0
Ο Κ.Μητσοτάκης ανακοινώνει σήμερα ένα μερικό (αλλά εξίσου καταστροφικό για την οικονομία) lockdown το οποίο θα αποτελεί την εισαγωγή σε ένα ολικό lockdown.

Η «κρουσματολογία» που έχει επιβάλει η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει το «απαραίτητο» κλίμα για αν προχωρήσει σε νέα σκληρά απαγορευτικά μέτρα που θα στοιχίσουν στην οικονομία αλλά και στην ψυχολογία και την κοινωνική ζωή των πολιτών.

Η κυβέρνηση, έχοντας δεχθεί τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα ανακοινώσει μέτρα διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων με «έπαθλο» την έξοδο των πολιτών στις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (αν είναι «φρόνιμοι» θα τους επιτραπεί να γιορτάσουν). 

Φυσικά, τίποτε δεν εγγυάται ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα και είναι το πιο πιθανό να ακολουθήσει ένα γενικευμένο lockdwon στη χώρα - υπενθυμίζεται ότι ήδη επτά περιφερειακές ενότητες στην χώρα βρίσκονται σε τοπικό lockdwon, Κοζάνη, Καστοριά, Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Ροδόπη. 

Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την στάση που θα κρατήσουν οι χώρες της ΕΕ τις οποίες ακολουθεί πιστά η ελληνική κυβέρνηση αλλά ακόμα και από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών.

Νίκη του Ν.Τραμπ σημαίνει και ήττα όσων υποστηρίζουν το κλείσιμο των οικονομιών και την επιβολή απαγορεύσεων παντού και σε όλα.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν (για αρχή) δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.

Σήμερα η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, στις περιοχές που είναι επιβαρυμένες λόγω του κορωνοϊού και βρίσκονται στα επίπεδα 3 και 4, τις λεγόμενες "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές. 

Στις αρχικές συζητήσεις της η Επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο η χρήση μάσκας να επεκταθεί στις "κίτρινες" περιοχές, τελικά όμως αποφασίστηκε η εισήγηση να αφορά τη χρήση της μάσκας και στις "πράσινες" περιοχές.

Ωστόσο, στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, η μάσκα θα ειναι υποχρεωτική στοιυς εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους όταν και οπου υπάρχει συγχρωτισμός. Στις "πορτοκαλί" και "κόκκινες" περιοχές η χρήση μάσκας είναι παντού, χωρίς εξαιρέσεις.

Η αναστολή των ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα προτάθηκε επίσης από τους ειδικούς στοχευμένα επειδή από τις ιχνηλατήσεις προέκυπτε συνεχώς τις τελευταίες εβδομάδες πως οι αθλητικές διοργανώσεις αποτελούσαν clusters κορωνοϊού. Το σκεπτικό των ειδικών είναι να περιοριστούν δραστικά οι συγκεκριμένες οργανώσεις που φαίνεται να έχουν δώσει εκατοντάδες συρροές και να σταματήσει η ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων.

Στην διασκέδαση και την εστίαση έρχεται το τέλος τους, αφού έχουν προταθεί για τις "πορτοκαλί" περιοχές δηλαδή σε όσες έχουν χαρακτηριστεί αυξημένης επιδημιολογικής επιτήρησης το κλείσιμο των εστιατορίων και των λοιπών χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις 9 το βράδυ, το νυχτερινό lockdown, δηλαδή την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9.30 ή 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και επίσης κατά τις ίδιες ώρες η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός των ορίων της περιφερειακής ενότητας - ωστόσο η τελευταία πρόταση αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες στην υλοποίησή της.

Ακόμη, έχει προταθεί και η χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια παραμονής στους χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Τέλος, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πρότεινε την όλος το δυνατόν μεγαλυτερη επέκταση της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης στα πανεπιστήμια.

loading...

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 
Top