0
Καναδοί επιστήμονες δημιούργησαν συσκευή που με μια απλή τεχνική μπορεί να καθαρίσει το αίμα από το αλκοόλ τρεις φορές ταχύτερα από το κανονικό.

Στην ανάπτυξη ενός συστήματος για τη μείωση των επιπέδων αλκοόλης στο αίμα τρεις φορές πιο γρήγορα από το κανονικό, χρησιμοποιώντας μια απλή συσκευή σε μέγεθος χαρτοφύλακα που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως κάθε χρόνο, προχωρά μια ομάδα από Καναδούς επιστήμονες.

Η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τον Δρ Τζόσεφ Φίσερ στο πανεπιστήμιο Health Network, μια ιατρική ερευνητική οργάνωση στο Τορόντο του Καναδά, διερεύνησε θεραπείες για οξεία δηλητηρίαση από αλκοόλ, όταν έφτασε σε μια νέα λύση, η οποία δημιούργησε στεναγμούς δυσπιστίας για το πόσο απλό ήταν.

«Είναι σχεδόν ανεξήγητο γιατί δεν το δοκιμάσαμε πριν από δεκαετίες», δήλωσε ο Φίσερ.

Με ποιο τρόπο λειτουργεί η συσκευή

Η νέα μέθοδος περιλαμβάνει τη στρατολόγηση των πνευμόνων για υπεραερισμό του υπερβολικού αλκοόλ από το σώμα, γεγονός που βοηθά το συκώτι να μειώσει τα επίπεδα αλκοόλ στην κυκλοφορία του αίματος ενός ασθενούς.


Η μόνη υπάρχουσα μέθοδος για την απομάκρυνση του αλκοόλ από το αίμα είναι μέσω αιμοκάθαρσης (η διαδικασία αφαίρεσης νερού, διαλυμάτων και τοξινών από το αίμα), αλλά αυτό δεν ισχύει σε περιπτώσεις υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το ήπαρ του ασθενούς χειρίζεται περίπου το 90% της επεξεργασίας αλκοόλ στο σώμα του, με σταθερό ρυθμό που συνήθως δεν μπορεί να προσαρμοστεί εξωτερικά.

Κάπως εκπληκτικά, αυτή η νέα τεχνική αναπνοής μείωσε τα επίπεδα του αλκοόλ στο αίμα τρεις φορές ταχύτερα από το χρονικό διάστημα που χρειάζεται όταν το συκώτι δουλεύει μόνο του.

«Αλλά δεν μπορείς απλώς να εξαερίζεις, γιατί σε ένα ή δύο λεπτά θα προκληθεί ζάλη και θα λιποθυμούσες», προειδοποιεί ο Δρ Φίσερ. Εκεί ακριβώς μπαίνει η συσκευή της ομάδας του.

Ο υπεραερισμός αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) από το αίμα μαζί με το αλκοόλ, αλλά οι ταχείες μειώσεις των επιπέδων CO2 στο αίμα μπορούν να προκαλέσουν ζάλη στο σημείο της λιποθυμίας, οπότε δεν είναι ιδανικό για τη θεραπεία ασθενών σε κίνδυνο.

Για να μετριάσει αυτήν την απώλεια συνείδησης, ο Φίσερ και η ομάδα του ανέπτυξαν μια συσκευή μεγέθους χαρτοφύλακα, για να επαναφέρουν με ασφάλεια την απαιτούμενη ποσότητα CO2 πίσω στην κυκλοφορία του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα και συνείδηση, παρά τον υπεραερισμό.

«Είναι μια πολύ βασική συσκευή χαμηλής τεχνολογίας που θα μπορούσε να κατασκευαστεί οπουδήποτε στον κόσμο: δεν απαιτούνται ηλεκτρονικά, ούτε υπολογιστές ή φίλτρα», λέει ο Φίσερ.

Ωστόσο, αυτός και οι συνάδελφοί του συνιστούν περαιτέρω μελέτες για να διερευνήσουν την πιθανή χρήση του σε κλινικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου τρία εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως ανά έτος μπορούν να αποδοθούν σε κατάχρηση αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 5,3% όλων των θανάτων σε όλο τον κόσμο, οπότε αυτή η νέα συσκευή θα μπορούσε να αποδειχθεί μια άνευ προηγουμένου εφεύρεση που σώζει ζωές.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top