0
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού μίλησε για τον κορωνοϊό και ειδικότερα για τα σημεία που θα πρέπει να κινηθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα αλλά και ουσιαστικά "καρφώνοντας" την κυβέρνηση καθώς υποστήριξε ότι με λήψη έγκαιρα μέτρων, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, διασπορά της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων​ τα σχολεία θα είχαν μείνει ανοιχτά.

Η κα Λινού υποστήριξε ότι με έγκαιρη λήψη περισσότερων μέτρων περιορισμού της διασποράς, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία θα μπορούσαν να παραμείνουν ανοιχτά.

Παράλληλα, όσον αφορά στον κίνδυνο να μολυνθεί κάποιος από την λήψη της Θείας Κοινωνίας, αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως επιδημιολογική μελέτη που να αποδεικνύει ότι με την κατάποση του σάλιου και του ίδιου του κορωνοϊού, μεταδίδεται η νόσος, ενώ σε ερώτηση αν θα κοινωνούσε, υποστήριξε: «Βεβαίως, θα κοινωνούσα».

«Υπάρχουν έρευνες που έχουν δημοσιευτεί στο πιο έγκριτο περιοδικό στον κόσμο το Science, που δείχνουν ότι τα παιδιά έχουν αντισώματα προς τον συγκεκριμένο κορωνοϊό, πολύ περισσότερο απ' ότι οι ενήλικες» επεσήμανε η κα Λινού και υποστήριξε ότι με λήψη έγκαιρα μέτρων, λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, διασπορά της ώρας έναρξης και λήξης των μαθημάτων, θα μπορούσαν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Για τη Θεσσαλονίκη, που είναι ήδη σε lockdown δύο εβδομάδες, η καθηγήτρια εκτίμησε: «Μπορεί να δούμε σύντομα βελτίωση από πλευράς θανάτων και διασωληνώσεων».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «το ξέραμε από τις αρχές Οκτωβρίου, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Θα έπρεπε τα μέτρα να είχαν ληφθεί πολύ νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, όπως η καθολική χρήση μάσκας. Το έλεγα από το καλοκαίρι για την καθολική χρήση μάσκας. Αν συνοδευόταν και με αύξηση των τεστ, ίσως να μην είχαμε τόσο δραματική αύξηση κρουσμάτων».

Η κα Λινού δίνει ιδιαίτερη σημασία για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στις επιδημιολογικές μελέτες σε τυχαίο δείγμα του πληθυσμού, που επισημαίνει ότι «θα μας κατευθύνουν για το προς τα που πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας».

Τέλος, για ενδεχόμενη παράταση του lockdown, τόνισε πως «αν δεν έχουμε μεγάλη εκθετική μείωση των κρουσμάτων, που δεν το βλέπουμε αυτή τη στιγμή, θα αναγκαστούμε να πάμε σε παράταση τον Δεκέμβριο».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top