0
ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 εξέδωσαν κοινό κείμενο υπογραφών με το οποίο καταδικάζουν την απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση συναθροίσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία προέκυψε μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίας που είχαν, σήμερα, οι αρχηγοί των τριών κομμάτων της Αριστεράς.

Το κείμενο ήδη διακινείται και θα υπογραφεί από το σύνολο των κοινοβουλευτικών ομάδων και των τριών κομμάτων αλλά και από συνδικαλιστικούς φορείς και προσωπικότητες.

«Αυταρχική, αντιδημοκρατική, αλλά και αντισυνταγματική», χαρακτηρίζουν την εν λόγω απόφαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ καλούν την κυβέρνηση να: «ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Το κείμενο υπογραφών

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ηςΝοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικόπεριορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις.

Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top