0
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας εκτείνεται σε βάθος 15ετίας και θα αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά από την άνοιξη της νέας χρονιάς καθώς και παρά την τουρκική απειλή και ειδικότερα για τα νησιά τα μέτρα κατά του κορωνοϊού πηγαίνουν πίσω ακόμα και προμήθειες που έχουν "κλείσει".

Έτσι οι επιτελείς και το ΓΕΣ καταβάλλουν προσπάθειες και για την απόκτηση στις αρχές του έτους 80 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει ζητήσει - και υπάρχει συμφωνία γι' αυτό - να πάρει συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα και μάλιστα δωρεάν, καταβάλλοντας μόνο τα μεταφορικά. Η διαδικασία μπορεί να καθυστερήσει. 
 
Ομως 80 απ' αυτά βρίσκονται στη Γερμανία και σε χρήση και συνακόλουθα υπάρχει δυνατότητα να αποκτηθούν νωρίτερα. Ετσι μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες λόγω Covid ομάδα του ΓΕΣ θα ταξιδέψει στη Γερμανία για να τα ελέγξει.

Ήδη φαίνεται ότι ίσως οι Ενοπλες Δυνάμεις μπουν στη νέα εποχή και στον τομέα της από αέρος επιτήρησης του Αιγαίου και της Μεσογείου. Τα δύο ισραηλινά UAV's' που αποκτάει με leasing η χώρα μας για τρία χρόνια θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ενοπλες Δυνάμεις (θα έχουν δε διακλαδικό ρόλο) σ' έναν τομέα που είχαν μείνει πίσω και αναφορές κάνουν λόγο ότι ήδη βρίσκονται στην Σκύρο. 

Υπό αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale προβλέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος (συμφωνία-πλαίσιο κατά το μοντέλο των Mirage) και εν συνεχεία έως τα τέλη Δεκεμβρίου να πάει προς ψήφιση στη Βουλή. Από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με τους Γάλλους έχει συμφωνηθεί τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale - τα μαχητικά που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο απέναντι στους Τούρκους - να είναι επιχειρησιακά έτοιμα τον Ιούλιο.  

Η ελληνική πλευρά όμως έχει ζητήσει να τα έχει στην κατοχή της από τον Απρίλιο. Αλλωστε ήδη έχει επιλεγεί η ομάδα των πρώτων αεροπόρων της Πολεμικής Αεροπορίας που θα πάνε στη Γαλλία για να εκπαιδευτούν. Στη συνέχεια προβλέπεται η ΠΑ να παραλαμβάνει 2 ανά μήνα. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΑ εξοπλίζεται με 8 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale, τα οποία αναμένονται το 2022.

Πάντως σε απόσταση μικρότερη από 20 μίλια ανατολικά της Ρόδου, απέναντι από το Φαληράκι, έφτασε το Oruc Reis το βράδυ του Σαββάτου, με βάση την εν εξελίξει τουρκική Navtex που εκπνέει στις 23 Νοεμβρίου. Παρά την ενόχληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και το κάλεσμα που απηύθυνε στην Τουρκία να σεβαστεί τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια, ο Ερντογάν συνεχίζει απτόητος να κλιμακώνει την επιθετική του τακτική και δυστυχώς η αδράνεια μπορεί να δημιουργήσει και τετελεσμένα.
loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top