυτή τη βιασύνη, αλλά σας συμβουλεύω να προσέξετε. Πρέπει όλοι να λάβουν το εμβόλιο; Ίσως ναι για όσους διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης μκαι θανάτου, όπου το πιθανό όφελος είναι υψηλό. Όσο για οποιονδήποτε υγιή κάτω των 60 ετών, θα περίμενα. Όπως και όντως θα περιμένω.

  • Άρθρο γραμμένο από τον Malcolm Kendrick, ιατρό παθολόγο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top