0
Σε «κακά χάλια» βρίσκονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παρά την αντίθετη εικόνα που καλλιεργεί καθημερινά το καθεστώς με τα νέα οπλικά συστήματα που διαφημίζει, αφού πηγές εντός των δυνάμεων αυτών σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες συλλήψεις δείχνουν μια εικόνα "ζούγκλας” στο εσωτερικό τους.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο τουρκικός στρατός διοικείται πλέον από μη κατηρτισμένους αξιωματικούς αλλά από φανατισμένους ισλαμιστές που δρουν ως οπαδοί του Ερντογάν.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις (TSK) συνεχίζουν να αποτάσσουν προσωπικό τους που έχει δεσμούς με την οργάνωση (FETÖ). Από τότε που επιβλήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την αποτυχημένο πραξικόπημα, χιλιάδες Τούρκοι στρατιωτικοί “πετάχθηκαν με τις κλωτσιές” από την σύνθεση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων ή φυλακίστηκαν.

Η τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη με σειρά εσωτερικών ερευνών, σε συνεργασία με τους εισαγγελείς και την αστυνομία διεξάγουν τακτικές επιχειρήσεις για να αποκαλύψουν μέλη της FETÖ. Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος και μέχρι σήμερα, 20.566 Τούρκοι στρατιωτικοί όλων των βαθμίδων έχουν αποταχτεί από τις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων για ύποπτους ή επιβεβαιωμένους συνδέσμους τους με την FETÖ.

Οι  επιχειρήσεις εναντίον μελών της οργάνωσης κατέγραψε την σύλληψη 28 υπόπτων στρατιωτικών σήμερα Πέμπτη. Για τους υπό κράτηση υπόπτους εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι στρατιωτικοί συνελήφθησαν σε επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και την επαρχία Σανλιούρφα.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τους υπόπτους ότι έδιναν οικονομική υποστήριξη στην οργάνωση με το πρόσχημα των δωρεών σε φιλανθρωπικά ιδρύματα που συνδέονται με την FETÖ ή παραδίδοντας απευθείας χρήματα σε μέλη της οργάνωσης με το περίφημο σύστημα «himmet». Το Himmet, στην ορολογία της FETÖ, αναφέρεται σε μετρητά που συγκεντρώνονται  σε συναντήσεις μεταξύ των μελών της, είτε ως εθελοντικές δωρεές είτε με εξαναγκασμό.

Οι ύποπτοι κατηγορούνται για διοχέτευση 51,9 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών σε ανενεργές φιλανθρωπικές οργανώσεις και ενώσεις που συνδέονται με την οργάνωση FETÖ. 

Η ''προφητεία'' του ινστιτούτου RAND
Υπενθυμίζουμε σύμφωνα και με παλαιότερο άρθρο μας, ότι το αμερικανικό ινστιτούτο RAND έχει προβλέψει ότι ο Ερντογάν (θα αντικατασταθεί) αφού συνεχίζει επιδεικτικά τον πόλεμο ενάντια στο PKK, δεν σταματά τις εκκαθαρίσεις στον στρατό αναζητώντας μέλη της FETO, είναι σύμμαχος με Ευρασιατικές δυνάμεις, υιοθετεί τον άκρατο εθνικισμό, και έχει συμμάχους του Ρωσία και Κίνα.

Το ινστιτούτο έχει “προβλέψει” επίσης (ειδικά τώρα που είναι στην εξουσία οι δημοκρατικοί) ότι “πρέπει να δημιουργηθεί μια νέα τουρκική κυβέρνηση που θα επιστρέψει στις πολιτικές που βασίζονται στη Δύση και στα δικά της πρότυπα”.

Ο Ερντογάν υιοθετεί σαφώς τον συντηρητικό εθνικισμό ως την κύρια ιδεολογία του κράτους του, με εξωτερική πολιτική και αμυντική στάση που εστιάζει στην προστασία των τουρκικών εθνικών συμφερόντων και της κυριαρχίας από «αντιδραστικές και αποκλειστικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση του ινστιτούτου.''

Η έκθεση της RAND, η οποία δεν αποδέχεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πραγματοποιήθηκε από τη FETO, ανέφερε ότι: ''στις 15 Ιουλίου 2016, μια κλίκα αντιφρονούντων αξιωματικών εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σχεδίασε συγχρονισμένες αεροπορικές και επίγειες επιθέσεις σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, πάρα πολύ βιαστικά.

Σκοπός του  πραξικοπήματος από την «κλίκα» των αξιωματικών του τουρκικού στρατού ήταν η σύλληψη, ή η δολοφονία του Ερντογάν.

Η εκδίωξη και οι συλλήψεις 200 Τούρκων αξιωματικών, πολλοί από τους οποίους είχαν λάβει  προκεχωρημένη εκπαίδευση στις ΗΠΑ, επιβράδυνε τις προσπάθειές των τουρκικών δυνάμεων για εκσυγχρονισμό.

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι εναπωμείναντες αξιωματικοί του τουρκικού στρατού ήταν πλέον πιο προσεκτικοί στις συναλλαγές τους με τους Αμερικανούς ομολόγους τους και λιγότερο ευέλικτοι στις αποφάσεις'', ανέφερε μεταξύ άλλων η έκθεση του αμερικανικού ινστιτούτου το οποίο σίγουρα γνωρίζει πολλά περισσότερα για αυτά που έπονται.

Ο Ερντογάν πιθανότατα έχει “κάνει όλη την βρώμικη δουλειά” για την δύση, και τώρα θα πεταχθεί ως “στυμμένη λεμονόκουπα” στα σκουπίδια.   

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top